Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

uśredniony po tygodniu

JAZ - 5.4

zobaczymy za kolejny tydzień

Ładnie.

U mnie po około 2 czy 3 tygodniach doszedł do 5.3 .

Tylko, że ja mam poziome DZ i większość pracy pompy to chyba idzie na CWU (ok 550 L/dobe) przy czym temperatura wody z sieci to ok 6-7 C a grzeje do 38/45 w drogiej/taniej taryfie od 2 tygodni, wczesniej caly czas grzalem do 38 wiec COP byl lepszy a teraz to mniejsze rachunki bede mial za prąd :-) ale JAZ/SCOP gorszy.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
u mnie SCOP wciąż 5.4

pewnie niedługo zacznie spadać....

Wciąż mam 5.4

Ale ja nie o tym

Zastanawiam się co oznacza funkcja "czas przetaczania"

Normalnie mam auto, ale waham się czy nie przestać grzać. I czy właśnie w tej funkcji nie powinienem zmienić na Lato lub tylko cwu?

Bo może to śmieszne ale nawet nie wiem.jak wyłączyć grzanie co :)

ale zrobiłeś to tą funkcją czy jakoś inaczej?

w instrukcji nie ma ani słowa o niej :p

Grzanie jest u mnie na "czuwaniu".

Rejestr BAE to temperatura aktywacji ogrzewania

Rejestr BAF to czas od momentu gdy temperatura zmaleje poniżej temperatury aktywacji do momentu, gdy pompa zacznie grzać.

Jeśli ustawisz odpowiednio niską wartość BAE (8... 10... 13 C ) i odpowiednio wysoką wartość czasu (np 12... 24 ... 36 h) to do czasu gdy te waruni nie zostaną spełnione pompa nie zacznie grzać CO a CWU będzie normalnie działać.

Dobrze dobierając wartość obu rejestrów jesteś w stanie tak skonfigurować swoją pompę, że gdy na jesień zacznie robić się chłodno to ona sama stopniowo zacznie dogrzewanie domu.

U mnie będzie z tym problem bo zyski słoneczne są dość duże (proporcjonalnie) w stosunku do zapotrzebowania domu na ogrzewanie, więc jeśli jest słonecznie, to w domu jest cieplej, a gdy jest pochmurno to chłodniej. Najbardziej jest to odczuwane w okresie przejściowym

takie "czuwanie" to miałem w zeszłym roku ustawione :p

teraz chciałem całkiem wyłączyć grzanie :p

ale jako iż właśnie dostałem moduł "chłodzenia" :) zostanę na czuwaniu :p

jest w tej chwili mały problem po podłączaniu chłodzenia :p ale jak tylko GHS sobie z nim poradzi to ustawię "czuwanko" :)

takie "czuwanie" to miałem w zeszłym roku ustawione :p

teraz chciałem całkiem wyłączyć grzanie :p

ale jako iż właśnie dostałem moduł "chłodzenia" :) zostanę na czuwaniu :p

jest w tej chwili mały problem po podłączaniu chłodzenia :p ale jak tylko GHS sobie z nim poradzi to ustawię "czuwanko" :)

Czemu chcesz ustawić inne "czuwanko" ? W tym trybie pompka GZ jest wyłączona i pompa grzeje tylko wodę. To jest automatyka :-) Takie to już są pompy ciepła. Włączasz ustawiasz ... jak dobrze ustawisz to zapominasz o pompie :-)

Pompa i tak czuwa aby ogrzewać CWU

• 1 month później...
oj tam, jak będę w kotłowni to zerknę jak mam ustawione :p

i wtedy napiszę :p

teraz tylko chłodzi i robi CWU :p więc nie zaglądam tam zbyt często....

Jak Ci się sprawuje pasywne chłodzenie ?

Jaką masz temperaturę na DZ podczas chłodzenia ?

Ja chłodzę aktywnie, ale dopiero jak temperatura przekroczy 29 to pompa włącza sie automatycznie więc na razie nie chłodziłem zbyt często.

Sprawność świetna, bo pompa pobiera w tym trybie ok 240-300 W/h a wytwarza od 3-5 kW/h chłodu. O COP-ie nie będę pisał bo niektórym się to nie podoba

A co ty rozumiesz przez aktywne chłodzenie???

A co przez pasywne??? - tak dla podpowiedzi.

Aktywne chłodzenie, czyli rewersyjne działanie pompy ciepła (grzeje DZ a chłodzi GZ)

Pasywne chłodzenie - PC nie pracuje, pracują tylko obiegówki DZ i GZ poprzez dodatkowy wymiennik płytowy.

No i co takiego jest z tym COP, co miałoby się nie spodobać.

Kilku osobom, nie spodobało się podawanie przeze mnie COP (w temacie temperatur DZ), który wyświetla mi sterownik PC (prawdopodobnie nie uwzględnia pracy pomp obiegowych GZ i DZ, które są sterowane płynnie)

w PC masz dolne i górne zródło

A nazywają się tak, nie dlatego że jedno jest niżej, a drugie wyżej, tylko z uwagi na temp.

Skoro w gruntówce mówisz o rewersie to jestem ciekaw jakie temperatury są na DZ(powinny być na chłodzeniu wyższe) a jakie na GZ(powinny być niższe)

I jak to wyglada na wykresie pracy sprężarki.

Chyba, że zwyczajnie gonią dwie pompy obiegowe przez plytowkę, ale wtedy 300-400W to kiepski wynik.

Co do COP - wystarczy dokładniej spojrzeć na arkusz danych technicznych z etykiety energetycznej. Zazwyczaj okazuje się wtedy, czy dane z ulotek czy podawane przez sterownik pokrywają się, czy też nie. Tutaj czarów nie ma.