tomekatomek 14.01.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Witam - jak rozwiązać kwestię rolet zewnętrznych przy grubości muru 24cm i ociepleniu styropianem 15cm ? Montaż okien - zlicowane z murem zewnętrznym. Jakie rolety (system) wybrać aby nie było widać kaset z zewnątrz i sama konstrukcja była ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.01.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Na ile ja coś tam słyszałem o roletach, to system jest taki, że roleta ma skrzynkę minimum 16cm, więc jak by nie patrzył - 15cm jej nie ukryje. A otwory na okna masz powiększone o planowane rolety?Czy będę montowane na murze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 14.01.2014 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Witam Trochę mało danych:- nie wiemy czy masz powiększony otwór okienny - o czym pisał już finlandia i czy ewentualnie można to jeszcze wykonać- nie wiemy czy wchodzi ewentualnie w grę dodanie odrobiny ocieplenia czy to po całości czy tylko wkoło okien wykonując tz bonię - nie znamy wysokości okien a to ma wpływ na minimalną wielkość skrzynkiitp Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 15.01.2014 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Dom będzie budowany od wiosny - więc otwory sobie zrobię jakie chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 16.01.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 to dołóż parę stówek do styropianu 20 cm i masz z głowy robisz otwory pod okna nie dodajesz do wysokości rolety tylko cofasz o 3 cm(możesz i więcej) nadproże ocieplasz np styrodurem okna montują na lico muru ,prowadnice montowane do okna skrzynka przychodzi wtedy na ocieplone nadproże .skrzynki masz 137 mm ,165 mm i 180 mm więc spokojnie ci się schowają pod styropianem i problem z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 16.01.2014 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Jakiś rysunek podrzuć lub podaj jaki system masz na myśli. 20cm styropianu to dużo - nie wiem czy okna nie będą dziwnie wyglądały w takiej dziurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 16.01.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 https://www.google.pl/search?q=rolety+integro&client=firefox-a&hs=GTb&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Ok_YUo3fFtCThgfu1YC4DA&ved=0CC8QsAQ&biw=1280&bih=571 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi.pudlo 16.01.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Wymiar skrzynki zalezy od wymiarów okna, Najmniejsza skrzynka ma 135mm,Standardowo uzywa sie 165mmwiec zainwestuj w 180mm styropianu i bedzie dobrze,ale pamietaj ze za skrzynka tez musi byc ocieplenie,,,,,styropian lub poszerzenie okienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 19.01.2014 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 To może system OPOTERM zastosować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vel 22.01.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Proszę o poradę. Chciałbym zamontować rolety zewnętrzne. Na etapie budowy jeszcze do końca nie byłem tego pewny i otwory okienne zrobione są tylko trochę większe niż być powinny. Niestety gdybym chciał zamontować je pod nadprożem na poszerzeniach, to zmniejszyłbym sobie nieco okno, i dodatkowo musiał zrezygnować z kilku centymetrów ocieplenia w podłodze, co spowoduje potem za duże otwory drzwiowe itp. W związku z tym odrzuciłem ten pomysł i już miałem robić normalnie bez rolet. Ale teraz zastanawiam się nad przykręceniem rolety do nadproża od zewnątrz i zakrycie jej styropianem. Problem polega na tym, że chcę mały domek z niewielkimi stratami ciepła. Nadproża zrobione są z kształtek U solbet 24cm (6cm bloczek, 12cm wylany beton ze zbrojeniem, 6cm bloczek). I teraz najważniejsze pytanie. Czy nie będzie za dużych strat ciepła przykręcając roletę bezpośrednio do takiego nadproża bez dodatkowego ocieplenia? Czy może lepiej wyciąć w każdym oknie te 6cm tego bloczka i wstawić tam 6cm styropianu grafitowego? Czy ktoś jest w stanie mniej więcej policzyć różnicę w stratach ciepła, gdyby rolety były przykręcone do tego nadproża co jest w porównaniu z wycinaniem i doklejaniem styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 22.01.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 Nie jestem w stanie policzyć ale usunięcie tej 6cm warstwy nie jest zbyt skomplikowane, dlatego nawet bym nie rozważał opcji położenia skrzynek bezpośrednio na nadprożu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts