Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie wymogi kot?owni?

Recommended Posts

Musisz jedynie umieścić zbiornik w odległości nie mniejszej niż 1 m od kotła i oddzielić go od kotła ścianką murowaną o grubości co najmniej 12 cm i przekraczającą wymiary zbiornika co najmniej o 30 cm w pionie i o 60 cm w poziomie :)

O qrna - myślałem, że jak jest dwupłaszczowy, to nie trzeba już inwestować w fosę, zasieki i wilcze doły ;) No cóż... :-?

Ale miejsca mi starczy, jakby co... :o

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponieważ kocioł na olej lub gaz jest zasilany energią elektryczną należy go umiescić w odległości większej niż 60 cm od brzegu wanny i brodzika. Ponadto łazienka jest pomieszczeniem wilgotnym należy sprawdzić czy dany kocioł może pracować w takim pomieszczeniu.

Witam!

Widzę bardzo kompetentne odpowiedzi, więc oœmielę się skorzystać.

Chciałbym uszczelnić komin wkładem ze stali nierdzewnej, ale w kotłowni mam dwa piece: gazowy i węglowy przyłšczone do jednego komina.

W Tarnawie powiedzieli mi ,że oni moga podłšczyc wkład jedynie do jednego pieca z uwagi na obowiazujace przepisy.

Czy to prawda?

Kotłownia została podłšczona od 12 lat temu wtedy mozna było miec dwa piece na jednym kominie.

Co robić? Przeciez uszczelnienie komina tylko podniesie bezpieczeństwo instalacji, a nie zmieni stanu istniejšcego.

Musisz jedynie umieścić zbiornik w odległości nie mniejszej niż 1 m od kotła i oddzielić go od kotła ścianką murowaną o grubości co najmniej 12 cm i przekraczającą wymiary zbiornika co najmniej o 30 cm w pionie i o 60 cm w poziomie :)

Wrócę do sprawy 8)

Wczoraj dwóch różnych dystrybutorów Viessmanna biło się w klaty, że przy zbiorniku dwupłaszczowym nie jest wymagana taka wanna 8)

Mało tego - w celu poparcia swoich zeznań gotowi byli odbyć pieszą pielgrzymkę do Lichenia :wink:

No to jak to jest ? :-?

Tommco, wanna wychwytująca nie jest wymagana w przypadku stosowania zbiorników o konstrukcji, która uniemożliwia wydostawanie się oleju na zewnątrz (w przypadku awarii), w tym zbiorników typu dwupłaszczowego. Nie wiem, jaki zbiornik jest u Ciebie, ale raczej dwupłaszczowy. Popytaj sprzedawcę.

A poza tym, jakie ma być to pomieszczenie?

Wentylacja nawiewno-wywiewna, okno (niekoniecznie, ale wtedy jakaś gaśnica pianowa na wszelki przypadek - odpukać!).

Natomiast zastanawia mnie jeden malusieńki aspekcik. Garaż. Jeżeli nie masz w nim wydzielonego pomieszczenia, może lepiej byłoby postawić ściankę oddzielającą samochód od zbiornika? Podejrzewam, że nie będą chcieli Ci zainstalować tego zbiornika bez ścianki :-?

Czyli, jeśli się okaże, że zbiornik jest dwupłaszczowy, to wanny jako takiej nie potrzeba? Muszę rzeczywiście się o to spytać sprzedawcy. Wentylację wywiewową dopiero zrobić ma mi instalator, nawiewową chyba też. Garaż ma kolo 25 m kw. Jest długi i właśnie na końcu chciałbym postawić zbiornik. Do tej pory myślałem, że muszę zrobić wannę... Czy ta ścianka miałaby być do sufitu? Jak ją mam zbudować, żeby potem dać radę wstawić tam zbiornik? Garaż ma szerokości koło 3,3 m, a zbiornik długość 2,18...zastanawiam się, jak jest to do zrobienia...a może budować ściankę po postawieniu zbiornika...ale to przecież papranie...

No i co o tym myślicie..??

Dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam