jgrolik 30.01.2016 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Zobacz w wejściach w zakładce Sprężarka na końcu tej zakładki... może nie masz bo Tomek mówił coś o eksperymentalnym sofcie Pokazuje tam SCOP, chwilowy COP i co jak dla mnie jedno z ciekawszych to podaje chwilową moc grzewczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 11.03.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Zobacz w wejściach w zakładce Sprężarka na końcu tej zakładki... może nie masz bo Tomek mówił coś o eksperymentalnym sofcie Pokazuje tam SCOP, chwilowy COP i co jak dla mnie jedno z ciekawszych to podaje chwilową moc grzewczą od wczoraj już mi pokazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 12.03.2016 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 od wczoraj już mi pokazuje To pochwal się wynikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 13.03.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 To pochwal się wynikami No to od góry licząc: 5.5 5.7 4.3 0.5 To po 25 minutach grzania CO do wyższej założonej w taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 16.03.2016 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Daj znac jaki JAZ bedziesz miec po tygodniu od wgrania softu bo troche sie juz uśredni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 18.03.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 uśredniony po tygodniu JAZ - 5.4 zobaczymy za kolejny tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 18.03.2016 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 uśredniony po tygodniu JAZ - 5.4 zobaczymy za kolejny tydzień Ładnie. U mnie po około 2 czy 3 tygodniach doszedł do 5.3 . Tylko, że ja mam poziome DZ i większość pracy pompy to chyba idzie na CWU (ok 550 L/dobe) przy czym temperatura wody z sieci to ok 6-7 C a grzeje do 38/45 w drogiej/taniej taryfie od 2 tygodni, wczesniej caly czas grzalem do 38 wiec COP byl lepszy a teraz to mniejsze rachunki bede mial za prąd ale JAZ/SCOP gorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 28.03.2016 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 U mnie już widać końcówkę okresu grzewczego bo JAZ/SCOP zaczyna maleć. Spadł do 5.2 ponieważ pompa już głównie grzeje CWU a to wiadomo, że gorszy COP a do tego ustawiłem ją aby grzała do wyższych temperatur w taniej taryfie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 29.03.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 u mnie SCOP wciąż 5.4pewnie niedługo zacznie spadać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 24.05.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 u mnie SCOP wciąż 5.4 pewnie niedługo zacznie spadać.... Wciąż mam 5.4 Ale ja nie o tym Zastanawiam się co oznacza funkcja "czas przetaczania" Normalnie mam auto, ale waham się czy nie przestać grzać. I czy właśnie w tej funkcji nie powinienem zmienić na Lato lub tylko cwu? Bo może to śmieszne ale nawet nie wiem.jak wyłączyć grzanie co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 25.05.2016 03:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Ja grzanie wyłączyłem ... a raczej dezaktywowałem poprzez czas jaki musi upłynąć przy temperaturz ponizej której ma zacząć grzać (BAE i BAF). U mnie 5.2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 25.05.2016 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 Ja grzanie wyłączyłem ... a raczej dezaktywowałem poprzez czas jaki musi upłynąć przy temperaturz ponizej której ma zacząć grzać (BAE i BAF). U mnie 5.2 ale zrobiłeś to tą funkcją czy jakoś inaczej? w instrukcji nie ma ani słowa o niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 25.05.2016 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2016 ale zrobiłeś to tą funkcją czy jakoś inaczej? w instrukcji nie ma ani słowa o niej Grzanie jest u mnie na "czuwaniu". Rejestr BAE to temperatura aktywacji ogrzewania Rejestr BAF to czas od momentu gdy temperatura zmaleje poniżej temperatury aktywacji do momentu, gdy pompa zacznie grzać. Jeśli ustawisz odpowiednio niską wartość BAE (8... 10... 13 C ) i odpowiednio wysoką wartość czasu (np 12... 24 ... 36 h) to do czasu gdy te waruni nie zostaną spełnione pompa nie zacznie grzać CO a CWU będzie normalnie działać. Dobrze dobierając wartość obu rejestrów jesteś w stanie tak skonfigurować swoją pompę, że gdy na jesień zacznie robić się chłodno to ona sama stopniowo zacznie dogrzewanie domu. U mnie będzie z tym problem bo zyski słoneczne są dość duże (proporcjonalnie) w stosunku do zapotrzebowania domu na ogrzewanie, więc jeśli jest słonecznie, to w domu jest cieplej, a gdy jest pochmurno to chłodniej. Najbardziej jest to odczuwane w okresie przejściowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 27.05.2016 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Udało Ci się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 27.05.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 takie "czuwanie" to miałem w zeszłym roku ustawione teraz chciałem całkiem wyłączyć grzanie ale jako iż właśnie dostałem moduł "chłodzenia" zostanę na czuwaniu jest w tej chwili mały problem po podłączaniu chłodzenia ale jak tylko GHS sobie z nim poradzi to ustawię "czuwanko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 27.05.2016 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 takie "czuwanie" to miałem w zeszłym roku ustawione teraz chciałem całkiem wyłączyć grzanie ale jako iż właśnie dostałem moduł "chłodzenia" zostanę na czuwaniu jest w tej chwili mały problem po podłączaniu chłodzenia ale jak tylko GHS sobie z nim poradzi to ustawię "czuwanko" Czemu chcesz ustawić inne "czuwanko" ? W tym trybie pompka GZ jest wyłączona i pompa grzeje tylko wodę. To jest automatyka Takie to już są pompy ciepła. Włączasz ustawiasz ... jak dobrze ustawisz to zapominasz o pompie Pompa i tak czuwa aby ogrzewać CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 20.07.2016 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 oj tam, jak będę w kotłowni to zerknę jak mam ustawione i wtedy napiszę teraz tylko chłodzi i robi CWU więc nie zaglądam tam zbyt często.... Jak Ci się sprawuje pasywne chłodzenie ? Jaką masz temperaturę na DZ podczas chłodzenia ? Ja chłodzę aktywnie, ale dopiero jak temperatura przekroczy 29 to pompa włącza sie automatycznie więc na razie nie chłodziłem zbyt często. Sprawność świetna, bo pompa pobiera w tym trybie ok 240-300 W/h a wytwarza od 3-5 kW/h chłodu. O COP-ie nie będę pisał bo niektórym się to nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 20.07.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 A co ty rozumiesz przez aktywne chłodzenie???A co przez pasywne??? - tak dla podpowiedzi. No i co takiego jest z tym COP, co miałoby się nie spodobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 20.07.2016 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 A co ty rozumiesz przez aktywne chłodzenie??? A co przez pasywne??? - tak dla podpowiedzi. Aktywne chłodzenie, czyli rewersyjne działanie pompy ciepła (grzeje DZ a chłodzi GZ) Pasywne chłodzenie - PC nie pracuje, pracują tylko obiegówki DZ i GZ poprzez dodatkowy wymiennik płytowy. No i co takiego jest z tym COP, co miałoby się nie spodobać. Kilku osobom, nie spodobało się podawanie przeze mnie COP (w temacie temperatur DZ), który wyświetla mi sterownik PC (prawdopodobnie nie uwzględnia pracy pomp obiegowych GZ i DZ, które są sterowane płynnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 20.07.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 w PC masz dolne i górne zródłoA nazywają się tak, nie dlatego że jedno jest niżej, a drugie wyżej, tylko z uwagi na temp.Skoro w gruntówce mówisz o rewersie to jestem ciekaw jakie temperatury są na DZ(powinny być na chłodzeniu wyższe) a jakie na GZ(powinny być niższe)I jak to wyglada na wykresie pracy sprężarki.Chyba, że zwyczajnie gonią dwie pompy obiegowe przez plytowkę, ale wtedy 300-400W to kiepski wynik. Co do COP - wystarczy dokładniej spojrzeć na arkusz danych technicznych z etykiety energetycznej. Zazwyczaj okazuje się wtedy, czy dane z ulotek czy podawane przez sterownik pokrywają się, czy też nie. Tutaj czarów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts