Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

Skoro w gruntówce mówisz o rewersie to jestem ciekaw jakie temperatury są na DZ(powinny być na chłodzeniu wyższe) a jakie na GZ(powinny być niższe)

I jak to wyglada na wykresie pracy sprężarki.

Chyba, że zwyczajnie gonią dwie pompy obiegowe przez plytowkę, ale wtedy 300-400W to kiepski wynik.

Temperatura jaka wychodziła z PC na obieg "grzewczy" nie pamiętam, bo ustawiana jest temperatura powrotu i było to ok 15-16 C (sterowane pogodowo więc zależne od temp zewnętrznej) w tym czasie z pompy wychodził glikol o temperaturze 19.x C , ale dokładnie nie pamiętam. Sprężarka pracowała i ten pobór prądu to sprężarka razem z obiegówkami (mam licznik pod PC).

Co do COP - wystarczy dokładniej spojrzeć na arkusz danych technicznych z etykiety energetycznej. Zazwyczaj okazuje się wtedy, czy dane z ulotek czy podawane przez sterownik pokrywają się, czy też nie. Tutaj czarów nie ma.

Ja kupiłem pompę zanim wprowadzono etykiety energetyczne a ponadto to jest inwertorowa PC więc jest jeszcze jedna dodatkowa zmienna wpływająca na sprawność :-)

Według BAFA COP podobnej pompy tylko bez rewersu wynosi 4,37 przy mocy 7,92 kW i parametrach B0/W35 (i jeśli dobrze pamiętam, to mierzone jest to przy delcie 5 K).

Moja PC to SmartHeat bravour 008 BWi R ( H055008008 ) z tabeli na dole strony : http://www.smartheat.de/en/heat-pumps/series-bravour-i.html

U mnie tej zimy przy największych mrozach (-14-15 C) na wyjściu pompy miałem ok 30-31 C a temperatura DZ ok 5 C (jeśli dobrze pamiętam a jak nie to poprawię wieczorem bo mam zapisane). Dodatkowo na GZ mam dość niskie delty (duży przepływ pomimo małej energooszczędnej pompki Wilo)

COP najlepiej zweryfikować zakładając licznik ciepła, ale jakoś nie widzi mi się inwestować 1 k PLN, żeby potwierdzić, że coś jest mniej lub bardziej dobre, skoro pobór prądu jest OK

Edytowane przez jgrolik

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

odgrzebuję temat

od piątku, 7 listopada 2014, dom grzeje mi SmartHeat Bravour Inverter 008i ....

zobaczymy jak sie spisze:rolleyes:

Hej,

mam w domu to samo rozwiązanie. Mam kilka laickich pytań:

1. Powiedz jak Ci się spisuje?
  2. To prawda że COP pokazuje Ci tylko chwilowe parametry - a właściwym "uśrednionym COP" jest parametr JAZ?
  3. Jak kontrolujesz pracę swojej pompy?
  4. Czy używasz jakiegoś kontrolera pokojowego? Skąd pompa wie jaką masz temp w domu?

z góry wielkie dzięki za odpowiedzi :)

pozdrawiam

Edytowane przez True0Man
Drobne korekty

Hej,

1. Powiedz jak Ci się spisuje?
  2. To prawda że COP pokazuje Ci tylko chwilowe parametry - a właściwym "uśrednionym COP" jest parametr JAZ?
  3. Jak kontrolujesz pracę swojej pompy?
  4. Czy używasz jakiegoś kontrolera pokojowego? Skąd pompa wie jaką masz temp w domu?

z góry wielkie dzięki za odpowiedzi :)

pozdrawiam

no to lecim -ad1. spisuje się świetnie :p nie narzekam :)

ad2. tak, podobno JAZ to SCOP :p z tym że nie wierz do końca temu co sterownik pokazuje - bo nie do końca wiadomo jak liczy :p

jako orientacyjny parametr lub porównawczy z innymi właścicielami SmartHeata - tak, ale bez odpowiedniego mierzenia , ciepłomierzy itp, to tylko taka dana :)

ad3. głównym czujnikiem jest czujnik pogodowy - mam że jak na dworze temperatura spada poniżej 18 stopni przez okres więcej niż 30 godzin to się włączy grzanie (na lato tak ustawiłem, jesienią ustawię inaczej, np. 18 stopni przez np. 3 godziny :p )

krzywe i przesunięcie załatwiają resztę...

