Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co to było te ach, bo sprawdziłem u siebie i nie mam tego w sterowniku

Widać, że mamy to samo oprogramowanie. Jest sprzed 5 lat. Podobno nowe nie mają żadnych kluczowych dla nas opcji.

ACH wygląda tak

Menu_ACH.jpg

Czyli jak rozumiem liczy średnie historyczne COP dla grzania i CWU - oraz zliczna "PTH" czym u mnie oznaczona jest energia wyprodukowana. Nic niezbędnego - ale dobrze było wiedzieć, że te pompy po coś są i faktycznie się opłacają.

No ale... ja nie mam. Było. Był serwisant. Płytę wymienił. I ni ma.

Tak w ogóle - jak tam Wasze zużycie w ostatnie mroźne dni?

Macie ograniczone rpm do 115k?

Temperatury źródła mi poważnie spadły... w sensie SSANIA i ta wcześniejsza... podzielicie się jak to wygląda u Was?

Tak z ciekawostek...

Polecam to ONEMETER (licznik zużycia prądu). Reklamować nie będę - każdy sobie znajdzie - ale w realu daje radę i ma fajne czytelne wykresy - a jak ktoś ma PV jeszcze to w ogóle bajka.

co do temperatur, nie pamiętam, musiałbym zrobić zdjęcie podczas pracy, a jakoś zapomniałem

ale co do zjadania prądu, nie notuję dziennego, bo zaglądam tam tylko 1 dnia kolejnego miesiąca, by spisać dane z podlicznika

aktualnie mam do końca stycznia

https://1drv.ms/x/s!AiC8LfIRsRcyh-0iN7ElYRG4CesJ6A?e=YUy7ys

Ile lat ma pompa?

Pompa jest w 5 roku eksploatacji. Serwisant był niedawno na przeglądzie i ocenił jej stan na "bardzo dobry". No i się zaczęło...

A mógłbyś nieco jaśniej?

Przygód współczuję....;)

Okazuje się, że wiedziony sam nie wiem czym wybrałem urządzenie, które ma tylko jednego przedstawiciela w PL - i tylko jednego serwisanta - a każdy inny specjalista serwisuje tylko to co sam instaluje. I to jest kuriozalna sytuacja bo Producent się dziwi, że mam problem ze znalezieniem speca skoro pompa jest na markowych podzespołach - a dotknąć się jej boją nawet YouTube'owi bohaterzy "bo my wiemy robimy to od lat".

Ciekawy case.

Może napisz jak jest naprawdę i dlaczego tak jest . Chyba, że ja mam to zrobić ? Nie ma żadnej kuriozalnej sytuacji - nikt nie lubi pracować za darmo. Ciekawy case jak od 5 lat się nie płaci za instalację czyż nie?

Tg7YgzUsV1jqZtaq.jpg

Zaczyna się robić ciekawie....

Gdy szukałem informacji o PC GW to ten Bravour był oferowany przez GHS tylko, jeżeli kojarzę. Podobno bardzo nieza**bliwy sprzęt.

...od 5 lat się nie płaci za instalację czyż nie?

Nie do końca wiem z kim rozmawiam - ale odpowiedź na to pytanie zna mój dostawca - i jego bank w którego historii operacji można znaleźć właściwą transakcję. W mojej historii można. Omawianie cudzych modeli biznesowych nie przybliży mnie jednak do rozwiązania problemu z PC.

[ATTACH=CONFIG]453409[/ATTACH]

Gdy szukałem informacji o PC GW to ten Bravour był oferowany przez GHS tylko, jeżeli kojarzę. Podobno bardzo nieza**bliwy sprzęt.

Dokładnie tak samo myślałem - u w gruncie rzeczy nadal uważam, że to solidne urządzenie.

Nie wydaje mi się też żeby moje przygody były jakąś "regułą". Co więcej wysoki poziom wiedzy producenta na temat zastosowania takich, a nie innych rozwiązań pozwala myśleć, że oni wiedzą "po co" i "dlaczego" to jest tak skonfigurowane. Same elementy z których składa się ta konkretna pompa też w wielu miejscach zbierają dobre opinie - uznani producenci - sprawdzone rozwiązania - zdecydowanie nie jest "po taniości"...więc...

Ale mój problem jest nie w sprzęcie...

5 lat eksploatacji w dużym domu z dwójką dzieciaków na pokładzie. Serio pompa ogarniała temat. Dostawca miał rację - 8kW wystarczyło - ogólnie git.

To na co nie zwróciłem uwagi to fakt, że serwis wpadał co rok (do tych samych kodów/problemów) i wydaje się, że problem nie został ostatecznie rozwiązany ani razu.

Skontaktowałem się z producentem, który raczej nie kuma dlaczego przegląd pompy opartej o znane komponenty okazał się takim problemem. Ocenił, że opisane przeze mnie symptomy raczej nie zwiastują czegoś "mega poważnego". Dlatego kopię dalej i specjalizuje się w modelach "inwerterów" - "softów" - "ciśnień"... choć wcale mnie to nigdy nie interesowało.

Tak sobie myślę... taka pompa to droga zabawka - może ktoś skorzysta z mojego doświadczenia - albo podzieli się swoim jeśli spotkał się z czymś podobnym.

W końcu skoro to takie "powszechne i uznane komponenty" - a urządzenie "jest proste" - to czemu nagle usunięcie usterki stało się taką przygodą?

Ale badałeś twardość czy po prostu na wszelki wypadek zainstalowałeś jakiś "zmiękczacz"? Podzielisz się co wybrałeś?

Przed instalacją zmiękczarki badałem twardość wody. A zmiękczarkę mam opartą na głowicy Clack. Tak jak kolega Owczar napisał w CO raz napełniona krąży zmiękczona woda.

Przed instalacją zmiękczarki badałem twardość wody. A zmiękczarkę mam opartą na głowicy Clack. Tak jak kolega Owczar napisał w CO raz napełniona krąży zmiękczona woda.

Zdradzisz który model masz i jak to wygląda na instalacji?

CIEKAWOSTKA DNIA:

Jak myślicie, że zamówienie takiej "sprężarki mitsubishi" to prosty proces "bo przecież to uznana i znana serwisantom firma" to nawet nie wiecie jak bardzo się mylicie ;)

---UPDATE | 24.02.21---

Mitsubishi El sprzedaje części w Polsce - owszem - ale tylko do urządzeń Mitsubishi. Więc jak ich część jest w naszym pompach - to już jej nie zamówimy.

I to się nazywa wolny rynek :)

...i pewnie stąd się bierze gadanie "...to nie ma gwarancji... albo tylko 3 miesiące w drodze wyjątku..." - bo łatwiej to zamówić na ALIBABA.COM niż oficjalnymi kanałami. A tam z gwarancją - wiadomo.

Edytowane przez True0Man
update

Jeśli chodzi o model zmiękczarki to niestety nie pamiętam, kupiłem ją 7 lat temu i wątpię by ten sam model był wciąż dostępny. Z tego co pamiętam to Clack jest jedną z najlepszych firm na rynku.

Stoi w garażu, wpięta w zasilanie zimnej wody przed kotłownią.

• Like 1

• 3 weeks później...

No dobra...

Postawię browar temu kto poprawnie odpowie na pytanie:

ile zajmuje dostawa kompresora wprost od producenta tegoż pod nasze drzwi?

BEZ PROSZENIA SIĘ:

1. Producenta pompy (bo drogi)
  2. Olewczego Mitsubishi Electric Europe - oddział Polska (bo mają w dup|e)
  3. Innych którzy mówią, że mają (... ale nie mają)
  4. Pozostałych którzy mówią, że wiedzą jak (...ale nie potrafią mimo kilku wizyt)

Konkurs czas zacząć. Marka browaru dowolna. Puszcze kuriera.