okobar 02.03.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Przyznam, że w takie dni w domu jest ~20st...i zauważalnie cieplej trzeba się ubierać. Do doświadczonych kolegów Czy to nie jest okoliczność do uruchomienia grzałki żeby nie zabijać źródła? Jeśli temp zasilania jest tak wysoka (bo max to chyba 35st) - to czy np zmiana pompy z 8kW na 12kW przyniosłaby jakiś zauważalny efekt? Co by się wtedy stało tak naprawdę? Zdarza mi się czasem sytuacja kiedy wybrane sekcje podłogówki są cieplejsze - a po godzinie chłodniejsze - i z powrotem. Nie ma żadnej reguły. Nawet korytarze w środku domu tak mają. Spotkaliście się z czymś takim? Tak pro forma: X1: 18 st Y1: 22 st X2: -20 st Y2: 40 st Jak Wasze SmartHeaty pracują w taką pogodę? ja wciąż walczę bo w domu mam za ciepło dół 24 stopnie, góra 22 średnio nie chce mi się bawić rotametrami, więc obniżam temperaturę na PC ale pompa uparta i grzeje dalej... co do Twojej listy ad1. ja mam wyłączoną i na razie nie widze powodu do włączenia ad2. nie wiem ad3. nie spotkałem się z czymś takim tu fragment mojego postu z zużycia pradu z wczoraj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page572 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 02.03.2018 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 ja wciąż walczę bo w domu mam za ciepło dół 24 stopnie, góra 22 średnio nie chce mi się bawić rotametrami, więc obniżam temperaturę na PC ale pompa uparta i grzeje dalej... co do Twojej listy ad1. ja mam wyłączoną i na razie nie widze powodu do włączenia ad2. nie wiem ad3. nie spotkałem się z czymś takim tu fragment mojego postu z zużycia pradu z wczoraj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page572 A przy jakiej temperaturze zasialania masz te 24C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 02.03.2018 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 ja wciąż walczę bo w domu mam za ciepło dół 24 stopnie, góra 22 średnio nie chce mi się bawić rotametrami, więc obniżam temperaturę na PC ale pompa uparta i grzeje dalej... co do Twojej listy ad1. ja mam wyłączoną i na razie nie widze powodu do włączenia ad2. nie wiem ad3. nie spotkałem się z czymś takim tu fragment mojego postu z zużycia pradu z wczoraj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page572 Chciałbym mieć takie problemy, lubię ciepełko w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 02.03.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 A przy jakiej temperaturze zasialania masz te 24C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 03.03.2018 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Przy takiej temperaturze zasilania przy -10C na zewnątrz bardziej bym się zainteresował izolacją domu . Takie parametry mam dzięki bogu przy -16st - -20st. Nie są to normalne warunki - ale faktycznie nie wygląda to dobrze. Zauważyłem inny dziwny efekt. Jak na parterze zakręcę na moment jakąś pętlę z korytarza czy małej łazienki - to w całym domu robi się cieplej. Pętle losowo mogę przykręcać i efekt jest taki sam. Czy to może znaczyć że poruszam się gdzieś na granicy mocy pompy obiegowej? w sensie przy większym metrażu większy opór i reszta się schładza - coś w tym stylu? Dobrze myślę? W międzyczasie dwa kolejne gniazdka trzeba uszczelniać bo "ciągną ciepło"... rok temu docieplanie progów - teraz gniazdek - i jeszcze okno w kuchni. Wszystkie są ok - ale meble pod tym jednym są zimne jak za czasów komuny. Ot "fachowcy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 03.03.2018 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 [ATTACH=CONFIG]408497[/ATTACH] I jaki przy tym notujesz powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 03.03.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 I jaki przy tym notujesz powrót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 03.03.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Kurcze, u mnie teraz powrót to max. 25,2*C. Spora różnica, ale temperatura w domu ustawiona na 22*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 06.03.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 [ATTACH=CONFIG]408520[/ATTACH] Delta 3,5st... fajnie. U mnie równe 5st. Choć tylko przy niskich temperaturach bo normalnie 3-4st max. Niemniej chyba faktycznie z pianką trzeba się przejść po domu i ogarnąć skąd może wiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.03.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Warto ogarnąć skąd może wiać ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 07.03.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Warto ogarnąć skąd może wiać ; [ATTACH=CONFIG]408681[/ATTACH] To trzeba trzeba... powierzchnia spora... moja delta wydaje się sensowna (to znaczy jak rozumiem że w powierzchni grzewczej nie mam mostków)... więc pozostaje kwestia tego co się dzieje z powietrzem kiedy już jest w środku... przy oknach dachowych mam wyraźnie chłodniej... zaczynam się obawiać że zostały może źle zamontowane (mój developer okazał się mało solidny więc mnie to nie zdziwi...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 14.03.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Jak oceniacie współpracę z GHs? Może być priv. Musze kogoś wybrać i nie mogę się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 14.03.2018 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Jak oceniacie współpracę z GHs? Może być priv. Musze kogoś wybrać i nie mogę się zdecydować. Ja polecam. Z resztą jak poczytasz troche forum to nie tylko ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 10.07.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 jaka cisza... normalnie wszystko działa jak trzeba i ogólny brak problemów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 10.07.2018 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Żebyś nie wykrakał.Pochwal się jaki masz JAZ(SCOP)dla CO i CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 11.07.2018 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Żebyś nie wykrakał. Pochwal się jaki masz JAZ(SCOP)dla CO i CWU https://1drv.ms/u/s!AiC8LfIRsRcyh-pJiwR7nctWjgrEeQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 11.07.2018 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 A to mnie zabiłeś COP 29 To chyba przy pasywnym chłodzeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 11.07.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 pewnie tak, nie mam nowego oprogramowania więc sterownik pokazuje łącznie całość chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 19.07.2018 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Witam po długiej przerwie. Mogę się pochwalić swoimi wynikami zużycia prądu przez mojego Smartheata. Ogólnie od września do teraz podlicznik pokazuje zużycie 2660 kW. W moim rejonie zima jest zawsze trochę ostrzejsza i w tym roku też tak było. w Lutym i Marcu były temperatury po -15 st przez ok 2-3 tygodnie. Za te dwa miesiące przyszedł mi rachunek za prąd: 500zł. To jest rachunek za zużycie prądu w całym domu, a wszystko w domu mam na prąd, nie mam gazu. Temperatura w domu 20 st. Nie jest to wysoka wartość, ale mi to odpowiada. Czasami paliłem w kominku dla klimatu. Podsumowując jestem bardzo zadowolony z działania pompy i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony zużyciem. Cieszę się, że zdecydowałem się własnie na tą pompę a nie na pompę on/off.Średni COP dla CO to aż 5,3. Podejrzewam, że tu może być małe przekłamanie po stronie sterownika pompy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 10.09.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Mam pytanie do użytkowników pompy Smartheat. Jaką taryfę polecacie G12w czy G13? Wiadomo, że nasza pompa jest inwerterowa, a to oznacza, że nie grzeje tylko w taniej taryfie, ale też sporo w drogiej. Do tej pory miałem taryfę G12 i teraz chcę przejść na G12W, ale zastanawiam się także nad G13. Macie może porównanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts