Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję - o to chodziło.

Dla mnie obecnie to wartości nieosiągalne - bo system siada przy B9=83st i przy niższym B11.

No ale szukamy przyczyny. Jak znajdę to na pewno się podzielę.

Tak - tutaj możesz mieć rację - sam sobie jestem winien :)

Ale tak na serio - chyba lepiej wróć do komentowanie Pudelka czy Koronawirusa bo w tym wątku jak do tej pory nie wrzuciłeś chyba żadnej merytorycznej uwagi.

Mark Twain powiedział kiedyś

"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Hej, podbijam temat. Udało się wyprowadzić na prostę tę historie ze SmartHeat?

• 5 months później...
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1icDZrxy2evxQaWLWRtJfPzq6ly_t9IoN/edit?usp=sharing&ouid=112604726520759106967&rtpof=true&sd=true

moje zużycie z pompy - z podlicznika, więc ze wszelkimi pompkami i cyrkulacją...

chyba jestem bardzo zadowolony :)

Ja po czterech latach użytkowania też jestem bardzo zadowolony z działania pompy i przede wszystkim zużycia, które jest na bardzo niskim poziomie. Nie robię już pomiarów zużycia co miesiąc ale mogę podać zużycie po 4 latach:) Od podłączenia pompy mam podlicznik tylko na pompę ciepła. Jak będę w domu to zobaczę. Z persepktywy czasu uważam, że zakup tej pompy to był strzał w 10. Rozważałęm jeszcze opcję Stiebel Eltron ON/OFF, ale padło jednak na Smartheat. Ciekawe jak by to było ze Stiebel.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1icDZrxy2evxQaWLWRtJfPzq6ly_t9IoN/edit?usp=sharing&ouid=112604726520759106967&rtpof=true&sd=true

moje zużycie z pompy - z podlicznika, więc ze wszelkimi pompkami i cyrkulacją...

chyba jestem bardzo zadowolony :)

Prawdę mówiąc, to jak na tak zaawansowaną konstrukcję, te wyniki nie robią wow. Mam bardzo podobne - za ostatni rok 4000kWh, ale u mnie dość spora ilość energii szła na nawilżanie. Oczywiście cyrkulacja CWU, grzany garaż itd. Tylko moja pompa to konstrukcja prosta jak CEP, bez modulacji pompek z 3 biegami.

Jaka zaawansowana konstrukcja?

Zwykły włoski bubel.

Bez solidnej dokumentacji, nawet schematu elektrycznego do tego urządzenia nie ma.

Ja bym omijał z daleka.

No właśnie - nawet nie ma schematu. W przypadku zwykłej pompy w pół godziny ogarniesz połączenia elektryczne z miernikiem w ręku. Sam sterownik jest mimo wszystko dość zaawansowany, w dodatku z custom softem, do którego ciężko o dostęp. I jeszcze jak weźmiemy pod uwagę jaką magię pokazuje sterownik, piękne COP, niskie zużycie energii, to tym bardziej wyniki z podlicznika szału nie robią.

Prawdę mówiąc, to jak na tak zaawansowaną konstrukcję, te wyniki nie robią wow. Mam bardzo podobne - za ostatni rok 4000kWh, ale u mnie dość spora ilość energii szła na nawilżanie. Oczywiście cyrkulacja CWU, grzany garaż itd. Tylko moja pompa to konstrukcja prosta jak CEP, bez modulacji pompek z 3 biegami.

porównujesz nieporównywalne

inne domy, inne potrzeby, inne zużycie, inne wymagania i inne wyniki

u mnie co tydzień antylegionella, całe lato chłodzenie, 23-24 stopnie w pokojach w zimie minimum, codzienne kąpiele w wannie 3 osób (tylko ja prysznic), jaką wojnę musiałem stoczyć żeby w sypialniach obniżyć do 22 :)

o mostkach termicznych nie wspomnę (sam robiłem ocieplenie) a fachowców od okien i drzwi nie polecam

poza tym nikt nie walczy o złote kalesony, a mimo tego cieszą mnie niskie rachunki. Jak masz niższe, gratuluję :p A co do True0Man się nie wypowiem, bo jednak spora grupa osób tą pompę ma, a z problemami wyskoczył jedynie on. I z opisu jego problemów wszystko dziwnie tam wyglądało... i ostatecznie nic nie wiadomo, bo przestał pisać

ja tam jestem zadowolony

i to dla mnie najważniejsze :)

• 2 months później...
  • 8 months później...
  • 6 months później...