Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyka?czacie komin systemowy (Schiedel)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Duduś - ja bym mimo wszystko nie ryzykował z tym styropianem, ale może to i racja.

A teraz pytanie w sprawie szerokości kominów. Mam aż 4 - dwa czysto wentylacyjne i dwa mieszane. Tak jak dwa pierwsze mają co normalne te same wymiary tak dziwię się, jak u was mixy mogą mieć różne. Może wynika to ze złego doboru pustaków. Ja przy kominku mam podwójny - dymowy z wentylacyjnym i skoro taki jest system to wiadomo, że pasuje, ale przy kotłowni mam Rondo plus z wentylacją ale potrzebowałem więcej wentylacyjnych więc facet z Schiedla tak dopasowywał, że dopasował o takiej samej szerokości. Może rozwiązaniem był lepszy wybór z ewntylacyjnych - w końcu wybór jest duży... a może tylko ja miałem tyle szczęścia, że się dało dopasować?

tak sobie czytam wasze posty i mam pytanko trochę innej natury...

Otóż -mam dwa kominy systemowe Schiedla (oczywiście kosztowały strasznie dużo PLN) ale pomyślałam sobie że jak ma być "bezpieczniej" z tego powodu, to się już poświęcę. Wszystko byłoby OK, gdyby nie to, że właśnie wczoraj dowiedziałam się iż te śliczne schiedelki trzeba jeszcze obmurować cegłą ...jakąś tam. W każdym razie majster wyliczył aż 3000 sztuk tej cegły co kosztuje kolejne około 2000zł.

Więc niech mi ktoś powie, czy można jakoś ominąć to obmurowanie schiedla?? -a może zastosować jakiś inny materiał do tego celu??

Jak to faktycznie powinno wyglądać -proszę o ratunek!!! :( :( :(

Czy rzeczywiście komin bezwzględnie musi być obmurowany cegłą???

pliiiiz - czy nikt mi nie pomorze w sprawie obmurowania komina??? :cry:

Pierwszy raz słyszę o konieczności obmurowania Schiedla! :o :o

My też mamy dwa takie kominy, wewnątrz domu po prostu otynkowane, z gładzią, a na zawnątrz obłożone klinkierem. Ale nie w takich ilościach! :o

Naprawdę nie wiem dlaczego Tobie podpowiedziano coś takiego :o

Pozdrawiam.

Kasieńka - 3000 szt? to ile m2 komina chce obłożyć twój majster? - Ja mam 4 kominy - ma m2 wychodzi ok 52 cegieł, mam do obłożenia około 12,5 m2 więc potrzebuję około 650 szt połówek. Może on chce obkładać go klinkierem od dołu czy połowy? przecież wystarczy tylko od pustaka poprzedzającego przejście przez dach. Do tego wylewa się na wcześniejszym płytę na której ustawia się klinkier.

Jeszcze nie wiem czy się na to zdecyduję ale przecież można tylko otynkować taki komin i pomalować go na odpowiedni kolor. To przy dobrym doborze farby łądnie wygląda. Trwałość na pewno nie jest porównywalna z klinkierem ale uważam, że przy dobrym wykonaniu nie jest najgorsza.

Pozdrawiam

Poczytaj post krzysztofah z 17 maja. On to ładnie opisał. A tak tytułem powtórki to na pustaku który poprzedza tego który przechodzi przez połać dachu ustawia się płytę szerszą od uustaka na której stawia się dalsze pustaki a na krawędzi płyty muruje klinkier... ot i wszystko. Mój majster mówił coś jeszcze o stelarzu z kontowników ale ten wariant jakoś mnie nie przekonuje...

Podłaczę się do tematu:

będe miał kominy systemowe Leier. Chcę je otynkować. Ale powstał problem: prowadzone równolegle do właściwego komina kanały wentylacyjne są o ok. 5 cm węższe. W hurtowni zasugerowano wyrównać komin nad dachem wąskimi płytkami BK przyklejonymi na klej (jaki????), całość obciągnąć siatką metalową i otynkować. Dodatkowo w hurtowni zasugerowano aby nie wykonywać bocznych kratek wentylacyjnych(wentylacja grawitacyjna) w kanałach pod czapą (jak ma w większości domów w Polsce) ale wentylacje wyprowadzić otworami pionowymi w czapie. Podobno tak się robi teraz na zachodzie. Podoba mi się taki pomysł, ale czy ktoś juz to ćwiczył ?

Jako posiadacz kominów Leiera przechodzę przez podobne dylematy :)

Mam pustak wentylacyjny budowany przy kominie turbo i różnica w szerokości wynosi 2 cm. Ale 2 cm to nie problem. Problem jest natury estetycznej, bo nie wiem czy decydować się na obmurowywanie cegłą połówkową, czy płytką... 8)

Budować monstrum, czy nie - oto jest pytanie :wink:

Bo komin z pustakiem wentylacyjnym ma teraz wymiary 36x73 cm :o

Chyba wybiorę płytki... :-?

Witam,

KASIENKA - mam kominy systemowe Zapel (podobne do Schiedel-a). Wszystkie kominy obmurowalem od poziomu stropu. Strop jets monolityczny, w stropie wokol komina zostalo zrobione dodatkowe wzmocnienie ze zbrojenia by przeniesc dodatkowe obciazenie od obmurowania komina. Od poziomu stropu do poziomu dachu (tzn troche ponizej poziomu dachu) kominy sa obmurowane zwykla ceramiczna cegla dziurawka (choc teraz widze ze spokojnie mogl to byc pustak z betonu komorkowego 12cm). Powyzej poziomu daqchu komin zostal obmurowany pelna cegla klinkierowa. Wg mnie lepsza ze wzgledu na koszty i ciezar bylaby polowkowa cegla klinkierowa, ale nie bylo polowkowej wersji takiej cegly jaka wybralem. Wylewana plyta na kominie mnie nie przekonala, ze wzgledu na fakt umieszczenia duzego ciezaru na koncu dlugiego elementu skladajacego sie wlasciwie z klockow (tzn pustakow).

Reasumujac gdybym budowal raz jeszcze, to ponownie obmurowalbym kominy systemowe od poziomu stropu do dachu bloczkami z BK 6 cm, a powyzej dach klinkierem polowkowym, dajac oczywiscie w stropie dodatkowe wzmocnienie (zbrojenie) pod obmurowke komina

Pozdrowienia

Pagin, bardzo dziękuję za wyczerpująco-obrazową odpowiedź :lol:

Z niej wnioskuję, że od posadzki do stropu komina się nie obmurowuje -co najwyżej wykańcza gładzią coby miał jako-taki wygląd- natomiast nad stropem mówisz że BK mógłby być...? Oki- jeśli tak mówisz, to pewnie się znasz :oops: No i nad dachem klinkier...

:oops: Jeżeli coś źle zinterpretowałam to mnie popraw :oops:

W każdym razie wielkie dzięki -pozdrawiam :p

Witam,

KASIENKA - dobrze odczytalas moja wypowiedz :D

Co do odcinka komina na parterze od posadzki do stropu to nie ma potrzeby obmurowania komina systemowego cegla. Komin mozna wykonczyc tynkiem (gipsowym lub cementowo-wapiennym), choc byc moze lepiej bedzie oblozyc plyta gipsowo-kartonowa, tak by uniknac ewentualnych drobnych spekan na tynku w miejscach laczenia sie pustakow kominowych. Nie jestem jeszcze na tym etapie budowy, wiec wszystko jest mozliwe :D

Pozdrowienia