Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o podpowiedź o koszty budowy SSO

mpn105

Recommended Posts

Witam.

Koledzy i koleżanki budujący się i pobudowani.

Wydaje mi się że strasznie firma chce mnie naciągnąć.

Proponowany koszt budowy SSO 170000 wraz z materiałem.

Dom podpiwniczony w granicy z 2ma budynkami.

Piwnica jest wylana ale jeszcze nie ma fundamentów budynku

Wymiary budynku:

Wymiary na poziomie  0,00 budynku: 14,6 m x 12,5 m

Wysokość do kalenicy dachu części mieszkalnej 7,77 m

Wysokość do kalenicy dachu na garażem 7,24 m

Liczba kondygnacji 3

Liczba kondygnacji nadziemnych 2

Liczba kondygnacji podziemnych 1

kubatura: 1029 m3

powierzchnia całkowita: 209,76 m2

powierzchnia użytkowa: 129,35 m2

2 piętra i poddasze nieużytkowe.

Wrzuciłbym przekroje ale murator nie pozwala tak dużych. Chętnie podeślę na mail do oceny.

Czy cena ta jest realna czy to przegięcie.

A to ciekawe. Może jakieś fotki wstawisz.

No właśnie za bardzo nie mam jak wstawić ale chętnie projekt podeślę.

Piwnica jest w projekcie ponieważ ona faktycznie od 20stu lat jest i ją po prostu chcemy zalegalizować "niby wybudować".

Piwnica ma powierzchnię około 18m2 na 2,2 metra głęboka.

Gość Konto usunięte_12*
Wydaje mi się że strasznie firma chce mnie naciągnąć.

Proponowany koszt budowy SSO 170000 wraz z materiałem.

............................................

Czy cena ta jest realna czy to przegięcie.

Nikt tu ci na poczekaniu na podstawie tak skąpych danych kosztorysu nie zrobi :no:

Z doświadczenia wiem jednak na pewno, że poza kosztami materiałów (które mniej/więcej mogą być w całej Polsce podobne) w grę wchodzi bardzo ważny koszt robocizny. I tu wszystko zależy od tego, czy budowa będzie np. w "Warszawce", czy gdzieś na dalekim za...piu.

Na przykładzie mojej budowy (w regionie łódzkim) mogę powiedzieć, że o połowę mniejszy dom (SSO) od opisanego przez Ciebie tak mniej/więcej kosztował ( i to jeszcze przy bardzo dużym nakładzie pracy własnej).

Nikt tu ci na poczekaniu na podstawie tak skąpych danych kosztorysu nie zrobi :no:

Z doświadczenia wiem jednak na pewno, że poza kosztami materiałów (które mniej/więcej mogą być w całej Polsce podobne) w grę wchodzi bardzo ważny koszt robocizny. I tu wszystko zależy od tego, czy budowa będzie np. w "Warszawce", czy gdzieś na dalekim za...piu.

Na przykładzie mojej budowy (w regionie łódzkim) mogę powiedzieć, że o połowę mniejszy dom (SSO) od opisanego przez Ciebie tak mniej/więcej kosztował ( i to jeszcze przy bardzo dużym nakładzie pracy własnej).

Witam.

Budowa będzie 25km od warszawy czyli w okolicach.

W załącznikach udało mi się pdf-y na obrazki przerobić konstrukcje jak moglibyście rzucić okiem.

fundamenty.jpg

piwnica.jpg

parter.jpg

pietro.jpg

wiezba dachowa.jpg

Edytowane przez mpn105

• 2 weeks później...

Ten Twój dom ma wiele wspólnego z moim.

U mnie ława fundamentowa+ściana fund=2,2m, ale nie mam piwnicy /tyle należało wybrać humusu aby dogrzebać się do gruntu rodzimego, stabilnego/;

-powierzchnia zabudowy 11mx13m;

-parter;

-piętro;

-poddasze jako strych.

Moja budowa, z najlepszych materiałów, najlepsi producenci, sama zamawiałam materiały pod dyktando majstra,szukając dogodnych terminów z rozładunkiem hds, byłam całymi dniami na budowie- SSO wyniosła 170 tys, w tym robocizna jednej brygady od pierwszego dołeczka z deskowaniem i pokrycia papą 45 tys zł.

Skoro podali Tobie taką cenę-ALE JAKIE MATERIAŁY!!???

Edytowane przez GraMar

• 2 months później...
170 tys. za SSO wydaje się być dobrą ceną, ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach - czyli w wyborze konkretnych materiałów na ściany i dach , kosztów robocizny i ewentualnych nieprzewidzianych wydatków - typu wybranie dwóch metrów humusu... :p W moim przypadku przekroczyłem budżet na SSO o kilkanaście tysięcy - główny problem to robocizna. Śmiejemy się, że to są koszty zmienne każdej budowy :D Wycena zmienia się w zależności od widzimisię majstrów. Najlepiej budować systemem gospodarczym, bo wtedy masz pełną kontrolę takich kosztów, ale niestety w moim przypadku nie dało się pogodzić pracy z budową - stąd niestety tego typu przejścia. Same materiały to można sobie policzyć z dokładnością do kilku zł (porotherm, dachówki, zaprawy, elementy więźby, komin, itp.) - u nas wszystko było zamawiane naraz i mieliśmy gwarancję stałej ceny niezależnie od tego kiedy odbierzemy materiały.

• 3 weeks później...

Ja przekroczyłam wstępne wyliczenia bardzo dużo, bo przez problemy z gruntem wykop był robiony jeszcze raz i zmieniane było położenie budynku-a więc wykonanie i uzyskanie projektu zamiennego i zamiennego powtórnego pozwolenia na budowę, powtórne nawożenie ziemi w wykop i kilkanaście ogromnych wywrotek na nasypanie fundamentu oraz ściany fundamentowej 2,2m pod chudziak.

170 tys. za SSO wydaje się być dobrą ceną, ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach - czyli w wyborze konkretnych materiałów na ściany i dach , kosztów robocizny i ewentualnych nieprzewidzianych wydatków - typu wybranie dwóch metrów humusu... :p W moim przypadku przekroczyłem budżet na SSO o kilkanaście tysięcy - główny problem to robocizna. Śmiejemy się, że to są koszty zmienne każdej budowy :D Wycena zmienia się w zależności od widzimisię majstrów. Najlepiej budować systemem gospodarczym, bo wtedy masz pełną kontrolę takich kosztów, ale niestety w moim przypadku nie dało się pogodzić pracy z budową - stąd niestety tego typu przejścia. Same materiały to można sobie policzyć z dokładnością do kilku zł (porotherm, dachówki, zaprawy, elementy więźby, komin, itp.) - u nas wszystko było zamawiane naraz i mieliśmy gwarancję stałej ceny niezależnie od tego kiedy odbierzemy materiały.

Jeśli 170 tys za to jest drogo to ja nie wiem :confused:

Moja budowa wyniosła mnie 166 tys za jeden poziom z dachem pokrytym dachówka bez stropu a to też potrafi pociągnąć troche kasy.

Metraz mojego domu to ponad 212m2 a kształt masz ponizej.

IMG_3631.jpg

Moim zdaniem nikt Cie nie naciąga. Pytanie jest jeszcze jakie materiały zostana uzyte do budowy tedo domu.

Jeśli to dom niedaleko W-wy to zapewne stawki majstrów też są wyższe niz u mnie koło Poznania tak wiec jeszcze raz stwierdzam, ze kwota jest raczej spoko. Dobrze by było dac do wyceny to wszystko jeszcze komus innemu i wtedy bedziesz miał porównanie.

Ogólnie gdy szukałem dekarzy oraz pokrycia na dach to różnice były bardzo duże, najdroższy dach z wykonaniem kosztował o 35tys wiecej niz ten który teraz mam więc polecam szukać i kontaktowac sie z różnymi firmami dodając, że najdrozsze nie znaczy najlepsze oraz najtańsze nie znaczy najgorsze :)

Edytowane przez PawelWo