KaEm 19.05.2004 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Musisz jedynie umieścić zbiornik w odległości nie mniejszej niż 1 m od kotła i oddzielić go od kotła ścianką murowaną o grubości co najmniej 12 cm i przekraczającą wymiary zbiornika co najmniej o 30 cm w pionie i o 60 cm w poziomie O qrna - myślałem, że jak jest dwupłaszczowy, to nie trzeba już inwestować w fosę, zasieki i wilcze doły No cóż... Ale miejsca mi starczy, jakby co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 19.05.2004 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Zbiornik w ziemi na fundamencie i obsypać to wszystko ziemią? A może szczelna, betonowa studnia i w niej zbiornik? Zastanawiam się nad wpływem niskiej temperatury na sprawność całego systemu. Czy zbiornik podziemny musi być izolowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aqwa 19.05.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Ponieważ kocioł na olej lub gaz jest zasilany energią elektryczną należy go umiescić w odległości większej niż 60 cm od brzegu wanny i brodzika. Ponadto łazienka jest pomieszczeniem wilgotnym należy sprawdzić czy dany kocioł może pracować w takim pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 19.05.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 CZyli w pomiaeszczeniu o kubaturze większej niż 6,5m3 ale o wysokości 1,8 m mogę czy nie mogę zabudować pieca gazowego z zamkniętą komorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 19.05.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 CZyli w pomiaeszczeniu o kubaturze większej niż 6,5m3 ale o wysokości 1,8 m mogę czy nie mogę zabudować pieca gazowego z zamkniętą komorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 19.05.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Jeżeli jest to nowowybudowany budynek - nie. Natomiast w budynkach wybudowanych przed 2002 r. dopuszczalna jest wysokość 1,9 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 20.05.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Anika, a jakie przepisy to regulują dokładnie. Chodzi mi o Dziennik Ustaw nr ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 20.05.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U.02.75.690)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lem1 20.05.2004 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Witam! Widzę bardzo kompetentne odpowiedzi, więc omielę się skorzystać.Chciałbym uszczelnić komin wkładem ze stali nierdzewnej, ale w kotłowni mam dwa piece: gazowy i węglowy przyłšczone do jednego komina. W Tarnawie powiedzieli mi ,że oni moga podłšczyc wkład jedynie do jednego pieca z uwagi na obowiazujace przepisy. Czy to prawda? Kotłownia została podłšczona od 12 lat temu wtedy mozna było miec dwa piece na jednym kominie.Co robić? Przeciez uszczelnienie komina tylko podniesie bezpieczeństwo instalacji, a nie zmieni stanu istniejšcego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 20.05.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 aaa, Damis, jeszcze PN-B-02431-1:1999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 20.05.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Dzięki Anika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 21.05.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Musisz jedynie umieścić zbiornik w odległości nie mniejszej niż 1 m od kotła i oddzielić go od kotła ścianką murowaną o grubości co najmniej 12 cm i przekraczającą wymiary zbiornika co najmniej o 30 cm w pionie i o 60 cm w poziomie Wrócę do sprawy Wczoraj dwóch różnych dystrybutorów Viessmanna biło się w klaty, że przy zbiorniku dwupłaszczowym nie jest wymagana taka wanna Mało tego - w celu poparcia swoich zeznań gotowi byli odbyć pieszą pielgrzymkę do Lichenia No to jak to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 21.05.2004 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 KaEm Tak wiec dwuplaszczowy nie musi byc w oddzielnym pomieszczeniu, a jedynie oddzielony scianka. Jesli jednak zamontujesz sobie zwykly zbiornik, to powyzej 1000 litrow musi stac w innym pomieszczeniu. Dodatkowo musi stac w tzw. 'wannie'. PozdroJay[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 24.05.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 KaEm: nic nie mówiłam o "wannie", jedynie o ściance oddzielającej. Wanna, to zupełnie coś innego. Może lepiej wyślij tych dystrybutorów do tego Lichenia? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaEm 24.05.2004 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 KaEm: nic nie mówiłam o "wannie", jedynie o ściance oddzielającej. Wanna, to zupełnie coś innego. Może lepiej wyślij tych dystrybutorów do tego Lichenia? Pozdr. Są już w drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 24.05.2004 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 25.05.2004 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Anika To jak powinno być z tą wanna? Zdaje się, że będę miał zbiornik 2 m sześć. Będzie on stał na tylniej ścianie garażu. Co tutaj powinienem zrobić. Jak to rozwiązać? Trochę mi się spieszy... Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 25.05.2004 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Tommco, wanna wychwytująca nie jest wymagana w przypadku stosowania zbiorników o konstrukcji, która uniemożliwia wydostawanie się oleju na zewnątrz (w przypadku awarii), w tym zbiorników typu dwupłaszczowego. Nie wiem, jaki zbiornik jest u Ciebie, ale raczej dwupłaszczowy. Popytaj sprzedawcę. A poza tym, jakie ma być to pomieszczenie? Wentylacja nawiewno-wywiewna, okno (niekoniecznie, ale wtedy jakaś gaśnica pianowa na wszelki przypadek - odpukać!). Natomiast zastanawia mnie jeden malusieńki aspekcik. Garaż. Jeżeli nie masz w nim wydzielonego pomieszczenia, może lepiej byłoby postawić ściankę oddzielającą samochód od zbiornika? Podejrzewam, że nie będą chcieli Ci zainstalować tego zbiornika bez ścianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 25.05.2004 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Czyli, jeśli się okaże, że zbiornik jest dwupłaszczowy, to wanny jako takiej nie potrzeba? Muszę rzeczywiście się o to spytać sprzedawcy. Wentylację wywiewową dopiero zrobić ma mi instalator, nawiewową chyba też. Garaż ma kolo 25 m kw. Jest długi i właśnie na końcu chciałbym postawić zbiornik. Do tej pory myślałem, że muszę zrobić wannę... Czy ta ścianka miałaby być do sufitu? Jak ją mam zbudować, żeby potem dać radę wstawić tam zbiornik? Garaż ma szerokości koło 3,3 m, a zbiornik długość 2,18...zastanawiam się, jak jest to do zrobienia...a może budować ściankę po postawieniu zbiornika...ale to przecież papranie... No i co o tym myślicie..?? Dziękuję za podpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 25.05.2004 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Anika Proszę o podpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts