True0Man 08.12.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 oczywiscie ze może No tak - patrząc tylko na "prąd dla pompy" to oczywiście że może... w oderwaniu od normalnego życia i normalnego żużycia prądu w domu przez domowników i takie tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 08.12.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) No tak - patrząc tylko na "prąd dla pompy" to oczywiście że może... w oderwaniu od normalnego życia i normalnego żużycia prądu w domu przez domowników i takie tam... znów się mylisz u mnie nikt nie żyje według taryf a z efektów jestem zadowolony http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7474797#post7474797 ale oczywiście każdy dom jest inny Edytowane 8 Grudnia 2017 przez okobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 08.12.2017 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 znów się mylisz u mnie nikt nie żyje według taryf a z efektów jestem zadowolony Jak zwykle psujesz statystyki i jako EXTREMUM powinieneś nie być brany pod uwagę w wypowiedziach na FORUM (...panie administratorze....) Ale wynik godny pozazdroszczenia I cały czas nie wiem czemu pompa nie ogarnia tego swojego punktu tylko się zatrzymuje. Teraz temp na plusie. A jej wszystko znowu spadło. Mimo że temp do osiągnięcia to już 19*. Coś jest gdzieś nie tak - i to nie wina domu bo przy -7 potrafi dogrzać do 23* w środku. Co jeszcze powinienem sprawdzić? Krzywa? Szlag mnie zaraz trafi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 08.12.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 (edytowane) Ech opłacalność 2 taryfy .Zrobiłem małe doświadczenie latem tego roku. PC wyłączona dwa pełne miesiące rozliczeniowe z ENNE -a Szczecin . ZmywaRka bardziej w taniej , choć ie 100 % , jak zaszła potrzeba to w drogiej , podobnie pralka . Podzieliłem PLN / KWH z fak i koszt 1 kwh wyszedł 0,52 pln . W normalnej taryfie koszt 1 kwh to u nas 0,58 pln ... PS .Mnie tam wyniki okobar-a absolutnie nie dziwią , normalne są . Edytowane 8 Grudnia 2017 przez Garażowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.12.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Mam podobne spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.12.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 (edytowane) Opłacalne jest już nawet 50/50. mały offtop - ale nie mogę koło tego przejść obojętnie wszystko zależy pd konkretnych cen...to dość prosta matematyka jak przechodziłem na G12 (nie było taryfy weekendowej) 7 lat temu, to granica opłacalności u mnie było w okolicy 30% zużycia w taniej taryfie - tzn. gdyby w taryfie G12 zużywać 30% w taniej taryfie, to rachunki byłyby praktycznie identyczne jak przy stosowaniu G11. Przy każdej zmianie cen trzeba to przeliczyć, bo ta granica się zmienia...gdy przeliczałem to bodajże 5 lat temu, to ta granica była już trochę wyżej.... miałem chwilę czasu i zrobiłem prosty arkusz w xls obliczający to - aktualnie ta granica jest u mnie w okolicy 30,8% (przy uproszczonym założeniu, że opłaty stałe są takie same przy taryfie G11 i G12w) 40% zużycia w 2T - to 7,3% oszczędności 50% zużycia w 2T - to 15,2% oszczędności 60% zużycia w 2T - to 23,2% oszczędności 70% zużycia w 2T - to 31,1% oszczędności 80% zużycia w 2T - to 39% oszczędności 90% zużycia w 2T - to 46,9% oszczędności 100% zużycia w 2T - 54,8% oszczędności w porównaniu do G11 no i przykładowe liczby - zakładając roczne zużycie 8500kwh (takie mam dla całego domu) 50% zużycia w 2T to 665zł oszczędności 60% zużycia w 2T to 1010zł oszczędności 70% zużycia w 2T to 1356zł oszczędności 80% zużycia w 2T to 1701zł oszczędności w porównaniu do G11 ceny wziąłem z cenników, bo sam mam innego dostawcę Przy G12w - trzeba się chyba bardzo starać, żeby nie mieć te te 50% zużycia w taniej taryfie - bo np. u mnie tani prąd jest od 22-6+13-15 w tygodniu + wszystkie weekendy + wszystkie dni ustawowo wolne od pracy. Przy 50/50 nie może się opłacać - bo różnica szczyt/dół jest większy niż x2. proponuję to przeliczyć dla konkretnych cen Edytowane 9 Grudnia 2017 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 09.01.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 podbijam, bo w tym roku nikt nic nie pisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 09.01.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 podbijam, bo w tym roku nikt nic nie pisał... Może jest tak dobrze, że nie ma o czym pisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 09.01.2018 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Przyłączam się jakieś cop-y , zużyte kWh temperatury DZ by się przydały itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 09.01.2018 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Witam.To moze ja napisze co u mnie.Od czerwca mam nowy soft, który osobno zlicza CWU i CO więc.Średni COP liczony od czerwca:CWU 3.9CO 6.8Chwilowy COP na cele CO na dzień dzisiejszy to 6.3 Temperatura solanki wracająca z DZ 6.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 24.01.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Ja to nie wiem czy mam pisać nawet... COP: 5.5 CWU: 3.9 pompa pracuje praktycznie cąły czas pobierając 0,7-0,9kW Odpuściłem zerkanie na licznik zużycia bez końca - w domu jest ciepło - 22-23st co podoba się dzieciakom. Odkąd zepsuł mi się termometr w domu jestem szczęśliwym człowiekiem. Cały czas jednak liczę że wynik będzie lepszy niż w 1 roku mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 24.01.2018 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Ja to nie wiem czy mam pisać nawet... COP: 5.5 CWU: 3.9 Od kiedy masz zainstalowany nowy soft ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 24.01.2018 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Ja to nie wiem czy mam pisać nawet... COP: 5.5 CWU: 3.9 U mnie na dzień dzisiejszy już tylko : CO 6.6 CWU 3.9 Więc jeszcze mnie przegonisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 24.01.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 U mnie na dzień dzisiejszy już tylko : CO 6.6 CWU 3.9 Więc jeszcze mnie przegonisz a ja wciąż na starym sofcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 25.01.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Od kiedy masz zainstalowany nowy soft ? Hmmm... jak GHS przyjechał do mnie walczyć z wyłączeniem grzania i włączeniem chłodzenia... czyli może jakoś kwiecień... może trochę później. W każdym razie mówił że podobno byłem jednym z pierwszych "bo wczoraj dostał"... cyferki do których się przyzwyczaiłem zniknęły... za to pojawiły się nowe... Może jest jakaś jeszcze dodatkowa wersja? Jaką Ty masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 25.01.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 U mnie na dzień dzisiejszy już tylko : CO 6.6 CWU 3.9 Więc jeszcze mnie przegonisz z Tobą już się nie bawię potem mój dom mi się śni z którego ciepło paruje jak czajnik Do dziś mam manię chodzenia po domu i sprawdzania "która ściana jest chłodniejsza od innej...." Fakt że nie ma zimy tak naprawdę... ale jest ciepło. Rok temu bywało różnie (pierwszy rok eksploatacji)... pompa prawie odlatywała - a ciepełko raz było - raz nie... teraz stabilnie pracuje i daje radę. Nawet z przyciętymi obrotami (choć dalej wydaje mi się to dziwnym zabiegiem bo nigdy nie osiągnie parametrów)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.02.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Jak tam Wasze pompy koledzy? ja trochę odpuściłem celowanie w tanie okno w ciągu dnia z wyższą temp. Pompa pracuje sobie po cichu przez większą część dnia - i w końcu jest stabilnie ciepło. Nawet jak parę dni było w nocy -10-12st to sobie poradziła bez dramatu. Dzieciaki na ciepłej podłodze bawią się przy samych oknach. Co u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 11.02.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 a dobrze, ciepło... działa sobie jak chce, z ciut wyzszą zadaną na okna 23.3 na gorze, 24.6 na dole w tej chwili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 11.02.2018 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Jak tam Wasze pompy koledzy? Co u was? Tak jak u Ciebie. Pompa sobie pracuje a ja nie mam czasu ani powodów by do niej zaglądać Najważniejsze że pracuje, jest ciepło i CWU więc czego trzeba więcej Od czasu do czasu patrzę online na temperatury na DZ i pobór prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.02.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Tak jak u Ciebie. Pompa sobie pracuje a ja nie mam czasu ani powodów by do niej zaglądać Najważniejsze że pracuje, jest ciepło i CWU więc czego trzeba więcej Od czasu do czasu patrzę online na temperatury na DZ i pobór prądu No i jaki ten pobór Wam wychodzi? Ja mam teraz ustawione 20/24st - ale krzywej nie ruszałem po update (18/22 i -20/+36). Straciłem cierpliwość do śledzenia tego co się z nią dzieje - a że małe dziecko na pokładzie - to obecne parametry dają mi komfort w domku. Wyleczony z paranoi "sprawdzę bo może za dużo" czekam na wyrok z elektrowni (a tymczasem konkurs UE na dofinansowanie 85% do PV ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts