Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyka?czacie komin systemowy (Schiedel)

Recommended Posts

No właśnie... stoję przed dylematem i nie wiem czy pozostawić tylko otynkowany, czy obkładać klinkierem (połówki). Płytki jakoś mnie nie pociągają (boję się odpadania).

Jakie Wy macie doświadczenia w tym zakresie. Jeśli obkłądaliście klinkierem to ile wyszło odpadu? Jak wypadł moduł cegły do szerokości pustaka kominowego.

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozumiem, że chodzi ci owykończenie nad dachem. Jeśli tak, to ja mam obmurowany od podłogi na poddaszu w górę BK gr.12 a pod samym dachem na tej obmurówce postawione są cegły klinkierowe. Pomiędzy obmurówką, klinkierem a samym Schiedlem jest niewielka szczelina. Nie wiem jak się ten system sprawdzi, bo jeszcze nie grzałem, ale wygląda fachowo i solidnie.

Ja mam kominy Schiedel'a, które powyżej dachu są obmurowane klinkierem. Klinkier jest położony na płycie betonowej wcześniej wylanej i zbrojonej. Płyta jest położona pomiędzy pustakami poniżej płaszczyzny dachu. Wewnątrz jest dopasowana do wymiarów otworów pustaków, a z zewnątrz jest półka 12 cm, wystarczająca na pomurowanie cegły.

Mam dwa kominy. Jeden to Rondo 18a obok niego pustak wentylacyjny, drugi to Rondo 20 i razem z nim też pustak wentylacyjny.

Zrobiłem rysunki przekrojów takich zestawów z wymiarami i na tej podstawie wykonawca zrobił szalunki i zalał zbrojenia na dole tzn. na ziemi. Schiedel nie ma takich płyt ( w takim zestawie z pustakiem wentylacyjnym) więc nie pozostało mi nic innego jak je zrobić samemu. Zbrojenie to pręty fi 8. Płyta jest zbrojona od góry zgodnie z zasadą jak dla balkonów, nie jak dla stropów. Z obrysu komina wystaje 12 lub może 13 cm tak aby można było swobodnie pomurować cegły.

Tak w ogóle to na rysunki naniosłem układ cegieł aby łatwiej dopadować wymiary zewnętrzne płyt.

Ja mam kominy Schiedel'a, które powyżej dachu są obmurowane klinkierem. Klinkier jest położony na płycie betonowej wcześniej wylanej i zbrojonej. Płyta jest położona pomiędzy pustakami poniżej płaszczyzny dachu. Wewnątrz jest dopasowana do wymiarów otworów pustaków, a z zewnątrz jest półka 12 cm, wystarczająca na pomurowanie cegły.

Bardzo dobre rozwiązanie - ja tak zrobię ale nie z kominem Schiedel'a.

Zbyszek P,

czy mógłbyś mi powiedziec, czy przed położeniem płytek klinkierowych tynkowałeś komin i potem przyklejaleś płytki? Jaki klej zastosowałeś i jakie fugi?

Będę wdzięczna za info, bo czeka mnie to w przyszłym tygodniu.

Pozdrowienia

Postaram się zorientować (sprawdzę faktury), ale było to już jakiś czas temu. Też początkowo myślałem o obmurowaniu całymi cegłami klinkierowymi, ale za bardzo obciążyłyby mi konstrukcje (opinia kierownika budowy).

Ja mam obmurowany połówkowym klinkierem od stropu - komin jest w świetle ściany nośnej. Sąsiad zamiast pustaków zewnętrznych murował połówkowym klinkierem od przejścia przez dach dając w środku oczywiście schiedlową rurę i ocieplenie do końca - połówkowy klinkierek podobno mieści się na tym szarym pustaku przyzwoicie.

Duduś a nie sądzisz, że komin + styropian no nienajlepsze połączenie?

Potwierdzam. U mnie kominy znajdują się poza zewnętrzną ścianą budynku i będę je musiał obłozyć ociepleniem. Zarówno doradca Schiedla, jak i fachowcy od ociepleń zalecali bezwzględnie wełnę zamiast styropianu.

Podłaczę się do tematu:

będe miał kominy systemowe Leier. Chcę je otynkować. Ale powstał problem: prowadzone równolegle do właściwego komina kanały wentylacyjne są o ok. 5 cm węższe. W hurtowni zasugerowano wyrównać komin nad dachem wąskimi płytkami BK przyklejonymi na klej (jaki????), całość obciągnąć siatką metalową i otynkować. Dodatkowo w hurtowni zasugerowano aby nie wykonywać bocznych kratek wentylacyjnych(wentylacja grawitacyjna) w kanałach pod czapą (jak ma w większości domów w Polsce) ale wentylacje wyprowadzić otworami pionowymi w czapie. Podobno tak się robi teraz na zachodzie. Podoba mi się taki pomysł, ale czy ktoś juz to ćwiczył ?

Też prowadziłem przwód wentylacyjny obok komina dymowego i też była różnica w szerokości obydwu. Ale murarze, począwszy od stropu wyrównywali różnicę między szerokościami przewodów domurowując cienkie pustaki keramzytobetonowe. Pasowały idealnie i od poddasza mam przekrój prostokątny.

W sprawie tematu - też bałem sie oklejać płytakmi, kazałem wylać kołnierz betonowy pod dachem i dalej - cegła klinkierowa połówka. Jeśli chodzi o odpady - to pomijalna ilość. W ogóle na komiy (trzy) potrzebowałem mało cegieł (kilkadziesiąt sztuk ??). Kilka pocieli i dosłonie parę odpadów zostało - teraz syn ma niesamowitą radochę - buduje własny dom :lol: .