Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak - patrząc tylko na "prąd dla pompy" to oczywiście że może... w oderwaniu od normalnego życia i normalnego żużycia prądu w domu przez domowników i takie tam... :)

znów się mylisz :p

u mnie nikt nie żyje według taryf a z efektów jestem zadowolony :p

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7474797#post7474797

ale oczywiście każdy dom jest inny :p

Edytowane przez okobar

znów się mylisz :p

u mnie nikt nie żyje według taryf a z efektów jestem zadowolony :p

Jak zwykle psujesz statystyki :p i jako EXTREMUM powinieneś nie być brany pod uwagę w wypowiedziach na FORUM

(...panie administratorze....)

Ale wynik godny pozazdroszczenia :yes:

I cały czas nie wiem czemu pompa nie ogarnia tego swojego punktu tylko się zatrzymuje. Teraz temp na plusie. A jej wszystko znowu spadło. Mimo że temp do osiągnięcia to już 19*.

Coś jest gdzieś nie tak - i to nie wina domu bo przy -7 potrafi dogrzać do 23* w środku.

Co jeszcze powinienem sprawdzić? Krzywa?

Szlag mnie zaraz trafi...

Ech opłacalność 2 taryfy .Zrobiłem małe doświadczenie latem tego roku. PC wyłączona dwa pełne miesiące rozliczeniowe z ENNE -a Szczecin . ZmywaRka bardziej w taniej , choć ie 100 % , jak zaszła potrzeba to w drogiej , podobnie pralka . Podzieliłem PLN / KWH z fak i koszt 1 kwh wyszedł 0,52 pln . W normalnej taryfie koszt 1 kwh to u nas 0,58 pln ...

PS .Mnie tam wyniki okobar-a absolutnie nie dziwią , normalne są .

Edytowane przez Garażowiec

Opłacalne jest już nawet 50/50.

mały offtop - ale nie mogę koło tego przejść obojętnie ;)

wszystko zależy pd konkretnych cen...to dość prosta matematyka :p

jak przechodziłem na G12 (nie było taryfy weekendowej) 7 lat temu, to granica opłacalności u mnie było w okolicy 30% zużycia w taniej taryfie - tzn. gdyby w taryfie G12 zużywać 30% w taniej taryfie, to rachunki byłyby praktycznie identyczne jak przy stosowaniu G11. Przy każdej zmianie cen trzeba to przeliczyć, bo ta granica się zmienia...gdy przeliczałem to bodajże 5 lat temu, to ta granica była już trochę wyżej....

miałem chwilę czasu i zrobiłem prosty arkusz w xls obliczający to - aktualnie ta granica jest u mnie w okolicy 30,8% (przy uproszczonym założeniu, że opłaty stałe są takie same przy taryfie G11 i G12w)

40% zużycia w 2T - to 7,3% oszczędności

50% zużycia w 2T - to 15,2% oszczędności

60% zużycia w 2T - to 23,2% oszczędności

70% zużycia w 2T - to 31,1% oszczędności

80% zużycia w 2T - to 39% oszczędności

90% zużycia w 2T - to 46,9% oszczędności

100% zużycia w 2T - 54,8% oszczędności

w porównaniu do G11

no i przykładowe liczby - zakładając roczne zużycie 8500kwh (takie mam dla całego domu)

50% zużycia w 2T to 665zł oszczędności

60% zużycia w 2T to 1010zł oszczędności

70% zużycia w 2T to 1356zł oszczędności

80% zużycia w 2T to 1701zł oszczędności

w porównaniu do G11

ceny wziąłem z cenników, bo sam mam innego dostawcę

Przy G12w - trzeba się chyba bardzo starać, żeby nie mieć te te 50% zużycia w taniej taryfie - bo np. u mnie tani prąd jest od 22-6+13-15 w tygodniu + wszystkie weekendy + wszystkie dni ustawowo wolne od pracy.

Przy 50/50 nie może się opłacać - bo różnica szczyt/dół jest większy niż x2.

proponuję to przeliczyć dla konkretnych cen :p

Edytowane przez JTKirk

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Ja to nie wiem czy mam pisać nawet...

COP: 5.5

CWU: 3.9

pompa pracuje praktycznie cąły czas pobierając 0,7-0,9kW

Odpuściłem zerkanie na licznik zużycia bez końca - w domu jest ciepło - 22-23st co podoba się dzieciakom.

Odkąd zepsuł mi się termometr w domu jestem szczęśliwym człowiekiem.

Cały czas jednak liczę że wynik będzie lepszy niż w 1 roku mieszkania.

Od kiedy masz zainstalowany nowy soft ?

Hmmm... jak GHS przyjechał do mnie walczyć z wyłączeniem grzania i włączeniem chłodzenia... czyli może jakoś kwiecień... może trochę później. W każdym razie mówił że podobno byłem jednym z pierwszych "bo wczoraj dostał"... cyferki do których się przyzwyczaiłem zniknęły... za to pojawiły się nowe...

Może jest jakaś jeszcze dodatkowa wersja? Jaką Ty masz?

U mnie na dzień dzisiejszy już tylko :

CO 6.6

CWU 3.9

Więc jeszcze mnie przegonisz :-)

z Tobą już się nie bawię :p potem mój dom mi się śni z którego ciepło paruje jak czajnik :p

Do dziś mam manię chodzenia po domu i sprawdzania "która ściana jest chłodniejsza od innej...."

Fakt że nie ma zimy tak naprawdę... ale jest ciepło. Rok temu bywało różnie (pierwszy rok eksploatacji)... pompa prawie odlatywała - a ciepełko raz było - raz nie... teraz stabilnie pracuje i daje radę. Nawet z przyciętymi obrotami (choć dalej wydaje mi się to dziwnym zabiegiem bo nigdy nie osiągnie parametrów)...

• 3 weeks później...

Jak tam Wasze pompy koledzy?

ja trochę odpuściłem celowanie w tanie okno w ciągu dnia z wyższą temp. Pompa pracuje sobie po cichu przez większą część dnia - i w końcu jest stabilnie ciepło. Nawet jak parę dni było w nocy -10-12st to sobie poradziła bez dramatu.

Dzieciaki na ciepłej podłodze bawią się przy samych oknach.

Co u was?

Tak jak u Ciebie.

Pompa sobie pracuje a ja nie mam czasu ani powodów by do niej zaglądać :-)

Najważniejsze że pracuje, jest ciepło i CWU więc czego trzeba więcej :-)

Od czasu do czasu patrzę online na temperatury na DZ i pobór prądu :-)

No i jaki ten pobór Wam wychodzi? Ja mam teraz ustawione 20/24st - ale krzywej nie ruszałem po update (18/22 i -20/+36). Straciłem cierpliwość do śledzenia tego co się z nią dzieje - a że małe dziecko na pokładzie - to obecne parametry dają mi komfort w domku.

Wyleczony z paranoi "sprawdzę bo może za dużo" czekam na wyrok z elektrowni ;)

(a tymczasem konkurs UE na dofinansowanie 85% do PV :D )