Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trochę dziwne to ustawianie zależne tylko od temperatury na zewnątrz. Czasem masz sporo źródła ciepła w domu (gotowanie, słońce) i nie jest potrzebne ogrzewanie. Z kolei przy pochmurnym dniu i nawet wyższej temperaturze na zewnątrz w domu potrafi być chłodniej.

Tak to wygląda. Można zamontować sobie czujnik pokojowy, ale widzę, że mało osób z tego korzysta. W instrukcji znalazłem schemat blokowy pokazujący jak sterownik decyduje o grzaniu CO.

20170926_211226.jpg

Teraz można analizować po kolei czym kieruje się sterownik.

1.TSupply < TTarget -2C

Nie wiem za bardzo co to jest TSupply. To jest chyba temperatura wyliczona z krzywej, niech ktoś mnie poprawi. TTarget rozumiem jako temperaturę zadaną przez nas w BAA. Jeśli warunek jest niespełniony to przechodzi do następnego punktu.

2.TOutdoor 10h < TActivation. To jest warunek sprawdzania parametrów BAE i BAF. Jeśli nie spełniony idzie do punktu 3.

3. TReturn > TTarget + 2. Tego nie rozumiem. Jeśli temp powrotu jest większa do temp BAA + 2 to grzej. Pytanie co to jest temp powrotu. Jeśli warunek nie spełniony to punk 4.

4. Patrz punkt 2.

Mam prośbę do osób zorientowanych w temacie o pomoc w rozszyfrowaniu tego schematu.

Jakie masz zużycie przez te parę dni?

Dzisiaj dopiero zamontowałem podlicznik tylko dla pompy.Do tej pory spisywałem dla głównego licznika dla całego domu więc ciężko stwierdzić. Średnie zużycie dla całego domu to ok 13KW dziennie. Wszystko mam na prąd.Od dzisiaj spisuję tylko dla pompy.

Moja sytuacja po 3 tygodniach użytkowania Smartheat.

Średnie dzienne zużycie prądu przez pompę to ok 7kW. W dzień wiadomo ok 15 stopni, ale w nocy spada do ok 3 stopni. Udało mi się ustawić pompę tak, zęby grzała tylko w taniej taryfie. Mam ustawione 20 st w taniej i 17 st w drogiej. Wcześniej miałem 21 i 18, ale było za gorąco. Czas aktywacji ustawiłem na 6h jak spadnie poniżej 15 st. Wyłączyłem legionelle i priorytet ciepłej wody.

Dom mam jeszcze nie całkiem ocieplony. Została jeszcze jedna ściana do ocieplenia. Raz mi wyskoczył błąd zaniku napięcia, ale wystarczyło włączyć i wył pompę i jest git.

Od kilku dni obserwuję dziwną sytuację w pracy mojej pompy. Zauważyłem, że pompa dogrzewa do określonej wartości z pracując z prędkością 50obr/s, a potem schodzi do ok 30 obr/s i sobie tak grzeje. Dzwoniłem do Pana Tomka z GHS i mówi, że to jest właśnie inwerter. Tak ma być bo sprężarka sama wybiera sobie prędkość obrotową, aby pracować z najlepszą wydajnością i brać jak najmniej prądu. Wszystko ok tylko, że ja wziąłem sobie taryfę g12 i teraz mam problem bo pompa pracuje od od 13-6 i tylko od 6-13 odpoczywa. Wiem, że też macie tą pompę i taryfę G12w. Jak sobie radzicie z tą sytuacją? Czy zwiększyć minimalną prędkość obrotową sprężarki? Teraz mam ustawione min 40 i max 90. Dziwne jest też to, że sprężarka pracuje z prędkością 30 obr skoro ma ustawione min 40.

mam ustawione grzanie oknowo, ale zarowno w tanim, jak i drogim

w tanim grzeję mocniej, w tanim słabiej

i tyle

jak pracuje w tanim - fajnie

jak pracuje w drogim - wisi mi to

to jest zaleta inwertera, ze bierze tylko tyle prądu żeby pracowac najwydajniej i jak najmniejszym kosztem

gdybym chciał grzac tylko w tanich oknach, lepszy byłby on/off, z tym że pracowąłby pełną mocą, nawet jeśli nie potrzebowałby tyle mocy

a w moim ustawieniu w drogim pradzie pompa włącza się dosyć rzadko, ale jednak się czasami włącza..

przykład - do 6 rano grzeję do np. 23 stopni, od 6 do 13 mam ustawione 20, od 13 do 15 znów 23, od 15 do 22 20 i od 22 do 6 rano znów 23

jak pompa popracuje mocniej w tanim pradzie, podbije wyżej temperaturę, to w droższym prądzie rzadko się właczy, najczęściej pod koniec okna drogiego jeśli już...

a w oknie tanim znów podbija wyżej

mam ustawione grzanie oknowo, ale zarowno w tanim, jak i drogim

w tanim grzeję mocniej, w tanim słabiej

i tyle

jak pracuje w tanim - fajnie

jak pracuje w drogim - wisi mi to

to jest zaleta inwertera, ze bierze tylko tyle prądu żeby pracowac najwydajniej i jak najmniejszym kosztem

gdybym chciał grzac tylko w tanich oknach, lepszy byłby on/off, z tym że pracowąłby pełną mocą, nawet jeśli nie potrzebowałby tyle mocy

a w moim ustawieniu w drogim pradzie pompa włącza się dosyć rzadko, ale jednak się czasami włącza..

przykład - do 6 rano grzeję do np. 23 stopni, od 6 do 13 mam ustawione 20, od 13 do 15 znów 23, od 15 do 22 20 i od 22 do 6 rano znów 23

jak pompa popracuje mocniej w tanim pradzie, podbije wyżej temperaturę, to w droższym prądzie rzadko się właczy, najczęściej pod koniec okna drogiego jeśli już...

a w oknie tanim znów podbija wyżej

To ja mam poustawiane podobnie, tylko w taniej mam 20 st (nominalna 25,8), a w drogiej 17 (nominalna 23,6). Mimo wszystko miedzy godziną 13-15 nie zdąży nagrzać do 25,8 + 2 (mam ustawione 2K) więc grzeje dalej. O godzinie 15 jak zaczyna się droga taryfa, temperatura powrotu jest ok 24,2. Teraz musi dogrzać do 23,6 +2 = 25,6 st. Sprężarka zwalnia do 30 -35 obr/s i tak sobie grzeje, że temp powrotu rośnie ok 0.1 st co godzinę -czyli bardzo wolno. Do 22 nie zdąży nagrzać do 25,6 więc się nie wyłącza. O 22 wchodzi w tanią taryfę i sprężarka przyśpiesza do ok 50 obr/s i do rana już nagrzeje.

Problemem jest okienko 15-22 gdzie pompa nie powinna długo pracować.

Mam dwa typy co może być nie tak.

1. Dom jeszcze nie do końca ocieplony - jedna ściana bez styropianu. Ogólnie dopiero się wygrzewa.

2. Masz ustawioną wyższą wartość minimalne prędkości sprężarki. Ja mam min 40obr/s. Jak jest u Ciebie?

Edytowane przez drza

drza . Powierzchnia użytkowa 106 m2, kolektor poziomy spiralny 3 x 150m PE 40, pompa ciepła gruntowa - Smartheat Classic 008i

Czy można wiedzieć ile kosztowała cała ta instalacja dla budynku 106 m2 ?

Co do kosztów za pompę plus kolektor to całość mnie wyszła ok 32 tys. Kolektor poziomy robiłem sam. Musiałem zakupić tylko rury, glikol i załatwić koparkę.

Postanowiłem wprowadzić kilka zmian w ustawieniach pompy. Zmieniłem min prędkość sprężarki na 50obr/s i zmniejszyłem temperaturę w drogiej taryfie do 16.5st. Wcześniej miałem ustawione 17 i było nawet za ciepło.

...

A jak ustawiłeś 3 okna w ciągu dnia skoro program ma tylko 2 okresy "start-stop"? ja ogarniam to podobnie jak ty - ale brakuje mi trzeciego okna po 22:00

chyba że po prostu ustawiłeś tak

1. okno 1 START 22:00 - STOP: 6:00
  2. okno 2 START: 13:00 - STOP: 15:00

Dobrze rozumiem?

A jak ustawiłeś 3 okna w ciągu dnia skoro program ma tylko 2 okresy "start-stop"? ja ogarniam to podobnie jak ty - ale brakuje mi trzeciego okna po 22:00

Dobrze rozumiem?

Ja mam właśnie tak ustawione i podejrzewam, że Okobar też. Zastanawia mnie tylko jak to zrobił, że po 15 rzadko mu się włącza grzanie. U mnie w oknie od 13-15 za wiele nie dogrzeje i potem musi nadrabiać. Pompa wchodzi na obroty ok 30 obr/s i tak sobie pomalutku dogrzewa. Dziwne jest też to, że zmieniłem min prędkość obrotową na 50, a i tak schodzi mi do 30 obrotów.

Ja mam właśnie tak ustawione i podejrzewam, że Okobar też. Zastanawia mnie tylko jak to zrobił, że po 15 rzadko mu się włącza grzanie. U mnie w oknie od 13-15 za wiele nie dogrzeje i potem musi nadrabiać. Pompa wchodzi na obroty ok 30 obr/s i tak sobie pomalutku dogrzewa. Dziwne jest też to, że zmieniłem min prędkość obrotową na 50, a i tak schodzi mi do 30 obrotów.

Pewnie tak. On ma dom który potrzebuje mało ciepła bo jeśli dobrze pamiętam akumulację ma na fajnym poziomie - ale mogę coś pokręcić.

temat który poruszasz rozkminiałem z producentem. Pompa działa w oparciu o algorytm obejmujący krzywe grzania - zakres min/max inwertera - i temp powrotu. To wszystko ze sobą daje efekt w postaci ciepła w domu. Przez 13-15 możesz sporo podgrzać - ale jeśli pompa ma przycięte obroty max - to nigdy sprężarka nie da tyle ile pompa sobie "wyliczy". Stąd masz różnicę w "wymagane" i "wydajność" na jednym z ekranów.

To ustawienie podobno wynika z dwóch rzeczy:

1. Pompa nie powinna pracować na 100% wydajności bo zwyczajnie szybko zdechnie
  2. Jej efektywność razem z temp źródła zwyczajnie spada

Mi to się wydaje dziwne bo efekt jest taki że trzeba podbijać ustawioną temp grzania (mam duży dom - i pompę raptem 8kW - gdyby była 12kW to pewnie zapas i tak pozwalałby mi osiągnąć zamierzony efekt - a tak jechałem po maxie).

Stąd w tym roku podejdę do tematu inaczej - 80% zapotrzebowania ogarnę sobie PC - a na "piki" spróbuję ustawić grzałkę elektryczną w niskiej taryfie. Mam też czujnik pokojowy i zobaczę czy go wykorzystam (przydaje się przy chłodzeniu). W pierwszym roku zdarzało mi się że w oknie PC nie ogarniała dogrzać CO i CWU na raz - więc zwiększyłem temp CWU i starczało na dłużej z jednego grzania.

Dobrze rozumiem?

nie :p

pierwotnie tak ustawiłem, ale wersja moja ówczesna sterownika nie rozumiała co jej podałem i po prostu głupiała...

moze obecna bez problemu to łyka, ale wtedy pc często stałą....

pisałem o tym kilkukrotnie w temacie

USTAWIŁEM ODWROTNIE

ustawic mozna 2 okna

ustawiłem tak - 1 okno - od 6 do 13 temp zadana 20

i drugie okno - od 15 do 22 - zadana 20

całą reszta jest ustawiona na 23 :p

czyli trochę oszukałem sterownik, zadałem mu odwrtone temperatury

edyta: szczegóły na stronie 3 topiku :p

Edytowane przez okobar

nie :p

pierwotnie tak ustawiłem, ale wersja moja ówczesna sterownika nie rozumiała co jej podałem i po prostu głupiała...

moze obecna bez problemu to łyka, ale wtedy pc często stałą....

pisałem o tym kilkukrotnie w temacie

USTAWIŁEM ODWROTNIE

ustawic mozna 2 okna

ustawiłem tak - 1 okno - od 6 do 13 temp zadana 20

i drugie okno - od 15 do 22 - zadana 20

całą reszta jest ustawiona na 23 :p

czyli trochę oszukałem sterownik, zadałem mu odwrtone temperatury

edyta: szczegóły na stronie 3 topiku :p

Ja mam nowy soft, ale też zauważyłem, że sterownik głupieje w okienku 22-6. Dlatego dziś ustawiłem tak samo jak okobar: okres 1: 6-13 i okres 2: 15-22.Teraz ta zmniejszona wartość BAB jest większą:20 stopni, a BAA mam 17 stopni. Zobaczę czy to faktycznie działa:)

Stąd w tym roku podejdę do tematu inaczej; - 80% zapotrzebowania ogarnę sobie PC, a na "piki" spróbuję ustawić grzałkę elektryczną w niskiej taryfie.

Znając OZC budynku i charakterystykę mocy grzewczej pompy ciepła wyznaczysz tzw.*punkt biwalentny, który jest graniczną temperaturą, do której pompa ciepła powietrzna pracuje samodzielnie. Poniżej temperatury tego punktu uruchamia się dodatkowe źródło ciepła

Znając OZC budynku i charakterystykę mocy grzewczej pompy ciepła wyznaczysz tzw.*punkt biwalentny, który jest graniczną temperaturą, do której pompa ciepła powietrzna pracuje samodzielnie. Poniżej temperatury tego punktu uruchamia się dodatkowe źródło ciepła

W tym wątku jest mowa o inwerterowych pompach gruntowych a nie powietrznych.