rafałek 17.05.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 No właśnie... stoję przed dylematem i nie wiem czy pozostawić tylko otynkowany, czy obkładać klinkierem (połówki). Płytki jakoś mnie nie pociągają (boję się odpadania). Jakie Wy macie doświadczenia w tym zakresie. Jeśli obkłądaliście klinkierem to ile wyszło odpadu? Jak wypadł moduł cegły do szerokości pustaka kominowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 17.05.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 A ja jak najbardziej wykończę płytkami. Widziałem takie "rustykalne", z płytkami narożnikowymi - po położeniu wygląda jak pełna cegła, a nie płytka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.05.2004 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 A nie boisz się, że będą odpadać? Ja się o tym dużo nasłuchałem, podobno zbyt duże różnice temperatur... Osobiście widziałem tylko jeden taki komin na którym odpadałey ale sam mam obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 17.05.2004 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Ja mam komin Schiedel'a okładany płytkami klinkierowymi. Nie do odróżnienia od komina z cegły klinkierowej (mam drugi właśnie taki). O trwałości na razie się nie wypowiadam bo komin został wykończony w sierpniu zeszłego roku. Na razie nic nie odpadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remus 17.05.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Rozumiem, że chodzi ci owykończenie nad dachem. Jeśli tak, to ja mam obmurowany od podłogi na poddaszu w górę BK gr.12 a pod samym dachem na tej obmurówce postawione są cegły klinkierowe. Pomiędzy obmurówką, klinkierem a samym Schiedlem jest niewielka szczelina. Nie wiem jak się ten system sprawdzi, bo jeszcze nie grzałem, ale wygląda fachowo i solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 17.05.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Ja mam kominy Schiedel'a, które powyżej dachu są obmurowane klinkierem. Klinkier jest położony na płycie betonowej wcześniej wylanej i zbrojonej. Płyta jest położona pomiędzy pustakami poniżej płaszczyzny dachu. Wewnątrz jest dopasowana do wymiarów otworów pustaków, a z zewnątrz jest półka 12 cm, wystarczająca na pomurowanie cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.05.2004 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Krzysztofh możesz dokłądniej opisać tą płytę. Jak jest mocowana do komina? czy tylko na niej leży? Jak wypadły cegły do szerokości klinkieru? czy dużo było odpadów? Opisz dokładniej zbrojenie. Wiem że są gotowe płyty ale podobno są drogie więc każdy wylewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 17.05.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Mam dwa kominy. Jeden to Rondo 18a obok niego pustak wentylacyjny, drugi to Rondo 20 i razem z nim też pustak wentylacyjny.Zrobiłem rysunki przekrojów takich zestawów z wymiarami i na tej podstawie wykonawca zrobił szalunki i zalał zbrojenia na dole tzn. na ziemi. Schiedel nie ma takich płyt ( w takim zestawie z pustakiem wentylacyjnym) więc nie pozostało mi nic innego jak je zrobić samemu. Zbrojenie to pręty fi 8. Płyta jest zbrojona od góry zgodnie z zasadą jak dla balkonów, nie jak dla stropów. Z obrysu komina wystaje 12 lub może 13 cm tak aby można było swobodnie pomurować cegły.Tak w ogóle to na rysunki naniosłem układ cegieł aby łatwiej dopadować wymiary zewnętrzne płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claria 17.05.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Zbyszek P,czy mógłbyś mi powiedziec, czy przed położeniem płytek klinkierowych tynkowałeś komin i potem przyklejaleś płytki? Jaki klej zastosowałeś i jakie fugi?Będę wdzięczna za info, bo czeka mnie to w przyszłym tygodniu.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.05.2004 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Ja mam kominy Schiedel'a, które powyżej dachu są obmurowane klinkierem. Klinkier jest położony na płycie betonowej wcześniej wylanej i zbrojonej. Płyta jest położona pomiędzy pustakami poniżej płaszczyzny dachu. Wewnątrz jest dopasowana do wymiarów otworów pustaków, a z zewnątrz jest półka 12 cm, wystarczająca na pomurowanie cegły. Bardzo dobre rozwiązanie - ja tak zrobię ale nie z kominem Schiedel'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 17.05.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Zbyszek P, czy mógłbyś mi powiedziec, czy przed położeniem płytek klinkierowych tynkowałeś komin i potem przyklejaleś płytki? Jaki klej zastosowałeś i jakie fugi? Będę wdzięczna za info, bo czeka mnie to w przyszłym tygodniu. Pozdrowienia Postaram się zorientować (sprawdzę faktury), ale było to już jakiś czas temu. Też początkowo myślałem o obmurowaniu całymi cegłami klinkierowymi, ale za bardzo obciążyłyby mi konstrukcje (opinia kierownika budowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 18.05.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 Ja mam obmurowany połówkowym klinkierem od stropu - komin jest w świetle ściany nośnej. Sąsiad zamiast pustaków zewnętrznych murował połówkowym klinkierem od przejścia przez dach dając w środku oczywiście schiedlową rurę i ocieplenie do końca - połówkowy klinkierek podobno mieści się na tym szarym pustaku przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 18.05.2004 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2004 My komin systemowy dodatkowo obłożyliśmy 5 cm styropianu , na to zatopiona siatka potem płytki Izoflex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 19.05.2004 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Duduś a nie sądzisz, że komin + styropian no nienajlepsze połączenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claria 19.05.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Duduś,w/g doradcy Schiedla nie można kłaść styropianu na komin bopo pewnym czasie pod wpływem temperatury "zniknie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 19.05.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Duduś a nie sądzisz, że komin + styropian no nienajlepsze połączenie? Potwierdzam. U mnie kominy znajdują się poza zewnętrzną ścianą budynku i będę je musiał obłozyć ociepleniem. Zarówno doradca Schiedla, jak i fachowcy od ociepleń zalecali bezwzględnie wełnę zamiast styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 19.05.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Krzysztofh, ja jeszcze do Ciebie. Słyszałrm już o takim rozwiązaniu, podobno się sprawdza. Napisz jeszcze, proszę, jakiej wysokości wyszła Ci ta płyta. Pozdrawiam - Miwol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.05.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Dokładnie nie pamiętam, ale dzisiaj sprawdzę.O ile mnie pamięć nie myli było to ok 8cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 19.05.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Podłaczę się do tematu:będe miał kominy systemowe Leier. Chcę je otynkować. Ale powstał problem: prowadzone równolegle do właściwego komina kanały wentylacyjne są o ok. 5 cm węższe. W hurtowni zasugerowano wyrównać komin nad dachem wąskimi płytkami BK przyklejonymi na klej (jaki????), całość obciągnąć siatką metalową i otynkować. Dodatkowo w hurtowni zasugerowano aby nie wykonywać bocznych kratek wentylacyjnych(wentylacja grawitacyjna) w kanałach pod czapą (jak ma w większości domów w Polsce) ale wentylacje wyprowadzić otworami pionowymi w czapie. Podobno tak się robi teraz na zachodzie. Podoba mi się taki pomysł, ale czy ktoś juz to ćwiczył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 19.05.2004 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Też prowadziłem przwód wentylacyjny obok komina dymowego i też była różnica w szerokości obydwu. Ale murarze, począwszy od stropu wyrównywali różnicę między szerokościami przewodów domurowując cienkie pustaki keramzytobetonowe. Pasowały idealnie i od poddasza mam przekrój prostokątny. W sprawie tematu - też bałem sie oklejać płytakmi, kazałem wylać kołnierz betonowy pod dachem i dalej - cegła klinkierowa połówka. Jeśli chodzi o odpady - to pomijalna ilość. W ogóle na komiy (trzy) potrzebowałem mało cegieł (kilkadziesiąt sztuk ??). Kilka pocieli i dosłonie parę odpadów zostało - teraz syn ma niesamowitą radochę - buduje własny dom . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts