Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie rolety - mur 24cm + 15 cm styropianu

Recommended Posts

Na ile ja coś tam słyszałem o roletach, to system jest taki, że roleta ma skrzynkę minimum 16cm, więc jak by nie patrzył - 15cm jej nie ukryje.

A otwory na okna masz powiększone o planowane rolety?Czy będę montowane na murze?

Witam

Trochę mało danych:

- nie wiemy czy masz powiększony otwór okienny - o czym pisał już finlandia i czy ewentualnie można to jeszcze wykonać

- nie wiemy czy wchodzi ewentualnie w grę dodanie odrobiny ocieplenia czy to po całości czy tylko wkoło okien wykonując tz bonię

- nie znamy wysokości okien a to ma wpływ na minimalną wielkość skrzynki

itp

Pozdrawiam

to dołóż parę stówek do styropianu 20 cm i masz z głowy

robisz otwory pod okna nie dodajesz do wysokości rolety tylko cofasz o 3 cm(możesz i więcej) nadproże ocieplasz np styrodurem

okna montują na lico muru ,prowadnice montowane do okna skrzynka przychodzi wtedy na ocieplone nadproże .

skrzynki masz 137 mm ,165 mm i 180 mm więc spokojnie ci się schowają pod styropianem i problem z głowy

Proszę o poradę.

Chciałbym zamontować rolety zewnętrzne. Na etapie budowy jeszcze do końca nie byłem tego pewny i otwory okienne zrobione są tylko trochę większe niż być powinny. Niestety gdybym chciał zamontować je pod nadprożem na poszerzeniach, to zmniejszyłbym sobie nieco okno, i dodatkowo musiał zrezygnować z kilku centymetrów ocieplenia w podłodze, co spowoduje potem za duże otwory drzwiowe itp.

W związku z tym odrzuciłem ten pomysł i już miałem robić normalnie bez rolet.

Ale teraz zastanawiam się nad przykręceniem rolety do nadproża od zewnątrz i zakrycie jej styropianem. Problem polega na tym, że chcę mały domek z niewielkimi stratami ciepła. Nadproża zrobione są z kształtek U solbet 24cm (6cm bloczek, 12cm wylany beton ze zbrojeniem, 6cm bloczek).

I teraz najważniejsze pytanie. Czy nie będzie za dużych strat ciepła przykręcając roletę bezpośrednio do takiego nadproża bez dodatkowego ocieplenia? Czy może lepiej wyciąć w każdym oknie te 6cm tego bloczka i wstawić tam 6cm styropianu grafitowego?

Czy ktoś jest w stanie mniej więcej policzyć różnicę w stratach ciepła, gdyby rolety były przykręcone do tego nadproża co jest w porównaniu z wycinaniem i doklejaniem styropianu?