mayster_tcz 15.01.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Pytanie jak w temacie, umyśliłem sobie, że ma działać tak: - ustawia zawór trójdrożny w pozycję CWU- grzeje najpierw zbiornik wody do ustawionej temp.- potem przestawia CO- grzeje CO utrzymując zadaną temperaturę Jakby miał jeszcze sterowanie cyrkulacją w cyklu tygodniowym (pn-pt + weekend), to by był miodzio, ale to jest niekonieczne. Czyli powinien mieć wyjścia/wejścia- wentylator- pompa co- pompa cwu- czujnik temp. zasobnika- czujnik temp wody Ktoś poleci jakiś niedrogi, prosty sterownik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.01.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 To pierwsze raczej niewykonalne. Masz np. IRYD MZ PID, on do zasypówki kosztuje jednak 500złObsługuje:- siłownik zaworu mieszającego- pompę c.o. (zegar tygodniowy pon-pt oraz sob-niedz.)- pompe cwu (zegar tygodniowy pon-pt oraz sob-niedz.)- pompę cyrkulacyjną (zegar tygodniowy pon-pt oraz sob-niedz.)- pompe za zaworem np. podłogową (zegar tygodniowy pon-pt oraz sob-niedz.)Ma wyświetlacz graficzny, można go jeszcze rozbudowac o sterowanie pogodowe za 45złociszy Znam jeszcze prosty Krypton CWU lub Proton CWU ze sterowaniem proporcjonalnym (obniżanie nadmuchu przy zbliżaniu się do nastawy i dalej podtrzymanie)Tutaj cenowo 210zł, ale brak stref czasowych w samym sterze. Jak chce się miec strefy (ale tylko na temp. kotła) to trzeba dokupić panel domowy pilot g za 160zł. lub np. SPR-11ka z pid-em w/g Boleckiego, 245zł, obsługa pompy c.o., cwu, wyjście na panel domowy ppx za 130zł lub można podłączyć moduł internetowy za 215zł i sterować przez neta. Nie znam rozwiązań tech-a do zasypówek, musiałbyś sam pogrzebać, może akurat coś by się znalazło pasującegoSą tez stery DK System, np. model Ekoster400, wyświetlacz lcd 2x16znaków, nie pamiętam czy ma strefy, obsługuje jednak c.o., cwu.Ew. z tatarka RT-02 "Aneta" strefy czasowe posiada na układ c.o., obsługuje pompę cwu, ma wyjście na termostat pokojowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.01.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Sprawdź sterownik Auraton Multi 1111 - kosztuje ok 140zł na allegro + dodatkowy czujnik temperatury bo tylko jeden jest w komplecie.Bada temperaturę CO, CWU ma wyjście na wentylator, można załączyć priorytet CWU na CO.Jak masz zawór 3D to nie musisz złączać drugiej pompy tylko wyjście pompy pod zawór. W takim układzie jedna pompa wystarczy. A zawór musi mieć możliwość po zdjęciu napięcia od sterownika powrócić do pierwotnej pozycji. Ja mam taki zawór zakupiony na http://www.primadom.eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayster_tcz 15.01.2014 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 O takie coś mi chodziło, idealne i w przystępnej cenie, bez zbędnych bajerów Współpracować z kotłem będzie instalacja mieszana podłogowa + grzejnikowa na rozdzielaczach, z osobnymi termostatmi, więc nie potrzebne mi bajery, kocioł ma służyć jako w miarę stałe źródło zadanej temperatury Cyrkulację mogę sobie zrobić na sterowniku takim wkładanym do rozdzielni, który mi zalega, więc nie był to warunek konieczny. Mam takie pytanko jeszcze - nie wiesz może jak ten sterownik zachowa się w sytuacji, gdy podgrzeje wodę, podgrzeje CO i nie będzie zapotrzebowania na ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts