True0Man 15.10.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 Znając OZC budynku i charakterystykę mocy grzewczej pompy ciepła wyznaczysz tzw.*punkt biwalentny, który jest graniczną temperaturą, do której pompa ciepła powietrzna pracuje samodzielnie. Poniżej temperatury tego punktu uruchamia się dodatkowe źródło ciepła Fajne. Tylko jak ogarnąć OZC? Do kogo można się z tym zwrócić na śląsku (katowice)? Chętnie zaprzągłbym Excela do pomocy w liczeniu w którym momencie jest moment kiedy opłaca się odpalić grzałkę elektryczną w taniej taryfie żeby w domu było ciepło. Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.10.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2017 (edytowane) Zwróć się do kolegi asolt z forum Edytowane 15 Października 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 16.10.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Zwróć się do kolegi asolt z forum Dzięki udałem się Rozumiem, ze jak będę miał OZC to mogę sobie ustawić moment na pompie kiedy grzałkę opłaca się włączyć kosztem zarzynania DZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.10.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Ma grzałkę Twoja pompa? Punkt biwalentny wyznaczysz na przecięciu charakterystyki mocy pompy i mocy cieplnej budynku. Zobacz temat nr.3 w mojej stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 16.10.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Ja mam właśnie tak ustawione i podejrzewam, że Okobar też. Zastanawia mnie tylko jak to zrobił, że po 15 rzadko mu się włącza grzanie. U mnie w oknie od 13-15 za wiele nie dogrzeje i potem musi nadrabiać. Pompa wchodzi na obroty ok 30 obr/s i tak sobie pomalutku dogrzewa. Dziwne jest też to, że zmieniłem min prędkość obrotową na 50, a i tak schodzi mi do 30 obrotów. Ok u mnie na aktualnym sofcie od GHSa pompa dała radę STOP 6:00 - START 22:00 - z oknem 13:00-15:00. Zmienialiście maksymalne obroty sprężarki? Ja mam standardowo 40-110rpm Zawsze martwi mnie to że pompa pokazuje oczekiwaną wydajność 100% a działa tylko na 30-70%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 16.10.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Ma grzałkę Twoja pompa? Punkt biwalentny wyznaczysz na przecięciu charakterystyki mocy pompy i mocy cieplnej budynku. Zobacz temat nr.3 w mojej stopce Owszem ma - podobno 9kW. W pierwszym sezonie nie była włączana bo GHS zasugerował, że szkoda prądu i sprężarka sama da radę - ale dawała dopiero wtedy kiedy podwyższyłem zakres obrotów do maxa czyli 135rpm. Liczę, ze OZC pomoże mi znaleźć punkt w którym dolne źródło przestaje dawać radę niezależnie od obrotów sprężarki - a warto na chwilę włączyć grzałkę. Na koniec dnia powinno to wyjść korzystniej prawda? Czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 16.10.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 ok - znalazłem na stronie SH taki wykres odnośnie "optymalnej pracy" czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak należy je odczytywać? Mam Bravoura i008 więc czytam że: Optymalny zakres sprężarki to jednak 110rpm - jak w default Ale co dalej? widzę że wykresy COP idą dość płasko powyżej 110rpm... czyli COP będzie ok - a wydajność będzie rosła razem z rpm? Dobrze to czytam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 17.10.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 ok - znalazłem na stronie SH taki wykres odnośnie "optymalnej pracy" [ATTACH=CONFIG]398854[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]398855[/ATTACH] czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak należy je odczytywać? Mam Bravoura i008 więc czytam że: Optymalny zakres sprężarki to jednak 110rpm - jak w default Ale co dalej? widzę że wykresy COP idą dość płasko powyżej 110rpm... czyli COP będzie ok - a wydajność będzie rosła razem z rpm? Dobrze to czytam? nie iwem, wiem tylko że gadasz z Andrzejem o dwóch róznych sprawach - on o powietrznych, ty o gruntowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 17.10.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2017 nie iwem, wiem tylko że gadasz z Andrzejem o dwóch róznych sprawach - on o powietrznych, ty o gruntowej... A z gruntowymi nie jest podobnie? Zwiększając obroty w którymś momencie COP zacznie spadać - czy to nie jest moment żeby DZ już nie męczyć tylko uzupełnić moc grzałką? GHS niby mówił, ze grzałki odpalać nie warto... ale wtedy przy zadanych max 110rpm inweretera nie ogrzeję chałupy... albo mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 05.11.