Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo fajne. Zdradzisz jakim patentem to mierzysz?

Jak to czytać - w marcu wartość to 2,5 (p1) - czy 7st (p2)?

[ATTACH=CONFIG]402077[/ATTACH]

Niebieski wykres to temperatura solanki wchodząca na PC. Skala też jest oznaczona niebieskim kolorem (to ta najbardziej po lewej czyli do -10).

Wykorzystałem EasyIoT na Raspbery jako serwer zbierający dane co minutę z pompy oraz wyświetlający w internecie po zalogowaniu się. Jako czujniki temperatury są LM35D skalibrowane na wodę lodową. Mam tam podpięte więcej czujników w tym czujniki otwarcia drzwi i okien. Wszystko chodzi na 2.4 GHz bezprzewodowo. Opisywalem już to wcześniej w tym wątku.

No dobra... ale nadal nie potrafię tego przeczytać...

wychodzi że solanka na zasilaniu PC w Marcu miała ile... pik do ~20st?

a wyjscie z PC > GRUNT w tym samym Marcu było ~2-3st?

Patrz zawsze na najniższą temperaturę ponieważ te wyższe to po prostu efekt tego ze w kotlowni jest cieplo i jak pompa nie pracuje to czujniki nagrzewają się.

Tak jak zaznaczyles wcześniej.

Z tym ze niebieski wykres to wyjście z pompy a pomarańczowy to wejście na pompe czyli temperatura DZ pod obciążeniem. Z tym że dla jednego i drugiego wykresu są różne skale.

Najwyżej później rozdziele wykresy.

W tej skali to wykresy obrazują temperatury przy ogrzewaniu CWU bo one są zawsze niższe niż dla CO, no i latem było tylko grzanie CWU i chłodzenie domu.

Dla 1 marca jak zaznaczyles to z pompy wychodzilo ok 0 a z DZ wracalo ok 2 C

Edytowane przez jgrolik

W tej skali to wykresy obrazują temperatury przy ogrzewaniu CWU bo one są zawsze niższe niż dla CO, no i latem było tylko grzanie CWU i chłodzenie domu.

Dla 1 marca jak zaznaczyles to z pompy wychodzilo ok 0 a z DZ wracalo ok 2 C

Dzięki za wyjaśnienia (i cierpliwość).

Powiedz mi tylko - czy 2st z DZ to nie za mało? Gdzie jest przewaga nad PC pow/pow? To normalna sytuacja?

Jaki masz tam grunt?

Dzięki za wyjaśnienia (i cierpliwość).

Powiedz mi tylko - czy 2st z DZ to nie za mało? Gdzie jest przewaga nad PC pow/pow? To normalna sytuacja?

Jaki masz tam grunt?

U mnie jest wilgotna glina.

2 C czy to mało ? Parametry pomp ciepła podaje się zazwyczaj dla warunków B0 W35, czyli przy temperaturze gruntu 2C są to i tak lepsze warunki.

Popatrz na temperatury powietrza wieczorami i w nocy np te które były ostatnio. U mnie na wymienniku jest około 8 C na plusie... widzisz różnicę na sprawności PC PW i GW?

Tylko przez pewien czas temperatura gruntu jest niższa niż powietrza. Jest tak zazwyczaj pod koniec okresu grzewczego, natomiast wcześniej jest sytuacja odwrotna. Dodatkowo jak jest duża wilgotność powietrza to PC PW często się rozmraża co jeszcze bardziej pogarsza sprawność.

Można się kłócić nad wyższością jednej pompy nad drugą. Ostatecznie wybiera osoba wykładająca pieniądze. Nie będę przekonywał ani do jednej ani do drugiej.

Gdy ja miałem się zdecydować to robiłem kalkulacje ile prądu zużyje PC PW i GW u mnie porównanie wyszło na plus GW dlatego taką zainstalowałem. Nie twierdzę że był to najlepszy wybór (ponieważ do kalkulacji nie brałem pod uwagę ogrzewania CWU, tylko samo CO) ale jestem zadowolony.

Rozumiem. Dzięki za wyjaśnienia.

U mnie teraz nowa sytuacja - po okresie przejściowym (+5st - 0st) w domu było zimno. Jak pykło poniżej - to się zrobiło gorąco (mam 23stopnie cały dzień). Pompa pracuje już prawie cały dzień... ustawiłem 19st w szczcie... i 24st poza... i poza zmianą temp powrotu której pompa oczekuje nie zauważam żadnej zmiany w jej pracy.

To normalne?

Krzywa ustawiona

20 - 20

-20 - 35

zastanawiam się czy G12W przy inwerterze ma sens... w zeszłym roku zrywy udało mi się ustawić ale źródło nie działało optymalnie (COP spadał).

Rozumiem. Dzięki za wyjaśnienia.

U mnie teraz nowa sytuacja - po okresie przejściowym (+5st - 0st) w domu było zimno. Jak pykło poniżej - to się zrobiło gorąco (mam 23stopnie cały dzień). Pompa pracuje już prawie cały dzień... ustawiłem 19st w szczcie... i 24st poza... i poza zmianą temp powrotu której pompa oczekuje nie zauważam żadnej zmiany w jej pracy.

To normalne?

Krzywa ustawiona

20 - 20

-20 - 35

zastanawiam się czy G12W przy inwerterze ma sens... w zeszłym roku zrywy udało mi się ustawić ale źródło nie działało optymalnie (COP spadał).

U mnie inwerter chodzi 24h. Temperatura stała 21*. Zużycie 60% tania / 40% droga. Korzystniej niż w G11.

No dobra - na papierze fajnie.

Jakie ustawienia? Jaka krzywa?

G12 czy G12w?

KG 20*- 22*, -20*- 37* G12w. To mój pierwszy sezon i trochę eksperymentuje z KG, ale jedynie w zakresie 1-2*. Chcę uzyskać jak największy COP, jednocześnie przy takiej pracy DZ pracuje stabilnie.. Przy pracy stałej z modulacją spokojnie przekraczam 5,2. jak jeden tydzień puściłem tylko w drogiej, COP spadł do 4,2.

Super - i to jest konkret. Krzywą mam tak samo - nawet -20* - 35*

powiedz mi jeszcze jak ustawiłeś sobie temperatury.

Ja mam w tej chwili

22-6 / 13-15: 25 st

6-13 / 15-22: 19st

I trochę mnie dziwi że pompa praktycznie pracuje całą dobę (a jeszcze nie jest tak zimno)... i nigdy nie osiąga założonych przez siebie temp... zawsze gdzieś się zatrzymuje "w drodze do"... w domu jest ciepło ale źródło nie ma kiedy się regenerować... i nie wiem w czym problem.

Korzystasz z maksymalnej wydajności sprężarki czy masz jakieś ograniczenie?

Tego w tych smartheatach nie ogarniam - fabrycznie z 135k są przycięte do 110k - potem na podstawie wprowadzonej temp (np 20st) liczą sobie jaka powinna być temp powrotu. I jej nie osiągają - niezależnie od tego czy jest cieplej czy zimniej na zew. Jak zimniej - podbijają - ale nie dochodzą (żeby na chwilę się choć wyłączyć). Nie mogę tego rozgryźć logicznie....

COP: 5,2 - 5,6

Mam trochę inną PC niż ty, więc i sterownik pewnie ma inne funkcje. Nie podbijam w taniej taryfie. Jak przez tydzień podbijałem to spadł mi COP o 20%, a temperatura nie wzrosła nawet o 1*. Mam ustawioną temperaturę zoptymalizowaną (PC posiada taka funkcję, na podstawie temp zasilania i powrotu OP określa, jak temp jest w domu). Obecnie mam ustawioną na PC 20*, ale w domu dogrzewa do 21*-21,5*. Jak nie dogrzewała, podniosłem KG. 80 % powierzchni sterowane sterownikami pokojowymi, żeby nie przegrzewało.

