Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła SmartHeat

jgrolik

Recommended Posts

Przy braku czujnika temperatury w domu, lub ustawionym sterowaniu pogodowym pompa mniej więcej "wie jaką masz temperaturę w domu" z pomiaru temperatury powrotu GZ.

Jak Ci się sprawuje ?

No więc tak:

- pompa na razie działa super (tzn mam w domu ciepło 24-26st)

- próbowałem chłodzić ale chyba nie umiem tego sam prawidłowo ustawić albo coś pokręciłem z zaworami

- czujnik pokojowy mam dostać do dwóch tygodni więc pewnie praca będzie bardziej efektywna

Mam dwa tematy do rozwiązania za to:

1. Ciepła woda. Rano i popołudniu (po dłuższych przerwach) na ciepłą wodę muszę dosyć długo czekać - zastanawiam się czy pompa recyrkulacyjna ustawiana na dwugodzinne okno rano i takie samo wieczorem (kiedy jest największe zużycie) by nie rozwiązało problemu. Tylko jak sama pompa się wtedy może zachować jeśli chodzi o CWU?

2. Drugim zjawiskiem jest sytuacja kiedy po nocy ciepła woda... nie jest aż tak ciepła. Mam ustawioną temp 45st - i wiem że to już dla mnie bardzo dużo. Niemniej zdarzają się dni (nie ma reguły) kiedy ustawiona na maxa ciepła płynie....no może nie letnia... ale nie tak gorąca jak ustawiona. Nie wiem czy to nie zasługa zbyt dużej przerwy w grzaniu CWU - kiedy np. grzanie następuje wieczorem po prysznicach i do rana nic się nie dzieje i woda może trochę ostygnąć.

Ogólnie patrzę na zużycie prądu i niestety bez użycia modułu internetowego nie ma jak sensownie mierzyć inaczej niż ręcznie zapisując wyniki z podlicznika. Słyszałem, że gdzieś są takie które potrafią wysłać wynik po sieci do jakiejś aplikacji raz na dobę - ale faktycznie nie spotkałem niczego takiego - może coś Wam przychodzi do głowy?

Na razie wszystko jest zgodnie z planem. Dom ocieplony i otynkowany. Wydaje się że 8kw pompa da radę na 200m.kw. domu co jest miły zaskoczeniem.

Nie wiem tylko która z dostępnych opcji w menu to moje temp. źródła i powrotu... może ktoś podpowiedzieć?

Jak się spisują Wasze SMARTY?

• Odpowiedzi 774
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam dwa tematy do rozwiązania za to:

[*]Ciepła woda. Rano i popołudniu (po dłuższych przerwach) na ciepłą wodę muszę dosyć długo czekać - zastanawiam się czy pompa recyrkulacyjna ustawiana na dwugodzinne okno rano i takie samo wieczorem (kiedy jest największe zużycie) by nie rozwiązało problemu. Tylko jak sama pompa się wtedy może zachować jeśli chodzi o CWU?

Nie masz ustawionego priorytetu CWU ?

Ja mam ustawione tak:

45 C od 13 do 15 i od 3:30 do 4:30

W pozostałych godzinach 39.

Jako, że mam duże zużycie CWU to pompa oprócz grzania wody w taniej taryfie musi jeszcze dogrzewać w drogiej ale wtedy już do niższej temperatury.

Ja w lecie wyłączyłem pompkę cyrkulacyjną CWU pomimo iż mam Willo Z-Star NOVA, która pobiera do 4W i średnie dobowe zużycie prądu na cele CWU (w lecie) spadło z 5 kWh do 4 kWh. To jest efekt strat ciepła w rurach cyrkulacji. W zimie miałem włączoną pompkę cyrkulacji CWU non stop od 8 do 22 bo w domu cały czas ktoś jest, ale chyba nie jest to konieczne.

Najlepszym rozwiązaniem było by włączanie cyrkulacji "na żądanie" np. podpięte pod włącznik oświetlenia w łazience, lub coś podobnego.

[*]Drugim zjawiskiem jest sytuacja kiedy po nocy ciepła woda... nie jest aż tak ciepła. Mam ustawioną temp 45st - i wiem że to już dla mnie bardzo dużo. Niemniej zdarzają się dni (nie ma reguły) kiedy ustawiona na maxa ciepła płynie....no może nie letnia... ale nie tak gorąca jak ustawiona. Nie wiem czy to nie zasługa zbyt dużej przerwy w grzaniu CWU - kiedy np. grzanie następuje wieczorem po prysznicach i do rana nic się nie dzieje i woda może trochę ostygnąć.

Może wystarczy że CWU będziesz grzał nad ranem, bo wiadomo, że po całej nocy częściowo woda ostygnie, chociażby ze względu na to iż się temperatura wyrówna w zbiorniku, bo normalnie to jest ustawiona warstwowo.

Ogólnie patrzę na zużycie prądu i niestety bez użycia modułu internetowego nie ma jak sensownie mierzyć inaczej niż ręcznie zapisując wyniki z podlicznika. Słyszałem, że gdzieś są takie które potrafią wysłać wynik po sieci do jakiejś aplikacji raz na dobę - ale faktycznie nie spotkałem niczego takiego - może coś Wam przychodzi do głowy?

Ja na razie też ręcznie spisuje z podlicznika, ale tak tylko czasami kontrolnie/z ciekawości.

Jeśli dobrze pamiętam, to jest tam RS-485 MODBUS więc np raspberry pi + konwerter RS-485 + jakiś serwer

Nie wiem tylko która z dostępnych opcji w menu to moje temp. źródła i powrotu... może ktoś podpowiedzieć?

Temperatura glikolu wychodzącego z pompy to rejestr B5 (wejścia). Pompa nie podaje temperatury glikolu, który wchodzi na pompę.

Aby zmierzyć za pomocą pompy temperaturę glikolu , który wchodzi na pompę trzeba by w czasie postoju pompy przejść w tryb ręcznego sterowania pompą i uruchomić na 5-10 minut pompkę DZ a następnie odczytać temperaturę z rejestru B5 (wejścia). Odczytywanie temperatury DZ w czasie postoju z wyłączoną pompką obiegową DZ nie da żadnych informacji bo temperatura czujnika będzie rosnąć z powodu ogrzewania go przez pompę.

Nie masz ustawionego priorytetu CWU ?

Ja mam ustawione tak:

45 C od 13 do 15 i od 3:30 do 4:30

W pozostałych godzinach 39.

Jako, że mam duże zużycie CWU to pompa oprócz grzania wody w taniej taryfie musi jeszcze dogrzewać w drogiej ale wtedy już do niższej temperatury.

Ja w lecie wyłączyłem pompkę cyrkulacyjną CWU pomimo iż mam Willo Z-Star NOVA, która pobiera do 4W i średnie dobowe zużycie prądu na cele CWU (w lecie) spadło z 5 kWh do 4 kWh. To jest efekt strat ciepła w rurach cyrkulacji. W zimie miałem włączoną pompkę cyrkulacji CWU non stop od 8 do 22 bo w domu cały czas ktoś jest, ale chyba nie jest to konieczne.

Najlepszym rozwiązaniem było by włączanie cyrkulacji "na żądanie" np. podpięte pod włącznik oświetlenia w łazience, lub coś podobnego.

Brzmi bardzo ciekawie - gdzie to ustawiasz? Jaki indeks MENU? faktycznie w ciągu dnia temp wody mogłaby spokojnie być niższa - a w przedziałać czasowych już taka 45st żeby od razu była dostępna rano / wieczorem. to by było bardzo wygodne.

Ta cyrkulacja to wydaje się nie tak skomplikowany temat - co prawda u mnie są 2+1 na razie - ale rano i wieczorem mogłaby działać w okienkach czasowych po 2-3h i byłoby cudnie. Potem już nie musi i normalnie woda będzie dostępna. Tę pompkę sam instalowałeś czy też GHS Ci ją podpiął?

Może wystarczy że CWU będziesz grzał nad ranem, bo wiadomo, że po całej nocy częściowo woda ostygnie, chociażby ze względu na to iż się temperatura wyrówna w zbiorniku, bo normalnie to jest ustawiona warstwowo.

Tak CWU grzane rano i wieczorem do zadanej temp rozwiązało by problem - w ciągu dnia jak zaczyna się od nieco chłodniejszej "wcześniej zagrzane" to nie szkodzi bo nikt u nas nie bierze prysznica w środku dnia.

Ja na razie też ręcznie spisuje z podlicznika, ale tak tylko czasami kontrolnie/z ciekawości.

Jeśli dobrze pamiętam, to jest tam RS-485 MODBUS więc np raspberry pi + konwerter RS-485 + jakiś serwer

To brzmi już jak magia dla mnie :( o ile sam sprzęt jeszcze ogarnę to konfiguracja jest poza moim zasięgiem :((( Pewnie nie ma jakiegoś sensownego tutoriala od dostawcy licznika?

Temperatura glikolu wychodzącego z pompy to rejestr B5 (wejścia). Pompa nie podaje temperatury glikolu, który wchodzi na pompę.

Aby zmierzyć za pomocą pompy temperaturę glikolu , który wchodzi na pompę trzeba by w czasie postoju pompy przejść w tryb ręcznego sterowania pompą i uruchomić na 5-10 minut pompkę DZ a następnie odczytać temperaturę z rejestru B5 (wejścia). Odczytywanie temperatury DZ w czasie postoju z wyłączoną pompką obiegową DZ nie da żadnych informacji bo temperatura czujnika będzie rosnąć z powodu ogrzewania go przez pompę.

Po prostu kminie bo ostatnio znajomy mnie spytał jaka jest temp źródła którą sobie pobieram do pompy... i za cholerę nie wiedziałem co mu odpowiedzieć. Trybu ręcznego raczej nie zamierzam w tym celu odpalać - pompa robi swoje i na razie spełnia oczekiwania - te wszystkie tematy poboczne to już dłubanina ciekawskiego niż faktyczne problemy z urządzeniem. Dzięki w ogóle za bardzo wyczerpujące uwagi i pomoc :)

ja mam tak:

CWu - 4-6 rano oraz 13-15 w dzień - grzanie do 49 stopni, poza tymi dwoma okresami ustawione 45 stopni

cyrkulacja - 5 x na dobę po 15 minut

a od dziś (bo sie bawiłem) to mam już inaczej

CWu - 4-6 rano oraz 13-15 w dzień - grzanie do 45 stopni, poza tymi dwoma okresami ustawione 43 stopni

:p

Brzmi bardzo ciekawie - gdzie to ustawiasz? Jaki indeks MENU? faktycznie w ciągu dnia temp wody mogłaby spokojnie być niższa - a w przedziałać czasowych już taka 45st żeby od razu była dostępna rano / wieczorem. to by było bardzo wygodne.

Rejestry BCF w menu czyli grzanie -> ciepła woda -> plan tygodniowy

I jeszcze mała poprawka ... w weekendy mam ustawione 45 C na cały dzień

Ta cyrkulacja to wydaje się nie tak skomplikowany temat - co prawda u mnie są 2+1 na razie - ale rano i wieczorem mogłaby działać w okienkach czasowych po 2-3h i byłoby cudnie. Potem już nie musi i normalnie woda będzie dostępna. Tę pompkę sam instalowałeś czy też GHS Ci ją podpiął?

Jeśli tylko masz doprowadzoną cyrkulację pod krany to trzeba spiąć to wszystko razem przez zawory kulowe (regulacja rużnych oporów w instalacji - jednorazowo) + pompka cyrkulacyjna + zawór zwrotny.

Mi to podłączał kolega, który z resztą robił mi całą instalację wod-kan. w domu.

Trybu ręcznego raczej nie zamierzam w tym celu odpalać - pompa robi swoje i na razie spełnia oczekiwania - te wszystkie tematy poboczne to już dłubanina ciekawskiego niż faktyczne problemy z urządzeniem.

Ja też na początku się bałem, żeby czegoś nie zepsuć, ale poza pewnymi rzeczami obsługa pompy jest dla mnie całkiem prosta i intuicyjna.

Możesz też zainstalować sobie termometr z termoparą na rurze przychodzącej do pompy i dobrze go zaizolować, to wtedy w czasie pracy pompy (np grzanie CWU) odczytasz sobie po 5-10 minutach temperaturę.

Rejestry BCF w menu czyli grzanie -> ciepła woda -> plan tygodniowy

I jeszcze mała poprawka ... w weekendy mam ustawione 45 C na cały dzień

Ok dzięki ogarnę sobie. Czy plan tygodniowy automatycznie oznacza że kontrolorer pokojowy nie jest potrzebny? czy pompa działa na automacie plus to co dostaje z "tygodniowego"? Choć mowa jest tylko CWU więc grzanie działa normalnie pewnie ...

Jeśli tylko masz doprowadzoną cyrkulację pod krany to trzeba spiąć to wszystko razem przez zawory kulowe (regulacja rużnych oporów w instalacji - jednorazowo) + pompka cyrkulacyjna + zawór zwrotny.

Mi to podłączał kolega, który z resztą robił mi całą instalację wod-kan. w domu.

Nam podłączał jakiś pierdolarz i obawiam się że nic specjalnego w tym kierunku nie zrobił - czy to automatycznie oznacza że recyrkulacja nie znajdzie u mnie zastosowania?

Ja też na początku się bałem, żeby czegoś nie zepsuć, ale poza pewnymi rzeczami obsługa pompy jest dla mnie całkiem prosta i intuicyjna.

A daj spokój :) na razie strach tego dotykać... ale przełamię się pewnie ;) Żałuję że nie zdecydowałem się na moduł internetowy to pewnie zarządzać byłoby łatwiej i eksperymentować również.

Możesz też zainstalować sobie termometr z termoparą na rurze przychodzącej do pompy i dobrze go zaizolować, to wtedy w czasie pracy pompy (np grzanie CWU) odczytasz sobie po 5-10 minutach temperaturę.

nieeeee to już za dużo nawet jak na moje kombinowanie ;) Tylko to liczenie prądu by się zdało...

ja mam tak:

a od dziś (bo sie bawiłem) to mam już inaczej

CWu - 4-6 rano oraz 13-15 w dzień - grzanie do 45 stopni, poza tymi dwoma okresami ustawione 43 stopni

:p

To faktycznie diametralna zmiana ;)))

Za grzanie cały czas rozumiem odpowiada automat + czujka pogodowa/pokojowa?

Ok dzięki ogarnę sobie. Czy plan tygodniowy automatycznie oznacza że kontrolorer pokojowy nie jest potrzebny? czy pompa działa na automacie plus to co dostaje z "tygodniowego"? Choć mowa jest tylko CWU więc grzanie działa normalnie pewnie ...

Program tygodniowy, to właśnie ten automat.

Tak samo można zrobić z programem tygodniowym dla CO.

Tylko czy masz ustawiony priorytet CWU, czy CO ?

Kontroler pokojowy przydaje się tylko przy klimakonwektorach, przy podłogówce to chyba nie ma sensu

Nam podłączał jakiś pierdolarz i obawiam się że nic specjalnego w tym kierunku nie zrobił - czy to automatycznie oznacza że recyrkulacja nie znajdzie u mnie zastosowania?

W projekcie miałeś cyrkulacje, czy nie ?

Masz jakieś wolne nie podłączone do niczego/zaślepione rurki ?

Jak nie masz to "pozamiatane" 8) bo zostaje tylko kucie

To faktycznie diametralna zmiana ;)))

Za grzanie cały czas rozumiem odpowiada automat + czujka pogodowa/pokojowa?

za CO odpowiada czujka pogodowa oraz "automat" - CO ustawione na sterowniku pompy na temp 23 stopnie w tanich godzinkach (czyli 22-6 i 13-15) a 21 temp obniżenia (czyli 6-13 i 15-22) - czas oczekiwania na załączenie w tej chwili - 12 h z temperaturą na dworze poniżej 20 stopni (tu ważna czujka pogodowa) -żona po kilku zimnych nocach zaczęła chcieć "ciepłej podłogi", a ja nie chcę jeszcze zaczynać grzania domu :p

Program tygodniowy, to właśnie ten automat.

Tak samo można zrobić z programem tygodniowym dla CO.

Tylko czy masz ustawiony priorytet CWU, czy CO ?

A w jakim indeksie menu sprawdzę co jest priorytetem - i co to w praktyce oznacza?

Kontroler pokojowy przydaje się tylko przy klimakonwektorach, przy podłogówce to chyba nie ma sensu

A to nie jest tak że pompa powinna reagować na temp w domu a nie na zew? jeśli na zew jest zimno - a w środku ciepło - to po co kotłować? No chyba że w praktyce rekacja na zmianę i tak będzie na tyle wolna że nic to nie da....

W projekcie miałeś cyrkulacje, czy nie ?

Masz jakieś wolne nie podłączone do niczego/zaślepione rurki ?

Jak nie masz to "pozamiatane" 8) bo zostaje tylko kucie

Czyli mam przechlapane i o recyrkulacji mogę zapomnieć... nie mam niczego szczeególnego w projekcie odnośnie "recyrkulacji" toteż pewnie instalacja nie jest przygotowana na takie cuda - a wszystko świeżo położone i gotowe do malowania więc na pewno nie będę niczego kuł teraz :( może w następnym życiu ;)

Swoją drogą - jak jest u Was z ciśnieniem ciepłej wody? Może to wina tego że przeprowadziliśmy się z żoną z bloku - ale wydaje się że jest "takie sobie"...

Edytowane przez True0Man

A w jakim indeksie menu sprawdzę co jest priorytetem - i co to w praktyce oznacza?

A to nie jest tak że pompa powinna reagować na temp w domu a nie na zew? jeśli na zew jest zimno - a w środku ciepło - to po co kotłować? No chyba że w praktyce rekacja na zmianę i tak będzie na tyle wolna że nic to nie da....

Czyli mam przechlapane i o recyrkulacji mogę zapomnieć... nie mam niczego szczeególnego w projekcie odnośnie "recyrkulacji" toteż pewnie instalacja nie jest przygotowana na takie cuda - a wszystko świeżo położone i gotowe do malowania więc na pewno nie będę niczego kuł teraz :( może w następnym życiu ;)

Swoją drogą - jak jest u Was z ciśnieniem ciepłej wody? Może to wina tego że przeprowadziliśmy się z żoną z bloku - ale wydaje się że jest "takie sobie"...

ad1 - o ile pamiętam DOA - tutaj sprawdzisz priorytet - a oznacza to po prostu o co PC ma najpierw dbać - czy o CWU czy CO

po prostu pompa nie podgrzeje ci dwóch rzeczy jednocześnie, tylko jedną - i priorytet oznacza po prostu co jest ważniejsze ... dopiero po zrobieniu priorytetu zajmie się drugą sprawą...

ad2. może reagowac na temp wewnątrz lub n zewnatrz - u mnie CO ustawione jest pod temperaturę zewnętrzną - gdy na dworze temp. spada poniżej wymaganego przeze mnie stopnia (np. 15 stopni C) i jest chłodniej przez określony przeze mnie czas (np. 3h) to pompa uruchamia tryb grzania według ustawień jakie jej zapodałem (temp. grzania, godziny grzania, wartości przesunięcia i ustawienia krzywej)

ad3. całe życie w bloku i w tych kilku miejscach gdzie mieszkałem ciśnienie też bywało różnie... Tu mam zrobione podobnie - ogólnie mieści się w normie, ale najsilniejsze to ono nie jest... Kwestia wodociągu, odległości i mocy pompek oraz przekroju rur pewnie :p specem nie jestem ale jak dla moich potrzeb jest dobrze...

ad1 - o ile pamiętam DOA - tutaj sprawdzisz priorytet - a oznacza to po prostu o co PC ma najpierw dbać - czy o CWU czy CO

po prostu pompa nie podgrzeje ci dwóch rzeczy jednocześnie, tylko jedną - i priorytet oznacza po prostu co jest ważniejsze ... dopiero po zrobieniu priorytetu zajmie się drugą sprawą...

No dobra tylko co w praktyce to zmienia? Bezwładność temp podłogówki vs CWU (czyli ciepły prysznic) to wiadomo że CWU powinno mieć pierwszeństwo. Cudów nie ma.

ad2. może reagowac na temp wewnątrz lub n zewnatrz - u mnie CO ustawione jest pod temperaturę zewnętrzną - gdy na dworze temp. spada poniżej wymaganego przeze mnie stopnia (np. 15 stopni C) i jest chłodniej przez określony przeze mnie czas (np. 3h) to pompa uruchamia tryb grzania według ustawień jakie jej zapodałem (temp. grzania, godziny grzania, wartości przesunięcia i ustawienia krzywej)

A to już jest ciekawe co mówisz.

Skąd np. wiesz ile pompa powinna grzać jak zauważy że jest nie halo z temp? jakieś ustawienia domyślne?

jak dobierałeś wartość przesunięcia i ustawienia krzywej?

ad3. całe życie w bloku i w tych kilku miejscach gdzie mieszkałem ciśnienie też bywało różnie... Tu mam zrobione podobnie - ogólnie mieści się w normie, ale najsilniejsze to ono nie jest... Kwestia wodociągu, odległości i mocy pompek oraz przekroju rur pewnie :p specem nie jestem ale jak dla moich potrzeb jest dobrze...

hehehe no właśnie... ogólnie u mnie zimna daje ognia - wodociągi więc są git - potem zimna pod prysznicem też jeszcze daje radę... ale ciepła... no trzeba się przyzwyczaić... myślałem, że może jest jakiś patent...

Jak na razie 200m.kw. - styropian 200 grafitu...na zew w nocy 5-6... a w domu cały czas 24-25st... :)

Widzę po stopce że rekuperator będziemy mieli podobny - daje radę?

No dobra tylko co w praktyce to zmienia? Bezwładność temp podłogówki vs CWU (czyli ciepły prysznic) to wiadomo że CWU powinno mieć pierwszeństwo. Cudów nie ma.

A to już jest ciekawe co mówisz.

Skąd np. wiesz ile pompa powinna grzać jak zauważy że jest nie halo z temp? jakieś ustawienia domyślne?

jak dobierałeś wartość przesunięcia i ustawienia krzywej?

hehehe no właśnie... ogólnie u mnie zimna daje ognia - wodociągi więc są git - potem zimna pod prysznicem też jeszcze daje radę... ale ciepła... no trzeba się przyzwyczaić... myślałem, że może jest jakiś patent...

Jak na razie 200m.kw. - styropian 200 grafitu...na zew w nocy 5-6... a w domu cały czas 24-25st... :)

Widzę po stopce że rekuperator będziemy mieli podobny - daje radę?

ad1. niewiele :p ale załóżmy że masz priorytet CO - z jakiegoś powodu pc musi podgrzać ci wodę w podłogówce z np. 15 do 30 stopni C

w zależności od mocy PC będzie podgrzewać, podgrzewać i podgrzewać aż czujnik powie - w podłodze na powrocie z układu jest już 30 stopni!

może to trwać 1h a może i 10h :p wtedy CWU czeka... i całą rodzinka albo bierze zimny prysznic, albo czeka na koniec grzania CO

natomiast jak zrobisz priorytet CWU - to najpierw ci podgrzeje wodę w kranie, a dopiero potem weźmie się za podłogówkę :p

ad2. wartość krzywej i przesunięcie dobrane z rozmowy z Panem Tomkiem :p

i w trakcie używania troszkę zmieniłem parametry, kiedy się okazało ze automat ciut za mocno grzeje - zmieniłem parametr na krzywej, co spowodowało iż temperatura CO spadła bliżej zapodawanej przeze mnie wartości...

obserwować i zmieniać pod siebie :p

a grzała tak długo az osiągnie tą co chcę :p

ad3. u mnie ciśnienie zimnej i ciepłej mniej więcej takie samo :p

ad4. u mnie daje radę, ale jakby nie było mam ciut mniejszą powierzchnię i kubaturę....

No dobra to ja wracam po pomoc:

Po kilku gorących dniach prawie się w domu ugotowaliśmy - chłodzenie nie przynosiło rezultatów (może jakieś nastawy miałem złe) więc żeby nie żarło prądu (a żarło zauważalnie więcej) zostało wyłączone.

Teraz grzanie mam ustawione tak

1. BAA Grzanie - 22.0 st C (nominalna 27.5)
  2. BAB Grzanie - 22.3 st C
  3. BAC - 2.0k
  4. BAD - 4.0k
  5. BAE - 11 st C (temp aktywacji - czyli grzanie włącza się poniżej 11 st C - dobrze rozumiem?)
  6. BAF - 8h (czyli jak długo musi być poniżej 11st żeby grzało - dobrze rozumiem?)
  7. BAG - 0% (bo nie jeszcze pokojowego)
  8. BAH - wl (bo krzywa działa)
  9. BAG - grzanie X1 - 18 st C (co to znaczy?)
  10. BAK - grzanie Y1 - 24 st C (co to znaczy?)
  11. BAL - X2 zew temp -20 st C
  12. BAM - Y2 - 37 st C (co to znaczy?)
  13. BAO - Grzanie - P
  14. BAP - 150 - czas całkowity grzanie (czy to znaczy że tyle grzeje kiedy warunki temp i czasu zostaną spełnione?)
  15. BAQ - grzanie pochodna czasu - 30 (co to znaczy?)
  16. BAR - 98.8 rps sprężarka - max prędkość inwertera
  17. BAS - 40 rps - min prędkość inwertera

Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki bo w domu mam piekarnik... i nie wiem czy czegoś nie pokręciłem :(

No dobra to ja wracam po pomoc:

Po kilku gorących dniach prawie się w domu ugotowaliśmy - chłodzenie nie przynosiło rezultatów (może jakieś nastawy miałem złe) więc żeby nie żarło prądu (a żarło zauważalnie więcej) zostało wyłączone.

Chłodzenie aktywne, czy pasywne ?

Pasywne, może nie wydalać. Pasywne powinno pracować non stop aby nie pozwoliło nagrzać się budynkowi.

BAA Grzanie - 22.0 st C (nominalna 27.5) - to nominalne, to temperatura powrotu z obiegu grzewczego zależna od temperatury zewnętrznej przy sterowaniu pogodowym

BAB Grzanie - 22.3 st C to temperatura nastawy niższej temperatury więc powinna być mniejsza

BAC - 2.0k

BAD - 4.0k

BAE - 11 st C (temp aktywacji - czyli grzanie włącza się poniżej 11 st C - dobrze rozumiem?) Dokładnie

BAF - 8h (czyli jak długo musi być poniżej 11st żeby grzało - dobrze rozumiem?) Tak

BAG - 0% (bo nie jeszcze pokojowego) Czyli według krzywej

BAH - wl (bo krzywa działa)

BAG - grzanie X1 - 18 st C (co to znaczy?) Przy 18 C na zewnątrz temperatura powrotu GZ będzie 24 C

BAK - grzanie Y1 - 24 st C (co to znaczy?)

BAL - X2 zew temp -20 st C Przy -20 C na zewnątrz temperatura powrotu GZ będzie 37 C

BAM - Y2 - 37 st C (co to znaczy?)

BAO - Grzanie - P Rodzaj sterowania P-proporcjonalne, PI-proporcjonalne + całkowanie, PID - proporcjonalne + całkowe + różniczkowe ja na razie używam P

BAP - 150 - czas całkowity grzanie (czy to znaczy że tyle grzeje kiedy warunki temp i czasu zostaną spełnione?) to się tyczy trybu regulacji PID

BAQ - grzanie pochodna czasu - 30 (co to znaczy?) to się tyczy trybu regulacji PID

BAR - 98.8 rps sprężarka - max prędkość inwertera Maksymalna moc pompy

BAS - 40 rps - min prędkość inwertera Minimalna moc pompy

Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki bo w domu mam piekarnik... i nie wiem czy czegoś nie pokręciłem :(

Te dlatego, że masz już nagrzane mury

Pasywne, może nie wydalać. Pasywne powinno pracować non stop aby nie pozwoliło nagrzać się budynkowi.

Wielkie dzięki za odpowiedzi - już myślałem że coś pokręciłem i dodatkowo się gotuję :(

Chłodzenie jak zrozumiałem Pana Tomasza mam pasywne. Ale nie było widać efektów - albo coś źle ustawiłem - to wyłączyłem bo zużycie prądu mi drastycznie wzrosło. Ale może jednak działało bo tak gorąco jeszcze nie było.

Dom ma 20cm styripianu grafitowego - więc też nie powinien się tak łatwo nagrzewać - a codziennie rano po nocy mam równe 26st w całym domu. W nocu przecież temp spada - czy dom nie powinien trochę również się schładzać?

Jeszcze raz bardzo dziękuję za wyjaśnienie niuansów.

A tak z innej beczki jak wg Ciebie powinno być skonfigurowane chłodzenie żeby miało sens w takie gorące dni - i żeby zostawione było jakieś okno między chłodzeniem a grzaniem (w sensie przekroczenie temp X nie powinno chyba od razu wyłączać jednej opcji i odpalać drugą zarazem)?

W tym tygodniu może doczekam się kontrolera pokojowego...

Dom ma 20cm styripianu grafitowego - więc też nie powinien się tak łatwo nagrzewać a codziennie rano po nocy mam równe 26st w całym domu. W nocu przecież temp spada - czy dom nie powinien trochę również się schładzać?

Te 20 cm styropianu grafitowego działa jak termos :-) Prawie nie przepuszcza ciepła w żadną stronę i dlatego dom Ci się przegrzewa. W ciągu dnia słońce przez każdy m2 przeszklenia dostarcza ok 1 kW ciepła a to dość dużo jak dla domu, który aby utrzymać 20 C przy -20 C potrzebuje ok 8 kW.

A tak z innej beczki jak wg Ciebie powinno być skonfigurowane chłodzenie żeby miało sens w takie gorące dni - i żeby zostawione było jakieś okno między chłodzeniem a grzaniem (w sensie przekroczenie temp X nie powinno chyba od razu wyłączać jednej opcji i odpalać drugą zarazem)?

Nie wiem, jak jest konfigurowane chłodzenie pasywne, ale przypuszczam, że gdzieś jest podana temperatura przy której załącza się po jakimś czasie.

Ja bym w takim domu jak twój to załączał chłodzenie jak tylko temperatura na zewnątrz przekroczy 23-24 C, ale nie wiem jak to skonfigurować.

Ja mam przy chłodzeniu aktywnym ustawione że jak temperatura przez godzinę przekroczy 27 C to się załącza, ale wtedy pompa zabiera z domu 3-6 kW ciepła i to pozwala na utrzymanie komfortowej temperatury i stopniowe chłodzenie w pokojach na piętrze. Mógłbym spokojnie chłodzić bardziej, ale nie chcę za bardzo wychładzać podłogówki na parterze (na piętrze mam klimakonwektory).

W sumie Twoje chłodzenie też powinno być całkiem mocne, ponieważ temperatura będzie oscylować ok 10-11 C a jak ja chłodzę, to podaję ok 14 C.

Te 20 cm styropianu grafitowego działa jak termos :-) Prawie nie przepuszcza ciepła w żadną stronę i dlatego dom Ci się przegrzewa. W ciągu dnia słońce przez każdy m2 przeszklenia dostarcza ok 1 kW ciepła a to dość dużo jak dla domu, który aby utrzymać 20 C przy -20 C potrzebuje ok 8 kW.

Zobaczymy jak się spisze taka konfiguracja w zimie tak naprawdę. Z latem sobie zaraz poradzimy - Tomasz nas odwiedzi w tym tygodniu to może coś podpowie.

Nie wiem, jak jest konfigurowane chłodzenie pasywne, ale przypuszczam, że gdzieś jest podana temperatura przy której załącza się po jakimś czasie.

Tak - możliwe że nie zauważyłem efektu bo spodziewałem się "klimy" - a dom się tak poprostu nie nagrzewał jak obecnie. Czas włączyć chłodzenie z po

Ja bym w takim domu jak twój to załączał chłodzenie jak tylko temperatura na zewnątrz przekroczy 23-24 C, ale nie wiem jak to skonfigurować.

Ja mam przy chłodzeniu aktywnym ustawione że jak temperatura przez godzinę przekroczy 27 C to się załącza, ale wtedy pompa zabiera z domu 3-6 kW ciepła i to pozwala na utrzymanie komfortowej temperatury i stopniowe chłodzenie w pokojach na piętrze. Mógłbym spokojnie chłodzić bardziej, ale nie chcę za bardzo wychładzać podłogówki na parterze (na piętrze mam klimakonwektory).

W sumie Twoje chłodzenie też powinno być całkiem mocne, ponieważ temperatura będzie oscylować ok 10-11 C a jak ja chłodzę, to podaję ok 14 C.

Jak tylko coś odpalę to dam znać jaki to przyniosło efekt.

A rotametrami od podłogówki też czasami się bawisz czy wszystko na pompie?