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Panowie, pytanko - jakie temp macie na zasilaniu w stosunku do temp zadanej? Będę wdzięczny za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 05.11.2017 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Panowie, pytanko - jakie temp macie na zasilaniu w stosunku do temp zadanej? Będę wdzięczny za info W zależności od tego co masz ustawione. Ja mam ustawioną deltę na 2K więc przedział od zadanej +-2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.11.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 GHS niby mówił, ze grzałki odpalać nie warto... ale wtedy przy zadanych max 110 rpm inwertera nie ogrzeję chałupy... albo mi się wydaje Poniżej temperatury punktu biwalentnego, warto mieć w ustawieniach włączoną grzałkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 06.11.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 W zależności od tego co masz ustawione. Ja mam ustawioną deltę na 2K więc przedział od zadanej +-2K No zaraz zaraz - ale nie do końca o to pytam. Jak masz ustawioną temp grzania na 23st - to ile Ci przeciętnie wychodzi temp na wejściu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 06.11.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Poniżej temperatury punktu biwalentnego, warto mieć w ustawieniach włączoną grzałkę no tak tak... ale tego bez policzenia na razie wiedzieć nie będę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 06.11.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Z takimi parametrami budynku jakie masz w stopce powinieneś mieć zapotrzebowanie na poziomie max 6 kW. Masz opianowany strop i krokwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 06.11.2017 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 No zaraz zaraz - ale nie do końca o to pytam. Jak masz ustawioną temp grzania na 23st - to ile Ci przeciętnie wychodzi temp na wejściu? Wszystko zależy od domu, jego ocieplenia a z tego wynika krzywa grzewcza. Ja nie będę Ci podawał jak to u mnie wygląda bo mam niemiarodajny dom. W zeszłym roku jak było -25 to dom potrzebował tylko ok 3.7 kW a na zasilanie szło chyba 31 lub 32 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 07.11.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Z takimi parametrami budynku jakie masz w stopce powinieneś mieć zapotrzebowanie na poziomie max 6 kW. Masz opianowany strop i krokwie? Tak. Wg parametrów mam 20cm piany + dodatkowe 5cm w miejscach krokwi. pompę mam 8kW i zeszłą zimę (pierwszy sezon) dawała radę... mimo, że to pierwszy sezon (czyli wygrzewanie i takie tam) a w domu było cały czas 22.5st (bo małe dziecko). Chciałbym to jednak jakoś sensownie zoptymalizować bo wtedy pracowała na max obrotów (podniosłem) i bywało że pracowała na 100% przez cały dzień (największe mrozy) - COP wtedy znacząco spada - i pewnie długofalowo zabijam źródło. Teraz pracuje sobie (bliżej 0st) też większą część dnia - ale na 0,3-,5kW...produkując ciepła jak piszesz trochę pod 6kW. Mostki uszczelnione (progi domu wykute - docieplone grubym styrodurem + dodatkowy cienki. Powinno być lepiej... G12W będzie mogło się wykazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 07.11.2017 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2017 Wszystko zależy od domu, jego ocieplenia a z tego wynika krzywa grzewcza. Ja nie będę Ci podawał jak to u mnie wygląda bo mam niemiarodajny dom. W zeszłym roku jak było -25 to dom potrzebował tylko ok 3.7 kW a na zasilanie szło chyba 31 lub 32 C Ok o to mi chodziło. Dzięki. Teraz jak są noce koło 0st to mam zasilanie 27,5-28st... i powrót raptem o 2st niższy (rok temu standardem było 5st delty). Czyli jest progres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.11.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Chciałbym to jednak jakoś sensownie zoptymalizować bo wtedy pracowała na max obrotów (podniosłem) i bywało że pracowała na 100% przez cały dzień (największe mrozy) - COP wtedy znacząco spada - i pewnie długofalowo zabijam źródło. Poniżej temperatury punktu biwalentnego, warto mieć w ustawieniach włączoną grzałkę, by sprężarka mogła pracować z mniejszą częstotliwościową, gdyż dla sprężarki najlepsza jest praca ciągła z częściowym obciążeniem . W praktyce warto włączyć grzałkę nawet wcześniej, gdy sprawność pompy, czyli COP spada < 2, aby nie eksploatować drogiego układu chłodniczy w temperaturach, gdzie jego sprawność jest niska. W ostatecznym bilansie, odpalenie grzałek na te kilka dni wyjdzie korzystnie, szczególnie dla sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.11.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Tylko, że oni piszą o gruntówkach gdzie COP 2 nie występuje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts