Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

Moim zdaniem 20 cm to słabo, ale każda firma mnie namawiała właśnie na taką niewielką grubość. Na moje pytanie, ale panie, co z miejscami gdzie są krokwie (20cm)? yyy, damy tam kilka cm.

Jak juz robić to 25-35 cm po całości. I tak najdroższa jest robocizna i za grubszą warstwę nie ma jakieś mega dopłaty a i czasami idzie się z wykonawcą dogadać :)

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...COP spada < 2...

kolega oberwatorPC ma rację - w gruntówkach nie ma czegoś takiego. Nawet rok temu jak jechałem z max obrotów przez cały dzień to COP trzymał się gdzieś 3.5-4 (pobierała 2kW - dawała 7.9kW ciepła). Gdyby COP miał tak spaść to chyba ja najpierw bym się zalał łzami - a potem bym zamarzł. Na szczęście nie wydarzyło się nic takiego.

Zauważam za to że delta rok temu zasilanie/powrót była 5-6st... teraz ma równe 2 lub poniżej... czyżby faktycznie coś wyschło? :)

Moim zdaniem 20 cm to słabo, ale każda firma mnie namawiała właśnie na taką niewielką grubość. Na moje pytanie, ale panie, co z miejscami gdzie są krokwie (20cm)? yyy, damy tam kilka cm.

Jak juz robić to 25-35 cm po całości. I tak najdroższa jest robocizna i za grubszą warstwę nie ma jakieś mega dopłaty a i czasami idzie się z wykonawcą dogadać :)

Ja tych wartości nie wymyśliłem - rozesłałem zapytanie do 3 wykonawców - 2 w excelu przedstawiło symulację że powyżej tych wartości rosną tylko koszty wykonania - a zwrot z oszczędności maleje. Brzmiało sensownie. Jedyne czego żałuję to tego że mogłem lepsze okna dachowe chyba wstawić - te niby nie są złe... ale zawsze można było ciut lepiej.

Tak z ciekawości co Ty masz za dom "202m2 = 480m3" ? Masz 2,4m wysokości? Serio?

Jakie miałeś zużycie za zeszły rok?

Jakbyś zobaczył domek Noelia bis 2M to zauważyłbyś, że jest to dom z poddaszem użytkowym. Na dole jest 81 m2 grzanych, reszta jest na górze, gdzie skosy odejmują trochę powierzchni :)

Mi też każdy wykonawca proponował 20 cm, ale co z tego? Skąd te wyliczenia? Sprawdzałeś je w jakimkolwiek programie? Bo mi Asolt przy liczeniu OZC wyliczał kilka różnych opcji i jakoś dziwnie okazywało się, że grubsze ocieplenie dachu jednak wiele daje ...

Najlepsze co byś zrobił to zmniejszenie liczby okien dachowych. Jak zobaczyłem izolacje wokół takiego okna to się przeraziłem. Tego po prostu nie da się dobrze zrobić. Cieszę się, że mam tylko 4 i niestety aż 4 takie okna (mogłem w ścianie szczytowej zrobić normalne okno i zredukować liczbę dachowych do 2.

Tak z ciekawości co Ty masz za dom "202m2 = 480m3" ? Masz 2,4m wysokości? Serio?

2,4 to wysoko?

moje schody strychowe sa robione na zamówienie, bo nigdzie nie mogłem znaleźć gotowych na kondygnację wysoką 3.80 m :p

więc np. moja kubatura w stopce jest brana z projektu pierwotnego, gdzie kondygnacje są o jakiś metr niższe :p potem architekt dokonał przeróbek, podwyższył między innymi ścianki kolankowe itp :p

ale wyliczenie kubatury po aktualizacji projektu mam gdzieś w dokumentach budowy i nie chciało mi się szukać jak uzupełniałem stopkę :p więc dane budynku zgarnąłem ze strony archonu :p

2,4 to wysoko?

moje schody strychowe sa robione na zamówienie, bo nigdzie nie mogłem znaleźć gotowych na kondygnację wysoką 3.80 m :p

...

Mógłbym prosić Cię o namiary na firmę, która robi takie wysokie schody? U mnie między garażem a strychem jest 3,85m i nigdzie nie mogę znaleźć takich schodów ani drabiny strychowej.

Mógłbym prosić Cię o namiary na firmę, która robi takie wysokie schody? U mnie między garażem a strychem jest 3,85m i nigdzie nie mogę znaleźć takich schodów ani drabiny strychowej.

nie pamiętam nazwy firmy, znalazłem na allegro, niestety "nowe allegro" zlikwidowało historię moich zakupów, widzę tylko ogólnie w miarę świeże czyli tak od jesieni 2016, starych zakupów już nie...

schody kupiłem w 2014 roku, o ile pamiętam firma była z Lublina lub okolic

ale szczegółów niestety nie pamiętam

Czy ktoś zna na śląsku firmę która jest w stanie ocenić dom / ocieplenie / instalacje?

Mam zasilanie 28-29 - a temp w środku 23st... zastanawiam się czy to metraż - czy okna - czy coś gdzieś przegapiłem i ciepełko ucieka...

Witam

Zmierz sobie najprostszym termometrem temp. wylewki.

Zapewne, gdy ją grzejesz, będzie o 1-2 stopnie wyższa niż temp.powietrza.

Temperatura wody grzewczej na powrocie jest zapewne bliższa 23* niż 28.

Coś ten twój dom musi przecież grzać.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Jak masz zasilanie 28C i w domu 23C to jest ok. Teraz sprawdź po 1 nocy ile ci z tego 23C zostanie bez ogrzewania i będziesz wszystko wiedział.

Miałem tyle niemiłych niespodzianek przy budowie domu, że chciałbym mieć pewność że tutaj wszystko jest ok. Nie liczyłem po budowie jakie jest zapotrzebowanie domu i trochę błądzę po omacku... ASOLT zasypał mnie pytaniami na które nie mam kiedy przygotować rzetelnych odpowiedzi...

W porównaniu do zeszłego roku (zaraz po przeprowadzce) widzę, ze delta ZAS/POWRÓT spadła z 5st do 3st. Więc jest lepiej.

Witam

Zmierz sobie najprostszym termometrem temp. wylewki.

Zapewne, gdy ją grzejesz, będzie o 1-2 stopnie wyższa niż temp.powietrza.

Temperatura wody grzewczej na powrocie jest zapewne bliższa 23* niż 28.

Coś ten twój dom musi przecież grzać.

Podłoga jest zauważalnie ciepła. Dzieciak biega boso i jest hepi.

Powrót to = ZASILANIE-3st (+/- 0,5st). Więc chyba nieźle.