O widzisz to inaczej. Ja nie zdecydowałem się na pokojowe - bezwładność okazała się za duża. Wystarczy że otworzę drzwi w chłodnych pomieszczeniach na 15 min i temp się wyrównuje.

Ale moja pompa podobnie jak Twoja - patrzy na różnicę między zasilaniem a powrotem i w zderzeniu z krzywą oblicza sobie jaka powinna być w domu. Jakiegoś excela popełniłem nawet w tym kierunku - ale nadal nie rozgryzłem dlaczego nie osiąga temp zadanych tylko zawsze utrzymuje jakiś dystans.

To że przy ustawionych 20* masz w środku 21-21,5* to wynika z krzywej. Jak ją ustawisz bardziej płasko to zrówna Ci się do temp zadanej - i krzywa lepiej będzie odzwierciedlać straty budynku.

Skoro nie podbijasz w taniej - to skąd proporcje 60/40 (tania/droga)? Wynika z tego że cały czas pracuje tak samo?

Jest to mój pierwszy sezon. Proporcje 60/40 wskazuję jedynie dla osób, które twierdzą, że przy inwerterach nie warto wchodzić w G12w. Otóż opłaca się, nawet w przypadku takim jak mój, kiedy PC chodzi bez reżimu taryfowego.

Jak już naładuję dom odpowiednią ilością energii, to pewnie wówczas będę mógł jeszcze zmienić zużycia na korzyść II T, ale nie wiem, czy do końca chcę? komfort przede wszystkim...

No dobra ale jak do tego dochodzisz skoro mówisz, że nie podbijasz w tanich? 60/40 to minimum od którego taka zmiana zaczyna się opłacać - ale co w wypadku kiedy pompa pracuje całą dobę z podobną wydajnością? Wtedy nie ma 60/40.

Opłacalne jest już nawet 50/50.

60/40 może spokojnie wychodzić ze względu na niższe temperatury w nocy, co zwłaszcza w okresie przejściowym powoduje że za dnia pompa wyłącza się.

Opłacalne jest już nawet 50/50.

60/40 może spokojnie wychodzić ze względu na niższe temperatury w nocy, co zwłaszcza w okresie przejściowym powoduje że za dnia pompa wyłącza się.

Przy 50/50 nie może się opłacać - bo różnica szczyt/dół jest większy niż x2.

To ja nie wiem co się stało ale moja najwyraźniej się nie wyłącza... ustawione 19st... w domu 23... krzywa taka jak pisałem powyżej... nie rozumiem dlaczego pompa nie ogarnia zadanego parametru...jeśli przy 19* grzeje to powinna mieć jakąś ostro do góry ustawioną krzywą... ale parametru nie osiąga... coś jest nie tak....

Frustrujące....

Przy 50/50 nie może się opłacać - bo różnica szczyt/dół jest większy niż x2.

To ja nie wiem co się stało ale moja najwyraźniej się nie wyłącza... ustawione 19st... w domu 23... krzywa taka jak pisałem powyżej... nie rozumiem dlaczego pompa nie ogarnia zadanego parametru...jeśli przy 19* grzeje to powinna mieć jakąś ostro do góry ustawioną krzywą... ale parametru nie osiąga... coś jest nie tak....

Frustrujące....

oczywiscie ze może

taniej taryfy masz 10 godzin 5 dni w tygodniu, czyli 50 godzin

w ciagu tych 5 dni masz 14 x 5 drogiej tj. 70 godzin

ale w taniej ssą wekendy -masz 48 godzin tanich

razem daje to 98 tanich do 70 drogich

a do tego jtanie masz wtedy, kiedy na dworze jest zimniej (noc) co oznacza wiekszą potrzebę grzania :p