jgrolik 31.08.2016 04:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 A rotametrami od podłogówki też czasami się bawisz czy wszystko na pompie? Jasne, że rotametry Nimi ustawiasz tak aby uzyskać odpowiednie przepływy (co się wiąże z temperaturami w danym pomieszczeniu) czyli tzw regulacja "lokalna" a pompa to tylko regulacja "globalna" czyli na cały dom. Jak już ustawisz po sezonie lub dwuch rotametry, to potem "zapominasz" o nich ... z resztą z pompą jest tak samo. Mi niestety TAURON nie pozwoli zapomnieć z powodu kiepskich parametrów sieci przez co muszę kasować błedy zbyt niskiego napięcia sieci :-/ Nawet założyli mi rejestrator i okazało się, że w ciągu tygodnia było ok 3500 zapadów napięcia ... dobrze, że inwertor nie jest aż tak bardzo wrażliwy na słabe zasilanie i średnio 1-2x na miesiąc mam te błędy do skasowania. Gdybym miał pompę 3-fazową to szybko zajechałbym sprężarkę, bo mam asymetrie na zasilaniu średnio 3% przez większość czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 25.09.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Witam, ja niestety wracam. Szlag mnie trafia jak widzę ile pompa zjada prądu i nie do końca wiem po co. Nastawy są takie BAA - grzanie 24stBAB - 22.4stBAE - aktywacja: 12stBAF - czas aktywacji: 5hBAP - czas całkowity - 150 (domyślna wartość)BAQ - pochodna czasu - 30 (domyślna wartość) efekt jest taki że przez dwa dni pompa zjadła 20kw - grzejąc cały czas - mimo tego ze temp na zew wzrosła w ciągu dnia do 18st. Pytanie 1: czy po przekroczeniu 12st pompa nie powinna zatrzymać grzania i wrócić dopiero po spadku i upłynięciu 5h? Pytanie 2:Rozumiem, że jak chciałbym mieć ciepło rano (kiedy wszyscy wychodzą) i wieczorem (kiedy wracajają) to tylko plan tygodniowy wchodzi w grę? Jaką wtedy macie ustawioną temp zasilania? w ciągu dnia nie ma sensu żeby pompa grzała w ciągu dnia kiedy uzyski z okien są spore. Dobrze kombinuję? Z góry dzięki za pomoc - pozdrawiam SmartHeatowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 25.09.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Witam, ja niestety wracam. Szlag mnie trafia jak widzę ile pompa zjada prądu i nie do końca wiem po co. Nastawy są takie BAA - grzanie 24st BAB - 22.4st BAE - aktywacja: 12st BAF - czas aktywacji: 5h BAP - czas całkowity - 150 (domyślna wartość) BAQ - pochodna czasu - 30 (domyślna wartość) efekt jest taki że przez dwa dni pompa zjadła 20kw - grzejąc cały czas - mimo tego ze temp na zew wzrosła w ciągu dnia do 18st. Pytanie 1: czy po przekroczeniu 12st pompa nie powinna zatrzymać grzania i wrócić dopiero po spadku i upłynięciu 5h? Pytanie 2: Rozumiem, że jak chciałbym mieć ciepło rano (kiedy wszyscy wychodzą) i wieczorem (kiedy wracajają) to tylko plan tygodniowy wchodzi w grę? Jaką wtedy macie ustawioną temp zasilania? w ciągu dnia nie ma sensu żeby pompa grzała w ciągu dnia kiedy uzyski z okien są spore. Dobrze kombinuję? Z góry dzięki za pomoc - pozdrawiam SmartHeatowców Człowieku ogarnij sie 20kW na 2 dni grzanie i ciepła woda to wg Ciebie dużo ( 6 zł/doba)? Ile osób mieszka w domu? Ile stopni masz w domu? Nie wiem skąd jesteś ale ostatnie 3 noce temperatury spadały do 3-4 C . Nie znam tej pompy ale to co piszesz nie ma sensu tym bardziej, że podajesz iż masz ustawione grzanie na 24C toż to sauna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 25.09.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Człowieku ogarnij sie 20kW na 2 dni grzanie i ciepła woda to wg Ciebie dużo Nie dokładnie się wyraziłem - chodziło mi "po 20kW przez dwa dni". I tak wydaje mi się że to sporo skoro mrozu jeszcze nie było a w domu mieszkają 3 osoby o umiarkowanym zapotrzebowaniu na ciepło. ( 6 zł/doba)? Ile osób mieszka w domu? Ile stopni masz w domu? Nie wiem skąd jesteś ale ostatnie 3 noce temperatury spadały do 3-4 C . Nie znam tej pompy ale to co piszesz nie ma sensu tym bardziej, że podajesz iż masz ustawione grzanie na 24C toż to sauna. Pomijajać sposób Twojej wypowiedzi nasuwa mi się pytanie nr: czy lepiej grzać częściej i z niższą temp - czy rzadziej ale z wyższą? Masz doświadczenie w tym temacie czy mocny jesteś tylko w nieuprzejmym pouczaniu innych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 25.09.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Jaką masz temperaturę w domu?Jaki dom nowy czy starszy? Wygrzany czy nie?Jakie ogrzewanie kaloryfery czy podłoga?Mieszkają 3 osoby o umiarkowanym zapotrzebowaniu na ciepło? Nie rozumiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 25.09.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Jaką masz temperaturę w domu? Obecnie: 24-25st - ale jest za gorąco i jak próbowaliśmy schodzić parametrami to spadło do 19 w 3 dni i lodówka gotowa. Jaki dom nowy czy starszy? Wygrzany czy nie? Nowy. 20cm styropianu grafit 0.33 - na dachu piana. 4 miesiąc zamieszkania. Wcześniej grzał się jakiś miesiąc może 1.5. Jakie ogrzewanie kaloryfery czy podłoga? Podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 25.09.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Niewygrzany dom +30% kosztów 1 sezon24-25 wewnątrz + następne 30% kosztów więcej.Przy podłogówce korygujesz o 0,5 do 1C w dół lub górę i czekasz minimum 1 dobę. A nie 4 w dół w domu zimno to 5 w górę i w domu sauna.Dom się suszy to inaczej reaguje - suszenie potrzebuje energii. W podłogówce chodzi o utrzymywanie stałej temperatury nie schładzanie i rozgrzewanie, masz grzać cały czas jak najniższym parametrem przy zachowaniu komfortu cieplnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 25.09.2016 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Niewygrzany dom +30% kosztów 1 sezon 24-25 wewnątrz + następne 30% kosztów więcej. Przy podłogówce korygujesz o 0,5 do 1C w dół lub górę i czekasz minimum 1 dobę. A nie 4 w dół w domu zimno to 5 w górę i w domu sauna. Dom się suszy to inaczej reaguje - suszenie potrzebuje energii. W podłogówce chodzi o utrzymywanie stałej temperatury nie schładzanie i rozgrzewanie, masz grzać cały czas jak najniższym parametrem przy zachowaniu komfortu cieplnego. Ok - to rozumiem. Zjechałem w takim razie do 22st. Jeśli tyle będę miał w domu - to super. Grzanie poniżej 12st po 5h wg Ciebie zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 25.09.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Metoda prób i błędów musisz poznać swój dom i system grzewczy a nikt za Ciebie tego nie zrobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 26.09.2016 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Ok - to rozumiem. Zjechałem w takim razie do 22st. Jeśli tyle będę miał w domu - to super. Grzanie poniżej 12st po 5h wg Ciebie zostawić? Masz dom cały murowany, więc stała czasowa budynku jest duża (dom powoli się nagrzewa i powoli wychładza) pewnie ponad 30 h. Ja mam szkieletówkę drewnianą i stałą czasową ok 12 h więc mój dom szybciej się wychładza. Ja mam ustawione, że jak przez 9 h temperatura będzie poniżej 14 C to pompa się załączy. Pompa nie wyłączała Ci się jak na polu temperatura rosła, bo nie osiągnęła nastawy. Powinieneś zwiększyć czas aktywacji (BAF) i obserwować przynajmniej kilka dni (duża pojemność cieplna i stała czasowa domu). Poza tym to nie jest dobry okres do regulacji pompy. W ciągu dnia ciepło i duże zyski słoneczne, natomiast nocą dość chłodno (ok 7-8 C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 26.09.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 .... jak na polu temperatura rosła, bo nie osiągnęła nastawy. przez chwilę zastanawiałem się o co chodzi z tym "polem"... mózg dzis jeszcze chyba mi nie wystartował, bo dopiero po kilku sekundach zajarzyłem że to określenie małopolskie zwykłego dworu czyli dla zrozumienia "na zewnątrz" tak, że się za przeproszeniem, wtrącę bez sensu i nie na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 26.09.2016 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 przez chwilę zastanawiałem się o co chodzi z tym "polem"... mózg dzis jeszcze chyba mi nie wystartował, bo dopiero po kilku sekundach zajarzyłem że to określenie małopolskie zwykłego dworu czyli dla zrozumienia "na zewnątrz" tak, że się za przeproszeniem, wtrącę bez sensu i nie na temat Widać, kto ze szlachty pochodzi a kto od chłopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 26.09.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 True0Manczy lepiej grzać częściej i z niższą temp - czy rzadziej ale z wyższą? Zdecydowanie lepiej grzać z niższą temp. a le dłużej , zwłaszcza jak masz pc inwerter i dom energooszczędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 26.09.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 True0Man czy lepiej grzać częściej i z niższą temp - czy rzadziej ale z wyższą? Zdecydowanie lepiej grzać z niższą temp. a le dłużej , zwłaszcza jak masz pc inwerter i dom energooszczędny Dzięki Panowie za uwagi - na razie po zejściu o 2 st w domu w końcu zrobiło się znośnie. Od dziś działa też rekuperator (tego za cholernię nie wiem jak ustawić - czy cały czas - czy w przedziałach jak jesteśmy w domu...) Ale wracając do pompy - zużycie dobowe spadło - i zaczyna robić się sensownie. Wiem, że to nie jest super okres na ustawianie pompy - ale który jest? Jeśli w ciągu dnia jest dużo słonka to pompa nie grzeje - odpala się jak w nocy robi się zimno i wtedy reaguje po 5h. Jak wystarczy to będziemy wydlużąc - ale jak zauważył jeden z kolegów dom jeszcze nie wygrzany i raczej szybko czuć że się wychładza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 28.09.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 No dobra - temp na pompie zjechała do 21 - dom trzyma cały czas 24-25... i to pewnie już jest efekt uzysków z okien (sporo na południe). Może więc teraz nie zjeżdżać już temp tylko wydlużyć czas reakcji o godzinę i odczekać dobę? Co radzicie Panowie? Poza tym lada chwila będzie czujnik pokojowy - czy jest sens żeby pompa działała 50/50 (zew/wew)? Chodzi mi to taki scenariusz gdzie jak w środku jest już np 23-24 to pompa przestaje grzać mimo temp na zew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 28.09.2016 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 No dobra - temp na pompie zjechała do 21 - dom trzyma cały czas 24-25... i to pewnie już jest efekt uzysków z okien (sporo na południe). Może więc teraz nie zjeżdżać już temp tylko wydlużyć czas reakcji o godzinę i odczekać dobę? Co radzicie Panowie? Jak najbardziej, tylko może nie jedną dobę tylko nieco więcej .. no chyba , że zrobi się za zimno. Poza tym lada chwila będzie czujnik pokojowy - czy jest sens żeby pompa działała 50/50 (zew/wew)? Chodzi mi to taki scenariusz gdzie jak w środku jest już np 23-24 to pompa przestaje grzać mimo temp na zew? Szczerze to nie wiem, bo nie mam takiego Ale jeśli masz duże różnice w zyskach słonecznych pomiędzy pokojami, to nie uda Ci się tak prosto tego wyregulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 28.09.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Szczerze to nie wiem, bo nie mam takiego Ale jeśli masz duże różnice w zyskach słonecznych pomiędzy pokojami, to nie uda Ci się tak prosto tego wyregulować Między pokojami to mniejsza z tym na razie - bardziej mi chodziło o sytuację kiedy w słoneczny dzień słonko wali mi w podłogę i jest ciepło - a pompa pracuje - chyba że po prostu przyjąć że poniżej pewnego poziomu już jej nie będę przykręcał - bo wolę liczyć na ciepły dom z pompy a nie ze słońca na horyzoncie. W każdym razie kolejny dzień testów przed nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.10.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Ok Panowie jeszcze raz muszę Was prosić o pomoc. Jak widzicie temp nie są jakieś bardzo niskie - a pompa 20kW bierze na dobę co mnie trochę martwi. I teraz tak: Temp zasilania: 21 st Krzywa startuje defaultowo: 22.4 Start po 5h poniżej 13st W domu cały czas 23st (czyli trochę za ciepło - ale córka się bawi na podłodze... jeszcze 1stopień pewnie można by zejść). Co najlepiej zrobić? Zmniejszyć zasilanie do 20st? Wydlużyć okres reakcji? startować później? Fakt że to pierwszy sezon domu...i wyszedł jeden mostek (ale zakręcony po sugestii GHSa)... Chyba że wszyscy lecicie po programie tygodniowym? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki... no chyba że to tak ma już zostać i dać sobie siana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 11.10.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 ja tam jadę na reprezentatywnym bo nie chce mi się ustawiać tygodniowego a co do temp.. zmniejszyłbym o pół stopnia na tydzień i porównał oczywiście mozesz bawić się z krzywą... ale mi osobiście się nie chciało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 12.10.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2016 ja tam jadę na reprezentatywnym bo nie chce mi się ustawiać tygodniowego a co do temp.. zmniejszyłbym o pół stopnia na tydzień i porównał oczywiście mozesz bawić się z krzywą... ale mi osobiście się nie chciało... No właśnie ja też jadę na czujniku pogodowym - GHS powiedział że tak najsensowniej i coś czuję, że może mieć rację. Niemniej - temp grzania zjechała - krzywej nie ruszam - czas reakcji wydłużyłem.... w domu cały czas 23st (mimo że dość często otwieramy okno tarasowe żeby psa wypuścić)...i cały czas 20kW/24h.... Przyznam, że zerkam trochę na Twoje wyniki zużycia i ni cholery nie mogę się do nich zbliżyć... a powierzchniowo jesteśmy blisko. Jeśli dobrze widzę to w październiku miałeś ~300kWh...ja pewnie już dobijam do tej wartości Uszczelniłem jakieś dziury po kablach antenowych z których mogło coś wiać... wszystko zamykam... przycinam przepływ na rotametrach w pomieszczeniach z których nie korzystam na codzień... i nic... zużycie jak jest tak było Coś muszę przegapiać i frustruje mnie to, że nie wiem co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts