Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sterownik kotła węglowego ?

mayster_tcz

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie, umyśliłem sobie, że ma działać tak:

- ustawia zawór trójdrożny w pozycję CWU

- grzeje najpierw zbiornik wody do ustawionej temp.

- potem przestawia CO

- grzeje CO utrzymując zadaną temperaturę

Jakby miał jeszcze sterowanie cyrkulacją w cyklu tygodniowym (pn-pt + weekend), to by był miodzio, ale to jest niekonieczne.

Czyli powinien mieć wyjścia/wejścia

- wentylator

- pompa co

- pompa cwu

- czujnik temp. zasobnika

- czujnik temp wody

Ktoś poleci jakiś niedrogi, prosty sterownik ?

To pierwsze raczej niewykonalne.

Masz np. IRYD MZ PID, on do zasypówki kosztuje jednak 500zł

Obsługuje:

- siłownik zaworu mieszającego

- pompę c.o. (zegar tygodniowy pon-pt oraz sob-niedz.)

- pompe cwu (zegar tygodniowy pon-pt oraz sob-niedz.)

- pompę cyrkulacyjną (zegar tygodniowy pon-pt oraz sob-niedz.)

- pompe za zaworem np. podłogową (zegar tygodniowy pon-pt oraz sob-niedz.)

Ma wyświetlacz graficzny, można go jeszcze rozbudowac o sterowanie pogodowe za 45złociszy

Znam jeszcze prosty Krypton CWU lub Proton CWU ze sterowaniem proporcjonalnym (obniżanie nadmuchu przy zbliżaniu się do nastawy i dalej podtrzymanie)

Tutaj cenowo 210zł, ale brak stref czasowych w samym sterze. Jak chce się miec strefy (ale tylko na temp. kotła) to trzeba dokupić panel domowy pilot g za 160zł.

lub

np. SPR-11ka z pid-em w/g Boleckiego, 245zł, obsługa pompy c.o., cwu, wyjście na panel domowy ppx za 130zł lub można podłączyć moduł internetowy za 215zł i sterować przez neta.

Nie znam rozwiązań tech-a do zasypówek, musiałbyś sam pogrzebać, może akurat coś by się znalazło pasującego

Są tez stery DK System, np. model Ekoster400, wyświetlacz lcd 2x16znaków, nie pamiętam czy ma strefy, obsługuje jednak c.o., cwu.

Ew. z tatarka RT-02 "Aneta" strefy czasowe posiada na układ c.o., obsługuje pompę cwu, ma wyjście na termostat pokojowy

Sprawdź sterownik Auraton Multi 1111 - kosztuje ok 140zł na allegro + dodatkowy czujnik temperatury bo tylko jeden jest w komplecie.

Bada temperaturę CO, CWU ma wyjście na wentylator, można załączyć priorytet CWU na CO.

Jak masz zawór 3D to nie musisz złączać drugiej pompy tylko wyjście pompy pod zawór. W takim układzie jedna pompa wystarczy. A zawór musi mieć możliwość po zdjęciu napięcia od sterownika powrócić do pierwotnej pozycji. Ja mam taki zawór zakupiony na http://www.primadom.eu

O takie coś mi chodziło, idealne i w przystępnej cenie, bez zbędnych bajerów :)

Współpracować z kotłem będzie instalacja mieszana podłogowa + grzejnikowa na rozdzielaczach, z osobnymi termostatmi, więc nie potrzebne mi bajery, kocioł ma służyć jako w miarę stałe źródło zadanej temperatury :) Cyrkulację mogę sobie zrobić na sterowniku takim wkładanym do rozdzielni, który mi zalega, więc nie był to warunek konieczny.

Mam takie pytanko jeszcze - nie wiesz może jak ten sterownik zachowa się w sytuacji, gdy podgrzeje wodę, podgrzeje CO i nie będzie zapotrzebowania na ciepło ?