Rodmano 14.01.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Witam, W projekcie mam zapisany rekuperator Ekozefir, czy to dobry wybór czy szukać czegoś innego ?Macie jakieś doświadczenia związane z tą firmą ? Z góry dzięki serdeczne za pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 15.01.2014 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Witam, W projekcie mam zapisany rekuperator Ekozefir, czy to dobry wybór czy szukać czegoś innego ? Macie jakieś doświadczenia związane z tą firmą ? Z góry dzięki serdeczne za pomoc. pozdrawiam Nikt nie miał doświadczenia ani złego,a ni dobrego z tą firmą ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.01.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Firmy się zmieniają... jedne wchodzą na wyższą półkę inne ( znacznie częściej ) dopasowując się robią coraz większe dziadostwo. Wynika to z tego, że większość klientów wysyła zapytania ofertowe mailem po wieeelu firmach. Producent central wie, że nie będzie porównywany - cichością pracy, jakością wykonania i materiałów a tylko ceną, a więc tnie maksymalnie koszty. Robiąc coraz głośniejsze badziewia. Może więc Szanowny Pan pokaże projekt - ocenimy fachowość.... Jak projektant się zna. Co do centrali - jeżeli projektant wstawił producenta a nie wydajność - to są dwa wyjścia :- ma układ finansowy z producentem - jest przekonany, że ta centrala zdecydowanie bije jakością inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 17.01.2014 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Firmy się zmieniają... jedne wchodzą na wyższą półkę inne ( znacznie częściej ) dopasowując się robią coraz większe dziadostwo. Wynika to z tego, że większość klientów wysyła zapytania ofertowe mailem po wieeelu firmach. Producent central wie, że nie będzie porównywany - cichością pracy, jakością wykonania i materiałów a tylko ceną, a więc tnie maksymalnie koszty. Robiąc coraz głośniejsze badziewia. Może więc Szanowny Pan pokaże projekt - ocenimy fachowość.... Jak projektant się zna. Co do centrali - jeżeli projektant wstawił producenta a nie wydajność - to są dwa wyjścia : - ma układ finansowy z producentem - jest przekonany, że ta centrala zdecydowanie bije jakością inne. Nie wiem co miałoby wnieść do sprawy pokazywanie projektu.... Projektant wstawił firmę,konkretny model i wydajność 500 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Nie wiem co miałoby wnieść do sprawy pokazywanie projektu.... Projektant wstawił firmę,konkretny model i wydajność 500 m3/h 500m3/h ... to duży dom. Ale mniejsza o to - Jeżeli ktoś wpisuje Panu do projektu - nie centrala 500m3 a tej firmy centrala 500m3 - to albo wie, że ta jest najlepsza, albo ma działkę od producenta . Jeżeli jest fachowcem, który się zna i zależy mu na renomie - wpisze model z czystymi zamiarami. Jeżeli się nie dba o renomę a trochę kasy - to wpisze model, bo ma układ. Żeby się przekonać, czy się zna można to poznać po projekcie - jak odwalony z kompa bez wyliczeń prędkości optymalnych czy taki co będzie Pan wentylację słyszał - to można obstawiać w ciemno, ze ma układ producentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jur57 17.01.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Witam,rekuperatory Ekozefir, to bardzo przyzwoite urządzenia. Nie jest to co prawda Swegon, ale za przyzwoite pieniądze możesz mieć nowoczesny rekuperator. Montują do nich bardzo nowoczesne silniki i wymienniki, a to jest podstawa.Osobiście mam centralkę 200 (w mieszkaniu stąd taka mała wydajność) z wymiennikiem obrotowym i spisuje się bardzo dobrze.Podoba mi się automatyka, można ustawiać programy, regulować wydajności w szerokim zakresie (zwróć uwagę na to żeby miał silniki EC - wtedy będziesz mógł zmieniać obroty od 20 do 100% - bezstratnie).Mają też fajny sterownik dotykowy, ale już mi na niego nie starczyło środków - jedynie położyłem kable - może kiedyś uda mi się dokupić.Ponoć mają wprowadzić również sterowanie smartfonem. Centralę polecił mi znajomy instalator - twierdzi że montuje je już od 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 17.01.2014 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 500m3/h ... to duży dom. Ale mniejsza o to - Jeżeli ktoś wpisuje Panu do projektu - nie centrala 500m3 a tej firmy centrala 500m3 - to albo wie, że ta jest najlepsza, albo ma działkę od producenta . Jeżeli jest fachowcem, który się zna i zależy mu na renomie - wpisze model z czystymi zamiarami. Jeżeli się nie dba o renomę a trochę kasy - to wpisze model, bo ma układ. Żeby się przekonać, czy się zna można to poznać po projekcie - jak odwalony z kompa bez wyliczeń prędkości optymalnych czy taki co będzie Pan wentylację słyszał - to można obstawiać w ciemno, ze ma układ producentem. Dom dośc duży,rzeczywiście . 4 kondygnacje z garażową,łaznie 250m. Jeśli chodzi o projekt to raczej dośc sumiennie Pani podeszła do tematu moim zdaniem,a czy dodatkowo byl temat samrgo wyboru rekuperatora sugerowany tego nie wiem i się nie dowiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 17.01.2014 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Witam, rekuperatory Ekozefir, to bardzo przyzwoite urządzenia. Nie jest to co prawda Swegon, ale za przyzwoite pieniądze możesz mieć nowoczesny rekuperator. Montują do nich bardzo nowoczesne silniki i wymienniki, a to jest podstawa. Osobiście mam centralkę 200 (w mieszkaniu stąd taka mała wydajność) z wymiennikiem obrotowym i spisuje się bardzo dobrze. Podoba mi się automatyka, można ustawiać programy, regulować wydajności w szerokim zakresie (zwróć uwagę na to żeby miał silniki EC - wtedy będziesz mógł zmieniać obroty od 20 do 100% - bezstratnie). Mają też fajny sterownik dotykowy, ale już mi na niego nie starczyło środków - jedynie położyłem kable - może kiedyś uda mi się dokupić. Ponoć mają wprowadzić również sterowanie smartfonem. Centralę polecił mi znajomy instalator - twierdzi że montuje je już od 10 lat. Dzięki za odpowiedź. Generalnie ekozefir nie jest zbyt popularny na tym forum i w internecie też za wiele opinii nie można znależć. Chciałbym,żeby był spięty z centralą integra i np w przypadku wyjścia zdomu sam automatyczie obnizal wydajnosc po uzbrojeniu alarmu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.01.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Chciałbym,żeby był spięty z centralą integra i np w przypadku wyjścia zdomu sam automatyczie obnizal wydajnosc po uzbrojeniu alarmu, Wentylacja - jest dla ludzi, nie kubatury, dlatego 500-tka będzie i tak chodziła na 30% ( Optymalna praca dla wentylatorów AC/EC) - Centrala pobiera wtedy koło 20W więc obniżać nie ma sensu. Jeżeli dom jest nieizolowany ( np. brak paroizolacji ) to warto zimą, jak nas nie ma zwiększać wentylację, by obnizyć zawilgocenie przegród. Podstawowym parametrem domowych central i instalacji jest - niesłyszalność systemu. Dlatego warto włączyć centralę i... słychać czy nie słychać. Dlaczego Pan się tak obawia pokazać projekt... Bardzo często projekty wentylacji domowych są robione na programach do wentylacji przemysłowej !!! Jeżeli Pan chce sprawdzić czy projekt jest "cichy" to : - domowe wentylacje robi się na skrzynce rozdzielczej ( nie na trójnikach) - optymalna ( najcichsza ) prędkość powietrza w kanale to od 2 do 5m/sek fi --- 2/sek --- 5m/sek 53 mm 16m3/h 40m3/h 63 mm 22m3/h 55m3/h 68 mm 26m3/h 65m3/h 82 mm 38m3/h 95m3/h 102mm 58m3/h 150m3/h 127mm 90m3 225m3/h 160mm 145m3/h 360m3/h 200mm 226m3/h 565m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 18.01.2014 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Wentylacja - jest dla ludzi, nie kubatury, dlatego 500-tka będzie i tak chodziła na 30% ( Optymalna praca dla wentylatorów AC/EC) - Centrala pobiera wtedy koło 20W więc obniżać nie ma sensu. Jeżeli dom jest nieizolowany ( np. brak paroizolacji ) to warto zimą, jak nas nie ma zwiększać wentylację, by obnizyć zawilgocenie przegród. Podstawowym parametrem domowych central i instalacji jest - niesłyszalność systemu. Dlatego warto włączyć centralę i... słychać czy nie słychać. Dlaczego Pan się tak obawia pokazać projekt... Bardzo często projekty wentylacji domowych są robione na programach do wentylacji przemysłowej !!! Jeżeli Pan chce sprawdzić czy projekt jest "cichy" to : - domowe wentylacje robi się na skrzynce rozdzielczej ( nie na trójnikach) - optymalna ( najcichsza ) prędkość powietrza w kanale to od 2 do 5m/sek fi --- 2/sek --- 5m/sek 53 mm 16m3/h 40m3/h 63 mm 22m3/h 55m3/h 68 mm 26m3/h 65m3/h 82 mm 38m3/h 95m3/h 102mm 58m3/h 150m3/h 127mm 90m3 225m3/h 160mm 145m3/h 360m3/h 200mm 226m3/h 565m3/h Jaką jeszcze firmę/producenta centrali mogę wziąć pod uwagę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.01.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Jaką jeszcze firmę/producenta centrali mogę wziąć pod uwagę ? witam np. ONYX CLASSIC 550 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jur57 18.01.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Witam,mój Ekozefir ma 3 styki których zwarcie można dowolnie zaprogramować. Zapewne centralka alarmowa posiada przekaźnik łączący w momencie zazbrojenia. Można w ten sposób na przykład ograniczyć wydajność centrali po wyjściu z domu.Co do wydajności biorąc powierzchnię i średnią wysokość 2,5m kubatura domu wychodzi na poziomie 625m3. Centrala nie jest przewymiarowana. Przy maksymalnej wydajności daje nie całą jedną wymianę. To prawda, że wentylację projektuje się dla ludzi, ale zakładając przepisowe 20m3 na osobę przy 4 osobach miałby Pan wydajność 80 m3/h. Tylko jak to rozprowadzić po tak dużym domu? Co będzie jak wszyscy znajdą się w jednym pokoju, a 80m3 będzie rozkminione po całym domu? Co będzie jak przyjdą goście, zaduch? Proszę wziąć pod uwagę, że wentylacja ma również zapewnić odprowadzenie zysków wilgoci z łazienek - stąd ciężko przeliczać li tylko na osoby, pewna wydajność maksymalna musi być przyjęta i zazwyczaj oscyluje w domach woków jednej wymiany na godzinę.Jak będzie Pan kupował centralę zwróci uwagę na silniki - ważne żeby były EC bo takie radykalnie zmniejszają pobór prądu wraz ze zmniejszaniem wydajności, silniki sterowane triakiem (AC) biorą prawie tyle samo niezależnie od zadanej wydajności.Mój instalator położył mi kanały trójnikowo i nie mam z tym żadnych problemów - projektant może tak dobrać średnicowanie, żeby prędkości się zgadzały - im mniejsze tym układ jest bardziej cichy.Jak już wspomniałem mam rekuperator w mieszkaniu i z racji miejsca sąsiaduje z sypialnią, nie narzekam na hałas pochodzący od Ekozefira, instalacja jest niesłyszalna, polecam dołożenie paru złotych na tłumiki hałasu - redukują przenoszenie dźwięku po rurach - zresztą dobry instalator powinien je zaproponować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalina11 03.02.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Witam, W projekcie mam zapisany rekuperator Ekozefir, czy to dobry wybór czy szukać czegoś innego ? Macie jakieś doświadczenia związane z tą firmą ? Z góry dzięki serdeczne za pomoc. pozdrawiam Witam, znajomy ma taki reku. jest zadowolony, my też zastanawiamy się nad nim, z tego co wiem, reku. tej firmy często są montowane w dużych firmach i działają przez lata bezawaryjnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.02.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 ...reku. tej firmy często są montowane w dużych firmach i działają przez lata bezawaryjnie .. co nie znaczy, że nadają się dla 3-osobowej rodziny w domu o kubaturze 350m3 co za bzdurne porównania ciągnik z kosiarką rotacyjną jest używany do koszenia łąk w wielu gospodarstwach rolnych, co nie znaczy, że taki zestaw nawet zminiaturyzowany będzie się nadawał do skoszenia trawniczka 20m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 03.02.2014 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 co nie znaczy, że nadają się dla 3-osobowej rodziny w domu o kubaturze 350m3 co za bzdurne porównania ciągnik z kosiarką rotacyjną jest używany do koszenia łąk w wielu gospodarstwach rolnych, co nie znaczy, że taki zestaw nawet zminiaturyzowany będzie się nadawał do skoszenia trawniczka 20m2 Akurat u nas rodzina 5 osobowa i dom o kubaturze około 500m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalina11 04.02.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 co nie znaczy, że nadają się dla 3-osobowej rodziny w domu o kubaturze 350m3 co za bzdurne porównania ciągnik z kosiarką rotacyjną jest używany do koszenia łąk w wielu gospodarstwach rolnych, co nie znaczy, że taki zestaw nawet zminiaturyzowany będzie się nadawał do skoszenia trawniczka 20m2 Po pierwsze to nie jest porównanie, a po drugie chyba nie sądzisz, że w domu jednorodzinnym ktoś zamontuje rekuperator o parametrach i wielkości takiej jak dla duzej firmy. Jeśli rekuperatory ecozefir sprawdzają się od lat zarówno w duzych obiektach jak i odpowiednio dobrane w domach jednorodzinnych to świadczy to o jakości produktu i wcale nie muszą się reklamować, tak jak każdy inny produkt dobrej jakości, niezależnie od branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.02.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) daj spokój, a słyszałaś o Lunie? też się sprawdza, licha jak się masz, i co ... sprzedaje się bardzo dobrze, a kto po kupnie napisze że z własnej i nie przymuszonej woli władował psu w doopę paręset, czy tysiąc paręset złotych? twój jeden znajomy go ma, a ty się zastanawiasz, a po za tym z tego co wiesz reku. tej firmy często są montowane w dużych firmach - i Ty mówisz że z czystym sumieniem na podstawie tego co wiesz o tym requ jesteś w stanie uczciwie i szczerze odpowiedzieć założycielowi na pytanie ... W projekcie mam zapisany rekuperator Ekozefir, czy to dobry wybór czy szukać czegoś innego ? Macie jakieś doświadczenia związane z tą firmą ?... tym bardziej że nie masz żadnych doświadczeń z nim związanych, tylko wiedzę zasłyszaną - raczej - wybacz - mało wartościową, nie chcę cię obrażać, to tylko fakt, że wiedza zasłyszana, a nie sprawdzona jest mało wartościowa Edytowane 4 Lutego 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts