Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Posiadam następujące urządzenia:

Kocioł VU PL 240/5 atmo plus/2 R3

Programator VRC 420

Zasobnik VIH R 120/5

Mam instalację podzieloną na 2 obiegi - podłogówkę i grzejniki. Instalacja na podłogówkę posiada własną pompę a grzejniki zasilane są pompą z pieca.

Ostatnio uległa zatarciu pompa do podłogówki i siłownik zaworu trójdrożnego. Wtedy obserwowałem ten układ i stwierdziłem, że pompa od podłogówki jest cały czas zasilana prądem, nawet w czasie kiedy programator wyłacza obieg. Powoduje to, że zawór trójdrogowy jest zamknięty i pompa „nie ma co pompować. Wyłączyłem w ogóle piec i okazał się że pompa ma dalej napięcie i dalej pracuje.

Podzieliłem się tymi uwagami z serwisantem który wymieniał uszkodzone części ( innym niż ten, który instalował ten układ ) i ten stwierdził, że układ podłogówki podłączony był do obiegu HK1. Podłączył go do HK2 i powiedział, że teraz mam programowalny jedynie układ HK2, czyli podłogówki, a układ grzejników jest zasilany z pieca i nie można go programować czasowo ani krzywej grzewczej. Grzejniki mogę „programować” jedynie przy pomocy pokręteł termostatu. Przy czym w takiej konfiguracji, pompa i tak działa nawet po wyłączeniu pieca.

Czy to normalne, że pompa od podłogówki pracuje 24 godziny na dobę przez 365 dni w roku i że nie mam wpływu na odrębne programowanie grzejników.

https://forum.murator.pl/topic/186472-sterowanie-piecem/

• 8 months później...

Ubiegła zima była raczej ciepła a zużyliśmy 20% gazu więcej aniżeli normalnie, czyli ta zmiana wpłynęła negatywnie. Próbowałam dowiedzieć się czegoś w Vailancie ale najwyraźniej interesują ich tylko ci klienci, którzy jeszcze nie kupili ich pieca.

Czy ktoś może coś pomóc?

https://forum.murator.pl/topic/186472-sterowanie-piecem/#findComment-6595873