ad4. mam tylko jeden kontroler pokojowy - podpięty pod chłodzenie - jak w pomieszczeniu robi się za ciepło, to on uruchamia chłodzenie :p

ad1. spisuje się świetnie :p nie narzekam :)

A z jakiej taryfy korzystasz? Lokalnie Tauron namawia do taryfy POMPA CIEPŁA...

ad2. tak, podobno JAZ to SCOP :p z tym że nie wierz do końca temu co sterownik pokazuje - bo nie do końca wiadomo jak liczy :p

jako orientacyjny parametr lub porównawczy z innymi właścicielami SmartHeata - tak, ale bez odpowiedniego mierzenia , ciepłomierzy itp, to tylko taka dana :)

Tak po prostu dumam bo mi wychodzi jakieś 5.6 (choć pracuje krótko dopiero więc pewnie spadnie... stąd dumam czy to nie jest jakaś średnia między okresami kiedy dzieje się niewiele i COP potrafi pokazać np. 29.8...a fajnie byłoby wiedzieć z jaką efektywnością pracuje pompa.

ad3. głównym czujnikiem jest czujnik pogodowy - mam że jak na dworze temperatura spada poniżej 18 stopni przez okres więcej niż 30 godzin to się włączy grzanie (na lato tak ustawiłem, jesienią ustawię inaczej, np. 18 stopni przez np. 3 godziny :p )

krzywe i przesunięcie załatwiają resztę...

No i tego jeszcze nie ogarnąłem...czujnik pogodowy - ok - spada temp - pompa zaczyna grzać - ok - ale skąd ma wiedzieć kiedy ma przestać bo w pokoju jest już ustawiona temp?

Zmieniałeś coś sam w krzywych czy zmieniasz tylko "temp" i punkt graniczny po osiągnięciu którego pompa grzeje po danym okresie?

Jest sens ustawiać np. jak długo pompa powinna grzać?

ad4. mam tylko jeden kontroler pokojowy - podpięty pod chłodzenie - jak w pomieszczeniu robi się za ciepło, to on uruchamia chłodzenie :p

A grzania tym kontrolerem nie ogarniesz? Co to za kontroler? GHS coś dostarczył z pompą czy z samym chłodzeniem?

Wielkie dzięki za pomoc :)

Tak po prostu dumam bo mi wychodzi jakieś 5.6 (choć pracuje krótko dopiero więc pewnie spadnie... stąd dumam czy to nie jest jakaś średnia między okresami kiedy dzieje się niewiele i COP potrafi pokazać np. 29.8...a fajnie byłoby wiedzieć z jaką efektywnością pracuje pompa.

No i tego jeszcze nie ogarnąłem...czujnik pogodowy - ok - spada temp - pompa zaczyna grzać - ok - ale skąd ma wiedzieć kiedy ma przestać bo w pokoju jest już ustawiona temp?

Zmieniałeś coś sam w krzywych czy zmieniasz tylko "temp" i punkt graniczny po osiągnięciu którego pompa grzeje po danym okresie?

Jest sens ustawiać np. jak długo pompa powinna grzać?

A grzania tym kontrolerem nie ogarniesz? Co to za kontroler? GHS coś dostarczył z pompą czy z samym chłodzeniem?

Wielkie dzięki za pomoc :)

ad1. jadę na taryfie G12w, czyli system dwutaryfowy weekendowy... co Ci się bardziej opłaca musisz samemu policzyć :)

ad2. w tej chwili mam chyba 5.3... ale się nie podniecam :)

ad3. czujnik pogodowy uruchamia grzanie :p ale w sterowniku po prostu ustawioną mam jakąś temperaturę grzania, np. 22 stopnie, i do takiej temp mi grzeje... jak osiągnie to przestaje :)

ponieważ mam 2 taryfy mam ustawione np. 20 stopni w drogiej i 22 w taniej. I PC sobie pracuje...

nie bardzo chce mi się bawić krzywymi, idea krzywych jest dla mnie jasna, ale ja jestem humanista i do ćwiczeń praktycznych mnie nie ciągnie, staram się nimi nie manewrować :p jak będę mieć urlop w ziemie to mogę wtedy sobie potrenować różne ustawienia...a tak do tej pory mi się nie chciało....

moje zużycie kWh samej pompy

https://1drv.ms/x/s!AiC8LfIRsRcyge1Qdu9gEIq8KzAmeg

ad4. nie wiem co to za kontroler, jestem humanistą... GHS dostarczył, podlączył i działą... w szczegóły nie wnikam, nie mam chęci ani czasu :p

No bardzo fajny wynik widze w pliku :) dzięki za dane.

Chciałbym tylko dopytać - ustawiasz że pompa ma grzać 22st... ale rozumiem że mówisz o temp zasilania podłogówki - a nie temp powietrza w domu?

tak zasilania podłogówki... a to już indywidualnie trzeba dobrać

ja przez cała zimę miałem w domu temp 23-24... nigdy mniej, czasem więcej

w innym domu przy tych samych nastawach temp. w pokojach może być zupełnie inna... :)

Ja wolę ustawić krzywą grzewczą, by w przyszłości jak naj mniej do kotłowni chodzić jak byłoby za ciepło lub za zimno. W tym momencie na krzywej mam ustawioną temperaturę powrotu 32 C przy -20 i tej zimy całkiem ładnie się to sprawdzało.

Krzywa ma charakteryzować straty ciepła przez budynek w zależności od temperatury zewnętrznej.

U mnie SCOP 5.1 ale ja mam poziome DZ i w ciągu roku na cele CWU zużywam 2x tyle co na CO 8) oraz zoptymalizowałem koszty grzejąc CWU w taniej taryfie (G12w) co znacznie obniża SCOP.

O które Woźniki Ci chodzi bo w Polsce jest ich 11. W jednych z nich ja mieszkam

Z tego co rozmawiałem z GHS-em to nie liczy pompek obiegowych, ale ...

dziś przyglądnąłem się trochę parametrom (w czasie chłodzenia), które pokazuje:

moc na inwertorze ( 68 V prąd 1.5 A) ok 100 VA sterownik pokazuje 0.2 kW a licznik 0.22 kW (razem z pompkami).

Parametry chłodzenia :

Moc chłodzenia domu : 3.4 kW

Moc pobierana (wskazywana) : 0.2 kW

COP 15.6

Wynikało by z tego, że jednak w jakiś sposób wlicza pompki obiegowe.

Edytowane przez jgrolik

• 2 weeks później...

Namawia Cie na taryfe POMPA CIEPŁA ? Dziwne skoro już masz PC, bo z tego co wiem, to ta taryfa jest tylko dla osób, które kupią pompę marki V... przynajmniej tak to wyglądało jak ja podpisywałem umowę kompleksową z Tauronem

Namawia Cie na taryfe POMPA CIEPŁA ? Dziwne skoro już masz PC, bo z tego co wiem, to ta taryfa jest tylko dla osób, które kupią pompę marki V... przynajmniej tak to wyglądało jak ja podpisywałem umowę kompleksową z Tauronem

u mnie też tak było, faktycznie tylko wtedy gdy ktoś zamói PC Viessmanna

• 2 weeks później...
Hej,

1. ...
  2. ...
  3. ...
  4. ...Skąd pompa wie jaką masz temp w domu?

Przy braku czujnika temperatury w domu, lub ustawionym sterowaniu pogodowym pompa mniej więcej "wie jaką masz temperaturę w domu" z pomiaru temperatury powrotu GZ.

Jak Ci się sprawuje ?