Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płaski dach nad garażem nowo budowanego domu, technologia izolacji cieplnej i hydro

maaradv

Recommended Posts

Buduje dwuspadową stodołę o podstawie prostokąta z dostawionym z boku garażem o podstawie kwadratu, nad którym jest płaski dach na który będzie wyjście z poddasza domu. Dom jest w trakcie budowania więźby dachowej a nad garażem jest zalany strop filigran. Na skraju garażu dookoła jest attyka wysoka na 33 cm. Przymierzam się do wykonania hydroizolacji i ocieplenia stropu. Plan mam taki patrząc od dołu :

1) strop filigran zalany nad betonem

2) folia paroizolacyjna czarna budowlana, wywinięta na attykę

3) styropian EPS 20 cm

4) folia paroizolacyjna czarna budowlana, wywinięta na attykę

5) wylewka betonowa z miksokreta ze spadkami 1% (woda z połowy dachu popłynie na północ druga część na południe)

6) membrana EPDM wyłożona na attykę i ścianę części mieszkalnej od wschodu

7) geowłóknina

8.) podsypka żwirowa

docelowo planuję zrobić na tym dachu deski tarasowe na legarach

przejścia wody przez attykę chcę użyć takich przepustów, których kontynuacja będzie biegła w grubości ocieplenia po elewacji

czy taka kolejność warstw się sprawdzi ?

Edytowane przez maaradv

.....

1) strop filigran zalany nad betonem

2) folia paroizolacyjna czarna budowlana, wywinięta na attykę

..... deski tarasowe na legarach

..... ?

Ta folia raczej niepotrebna i tak się przetrze i jest bez spadku, ta druga folia powinna już mieść na styropianie spadak

Przemyśl te legary i ich mocowanie bo betonu przez ten epdm- czy nie zrobisz dziury.

Ta folia raczej niepotrebna i tak się przetrze i jest bez spadku, ta druga folia powinna już mieść na styropianie spadak

Przemyśl te legary i ich mocowanie bo betonu przez ten epdm- czy nie zrobisz dziury.

Myślałem że jak się już zdecyduje je robić to na legarach wypoziomowanych luźno leżących na powierzchni dachu/tarasu ale znalazłem też niezłe panele tarasowe z regulowanymi podporami może to się lepiej nada.

W etapie planowania kosztów, na hasło dach myślałem tylko o dachu dwuspadowym a tu się okazuje że płaski to też duży wydatek żeby nie powiedzieć bardzo duży