True0Man 25.03.2021 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 42k za samo urządzenie czy z odwiertami? To była standardowa oferta ze strony z WWW - była kompleksowa i obejmowała instalacje - uruchomienie - i odwierty metodą "płuczkową". Dla mnie to było zrozumiałe bo w cenie miałem zawarte wszystkie niezbędne elementy - nie było rozliczania za "metr odwiertu" - czy "dodatkowe akcesoria" jak robiła wtedy konkurencja. Oferta była git i z tego co wiem do dziś jest często punktem odniesienia jak ludzie chodzą po innych dostawcach - to tą ofertę mają już w ręku i do niego porównują inne. Ja to rozumiem. Model sprzedażowy skomplikowanej instalacji uproszczony na maksa - bardziej niż wzorowy. Sam zajmuję się marketingiem i sprzedażą więc tutaj 5+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.03.2021 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Ok, zgodzę się, że cena bardzo dobra - wręcz za dobra.Ja kupiłem polskiego invertera za jakieś 18k, odwierty trochę przewyniarowane kolejne 18k, zbiornik cwu prawie 5k, zrobienie kotłowni 2.5k, materiały do kotłowni jakieś 5k i w sumie wyszło mnie więcej niż Ciebie, w dodatku upieprzenie z koordynacją prac, praca własna itd. Biorąc pod uwagę podzespoły pompy, zaawansowane algorytmy sterowania, to cena wydaje się więc nawet bardziej niż dobra. Gdybym taka wtedy dostał to bym się pewnie mocno zastanowił. Tylko gdzie teraz tkwi haczyk? Z jednej strony 42k i można oczekiwać bezawaryjności, ale porównując do innych pomp o podobnym zaawansowaniu to jest tak tanio.. Patrząc na Twoje przygody, cieszę się z prostoty mojego inwertera, który przez błędy instalatorskie też przysporzył problemów, ale nie wynikało to z samej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 25.03.2021 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Ok, zgodzę się, że cena bardzo dobra - wręcz za dobra. Patrząc na Twoje przygody, cieszę się z prostoty mojego inwertera, który przez błędy instalatorskie też przysporzył problemów, ale nie wynikało to z samej pompy. Tak też myślałem mając na stole VIESMANNy czy VAILANTY... wiesz ja miałem dom w budowie - niedawno zostałem tatą - urządzało mnie, że temat będzie ogarnięty od A do Z - kontakt z Wykonawcą był dobry - nawet potem też długo udzielał mi wsparcia odpowiadając nawet w nocy na upierdliwe SMSy. Wszystko grało.. ..ale przegapiłem moment kiedy coś przestało działać. Umowy pisze się na ciężkie czasy. Nigdy by mi do głowy nie przyszło, że będę musiał wiedzieć co to CAREL - co to SIAM MITUBISHI - ile jest R410A w układzie chłodzenia...itp. Mnie to naprawdę nie interesowało Co więcej sporo osób które prosiłem o zainteresowanie się tematem powiedziało, że taka konfiguracja jest raczej dla "chłodników" niż "pompiarzy" - ze względu na użyte elementy - których jakość nota bene ocenili bardzo wysoko (że markowe - że wytrzymałe - etc...). Okazało się, że hasło "NAPRAWIAMY POMPY CIEPŁA" w Internecie w istocie nic nie znaczy bo kilka pytań wystarczyło, żeby skumać że trafiłem na kolejnego serwisanta, który będzie mnie karmił bajkami i testował tak naprawdę. Dziś jest mi wstyd przed sąsiadami którzy się śmieją, że mam dziadostwo (a oni proste "powietrza") - no i w stosunku do osób które przekonałem do zakupu Smartheata na fali "entuzjazmu" - bo dziś bym już tego nie zrobił. Szczerze mówiąc - po co Ci skomplikowane algorytmy - skoro nie ma kogoś kto potrafi to sensownie skonfigurować inaczej niż "bo tak było na dwudniowym szkoleniu"? PROZA ŻYCIA Rano CWU zagrzała grzałka dla dzieciaków.. a potem w ramach próby odpaliłem GRZANIE... i wszystko zaskoczyło gładko. Po prostu ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.03.2021 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Zgadza się, ypow pompa gruntowa to on/off. Tutaj mamy skomplikowane algorytmy sterowania jak w pompach PW - zawór elektrniczny, modulowana praca pomp obiegoych. Komponenty owszem, markwe. Dlatego dziwi ta cena. Pytanie gdzie tkwi problem, czy w algorytmach sterowana,w którymś komponencie czy w błędach montażu. Pompa wyciska z układu max co się da, gorzej jak coś przestanie działać... Możesz opisać jaki jest teraz dokładnie problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 25.03.2021 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Możesz opisać jaki jest teraz dokładnie problem? Problem jest w serwisie i jego kompetencjach. Kupić TESLĘ możesz zawsze. Naprawić tylko nie ma komu. Cena jest normalna - nie miałem żadnych upustów - zresztą wystarczy sprawdzić aktualną. Nie różni się jakoś specjalnie. U mnie problem wygląda tak: PC startuje GRZANIE - ale musi startować od małych "temperatur" Kiedy wchodzi na wyższe obroty - kompresor przestaje regularnie pracować - falownik się grzeje - i STOP (bo pewnie temp) Czasami przy starcie Falownik wydaje dźwięki "ćwierkanie" - jakby było jakieś spęcie/zwarcie... PC nie startuje kompresora do CWU (w ogóle) Ćwierkanie wygląda tak https://photos.app.goo.gl/TaYUjTFKKmtSgX2JA ten nieregularny dźwięk - to właśnie z falownika. Czasami mija (jak pod koniec filmu) i robi się stabilnie. Czasami się wyłącza. Czasami nawet nie startuje. MÓJ POMYSŁ JEST TAKI: CO startuje - bo nie obciąża od razu falownika CO pada na pysk przy wyższych wartościach pracy - powyżej 85rpm - choć temperatur i ciśnień są w porządku CWU nie startuje w ogóle nawet bo na dzień dobry musi dostać kopa - którego Falownik nie dostarcza (zmniejszenie obrotów z domyślnych 80rpm do 70rpm nie pomaga). Falownik się nagrzewa (mniej po wymianie pasty - ale bywa gorętszy od sprężarki - z upływem czasu temp spada i jest tylko ciepły) Teza: falownik nie jest w stanie dostarczyć wyższej mocy/napięcia do sprężarki - albo robi to za krótko. I stopuje wszystko Sprawdzaliśmy napięcia z falownika do sprężarki przy normalnej pracy - i są zgodne z tym co pokazuje sterownik pompy (dość dokładnie) więc wszystko gra No więc... w tym falowniku może coś się przegrzało skoro pasty od dawna nie było i temp nie byłą odprowadzana. Może coś spuchło? Może to "ćwierkanie" to jakieś przeskoki napięcia/łuk... nie wiem. Grzałka hula bez problemu. CAREL szuka co może powodować taki stan rzeczy. Może wystarczy wymienić jakiś kondensator czy uzwojenie. Ale to tylko teorie. Szukam kamery termowizyjnej żeby móc sprawdzić bez obudowy który element falownika najbardziej się nagrzewa. Może to coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.03.2021 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 To zabezpieczenia sprawiają, że falownik się zawiesza i wyłącza kompresor. Co gorsza falownik podczas rozruchu wydaje z siebie czasami jakieś dziwne dźwięki - ćwierka - co jest dziwne bo tam nie ma żadnych elementów ruchomych poza wiatrakami - i to ćwierkanie na ogół go ubija. Coś mi się wydaje, że falownik nie jest w stanie dostarczyć po prostu energii potrzebnej do pracy w wyższych rejestrach sprężarki tj powyżej 80rpm Falownik to wbrew pozorom prosta rzecz, prostuje prąd, a później wytwarza ponownie zmienny tylko, że może sobie jego charakterystykę dowolnie kształtować. Takie dźwięki niekoniecznie mogą oznaczać usterkę. Masz miernik cęgowy, by zmierzyć prąd pracy kompresora w pełnym zakresie obrotów? Zrobił bym pomiary między kompresorem i falownikiem, oraz na zasilaniu falownika. Da świętego spokoju sprawdź też napięcie jakie masz na zasilaniu urządzenia przy pełnym obciążeniu. Zweryfikuj, czy WSZYSTKIE kable są dobrze dokręcone. PS. Wyślij na mail zdjęcie tabliczki tego falownika, sprawdzę czy nie mam jakiejś używki by Cię poratować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 25.03.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Masz miernik cęgowy, by zmierzyć prąd pracy kompresora w pełnym zakresie obrotów? Zrobił bym pomiary między kompresorem i falownikiem, oraz na zasilaniu falownika. Da świętego spokoju sprawdź też napięcie jakie masz na zasilaniu urządzenia przy pełnym obciążeniu. Zweryfikuj, czy WSZYSTKIE kable są dobrze dokręcone. Piękne dzięki kolego. Falownik nigdy nie wydawał żadnych dźwieków - podczas 2 dni testów zauważyliśmy, że częstotliwość tych dźwięków odpowiada "falowaniu" obrotów na kompresorze - jak przestał "ćwierkać" to obroty się wyrównały. Napięcia sprawdzaliśmy z serwisantem właśnie m.in. takim miernikiem - jak pompa pracowała - wszystko się zgadzało z tym co pokazuje sterownik pompy. Pełnego obciążenia nie było jak sprawdzić bo pompa momentalnie zdychała. Połączenia kabelkowe sprawdziliśmy razem + ja wczoraj jeszcze raz kiedy zakładałem falownik po nałożeniu nowej pasty. Nie wiem co tam może być źle - kable kończą się "uchem" wchodzą całe - dokręcone dość solidnie... wydaje się, że te które dochodzą DO falownika są zainstalowane poprawnie - te które są na kompresorze również - ale te sprawdzę jeszcze raz w takim razie. Mój falownik to CAREL PSD1012200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.03.2021 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Mam PSD1018400To jest falownik 3 fazowy, więc od testu by się nadał, tylko musielibyśmy go zasilić z gniazda 3F.Sprawdzę jeszcze dokładniej, czy wersji 1 fazowej nie znajdę i dam znać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 25.03.2021 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 To niech mi ktoś powie jakim cudem "markowy" CAREL potrafi się wysypać w 5 roku eksploatacji... jeśli u mnie na przedmieściach Śląska "prąd był zły" - to skąd wiecie czy u Was jest dobry? I nie zapominajmy, że nie mówimy tu o zabawce - tylko urządzeniu za ~40k. No ja rozumiem, że SmartHeat nie ma w Polsce autoryzowanego serwisu - ale wszyscy mówią "będzie super bo to CAREL"... a tu ZONK? Szybko licząc zaraz kupię drugą pompę - a tą wystawię na OLX... prosty temat - ale bez odpowiedzi. Chciałbym korzystając z okazji podziękować wielu z Was którzy piszecie do mnie wiadomości z sugestiami lub dzielicie się swoimi doświadczeniami. To budujące, że FORUM istnieje nie tylko do reklamowania tego co akurat się sprzedaje - ale do faktycznej wymiany wiedzy i doświadczeń. Od jutra szukam falownika. Ktoś ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.03.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 To niech mi ktoś powie jakim cudem "markowy" CAREL potrafi się wysypać w 5 roku eksploatacji... jeśli u mnie na przedmieściach Śląska "prąd był zły" - to skąd wiecie czy u Was jest dobry? Ja miałem 3 pożary w serwerowniach z powodu tych "markowych" falowników Jeśli chodzi o jakość to nie powiedziałbym, że są to jakieś solidne urządzenia - mają dobry stosunek ceny do jakości. Dlatego są tak popularne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 25.03.2021 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 A on nie jest wogóle jakiś za słaby 12A chyba ma to tylko 2,7kw to w panasie malutka pompa 5kw może jakoś tyle pocisnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.03.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 A on nie jest wogóle jakiś za słaby 12A chyba ma to tylko 2,7kw to w panasie malutka pompa 5kw może jakoś tyle pocisnąć 12 A jest po stronie wtórnej na 3 fazach. Na wejściu ma 22A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.03.2021 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Może pomyśl o tym falowniku na 3 fazy od Johna. Swoją drogą dziwne, że dali tu 1 fazowy... Może tutaj tkwi problem? Jakie masz przewody do zasilania tej pompy? To nie urządzenie za 40k, to urządzenie za 20k jak odliczymy odwierty i kotłownie. _John a jak sprawdzają inwertery LG/LS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.03.2021 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 _John a jak sprawdzają inwertery LG/LS? Już wiemy, że kolega nie ma 3F w domu. Jeśli o falowniki chodzi to nie da się powiedzieć, że ten jest zły a tamten dobry. Często nawet bardzo zaawansowany falownik ABB potrafi sprawiać więcej problemów, kiedy jest użyty do prostej aplikacji jak napęd kompresora czy pompy. Im droższe urządzenie tym bardziej zaawansowany układ autodiagnostyki. Te proste urządzenia po prostu robią co do nich należy i nie straszne im chwilowe "zawirowania" Nie sądzę by tutaj przyczyną było zasilanie. Raczej defekt falownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 26.03.2021 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Już wiemy, że kolega nie ma 3F w domu. Mam 3F w domu. Do samej pompy idą dwa kable - gruby ze złączem 3F - i do płyty głównej tradycyjny 1F. Mój falownik jest podłączony tak Te proste urządzenia po prostu robią co do nich należy i nie straszne im chwilowe "zawirowania" Nie sądzę by tutaj przyczyną było zasilanie. Raczej defekt falownika. Wiecie koledzy mieszkam na odludziu w skupisku 9 domów. Prawie każdy ma jakąś PC - połowa ma PV - i nikt nie narzeka, że "prąd zły" mimo, że mamy w gniazdkach regularne 240V (podobno normalny efekt przy sporej PV w okolicy. DO UŻYTKONIKÓW POMPY Czy udało Wam się jakimś cudem wejść do indexu menu BI? U mnie żaden kod - żadne uprawnienia - nie działają - więc widać ingerencję jakiegoś zewnętrznego programisty. NOWE ATRAKCJE Wczoraj pompa w końcu odpaliła - trochę pogrzała - po 3h pomyślałem, że czas na CWU "bo może ruszyło". CWU wstało... działało kwadrans... nie zdążyło się nagrzać - ćwierk i stop. Spoko - znamy to. Ale po restarcie program GRZANIE ubija sprężarkę od razu. Mimo ustawionych limitów - mimo niewielkiego wzrostu temp - falownik rozpędza sprężarkę do 130rpm - ćwierka - i out. A nie zdążyłem nawet wprowadzić żadnych nastaw które miałyby to zmienić.... Wygląda to tak: https://photos.app.goo.gl/VWTkLxGUqUj8AYcBA Powiem Wam, że wiele opcji oryginalnie z CARELA nie ma. Inne są ukryte tak żeby ich nikt nie znalazł. Do tego opisy PL potrafią wprowadzić w błąd. Na moje oko ktoś się nieźle postarał żeby użytkownicy tymi CARELAMI się za bardzo nie bawili. Instrukcje są psu na budę. Może też gdzieś znajdzie się opcja, odnośnie corocznych przyjazdów serwisu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.03.2021 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Jak dla mnie to cala ta pompa to jakas porażka.Zaraz zajedziesz kolejna sprezarke juz to chodzi jak jakis traktor.Na wyswietlaczu widac ze jest wymagane 100% wiec probuje ja rozpedzic pytanie co chce zeby ona szla po starcie odrazu na 100% bo chyba nie faliwnik tylko cos co nim steruje czyli jakas automatyka na plycie głównej.Przeciez nie moze tak startowac i wbijac sie odrazu na maksa to nie jakis on/off jak do tego dojdzie zle sterowanie zaworem rozpreznym to wkoncu zassa ciekly czynnik albo juz po troszke zasysa i bedzie znowu po sprężarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 26.03.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Jak dla mnie to cala ta pompa to jakaś porażka. Zaraz zajedziesz kolejna spreąarke juz to chodzi jak jakis traktor. Na wyswietlaczu widac ze jest wymagane 100% wiec probuje ja rozpedzic pytanie co chce zeby ona szla po starcie odrazu na 100% bo chyba nie faliwnik tylko cos co nim steruje czyli jakas automatyka na plycie głównej. Przeciez nie moze tak startowac i wbijac sie odrazu na maksa to nie jakis on/off jak do tego dojdzie zle sterowanie zaworem rozpreznym to wkoncu zassa ciekly czynnik albo juz po troszke zasysa i bedzie znowu po sprężarce Nie do końca wiem jak to działa ale pompa od zawsze działała na opcji WYMAGANIE 100% - i praktycznie nigdy do tego nie dochodziło bo krzywa ją ograniczała + ograniczenie na maksymalnych obrotach (sprężarka działa maks 130rpm - ustawienie na 110rpm). Wielokrotnie pytałem czy tak ma być i Instalator mówił, ze to prawidłowe ustawienie. Ta sprężarka SIAM tak działa - poprzednia od nowości - ta też. Więc tutaj ciężko o jakieś zmiany z mojego punktu widzenia. Weź pod uwagę, że mam otwartą obudowę - a całość stoi w dość niedużej kotłowni z kaflami na ścianach - więc wszystko brzmi "bardziej" jak nagrywam. Nie rozumiem, że raz działa ok - wstaje - rozpędza się do niedużych obrotów - i sobie "pyrka" - a raz tak jak od wczoraj - leci na łeb na szyję aż do odcięcia... teraz nawet jak zjadę temp grzania do poziomu gdzie POWRÓT jest już osiągnięty - to i tak pruje... Nie wiem co robić próbuję szukać gdzie się tylko da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 26.03.2021 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 A zawor rozprezny jaki tam siedzi elektroniczny czy termostat,jak termostat to moze jakis magik by ta pompe przerobil na jakiegos prostego on/off wywalajac polowe zbednych pierdół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 26.03.2021 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 jak czytam o tych problemach i perypetiach, to się cieszę, że mam zwykłego, prymitywnego on/off (polskiego producenta) który już 11 lat pracuje bezawaryjnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 26.03.2021 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 jak czytam o tych problemach i perypetiach, to się cieszę, że mam zwykłego, prymitywnego on/off (polskiego producenta) który już 11 lat pracuje bezawaryjnie... Jeśli jeszcze masz do niej kompetentny serwis - to jesteś szczęściarzem.. zobacz co ja sobie narobiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts