somnambulik 15.01.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 WitamPrzed chwilą zadzwonił człowiek od kanalizacji i prosił o odesłanie GDZIE ma być punkt podłączenia w ulicy.Sprawa jest na cito więc zmuszony jestem zawracać Wam głowę tym pytaniem.Nie mam jeszcze projektu domu. Najprawdopodobniej będzie - patrząc od ulicy po prawej stronie podwójny garaż /wymogi/.jaka jest zasada podłączenia kanalizacji? Z której strony wykonać przyłącze? Czy np pod podjazdem czy absolutnie nie?Jeśli ktoś ma do polecenia jakąś stronę z zasadami podłączania kanalizy także będę wdzięczny.Z góry WIELKIE dzięki za pomoc!!!!!!!!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
somnambulik 15.01.2014 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Mam ciut więcej informacji. To ma być jakiś punkt do czyszczenia jakby trzeba było - taki korek/dekiel ok 30 średnicy. Ponoć 2 m od ogrodzenia wgłąb.Instalator sugeruje że najbezpieczniej jest to zrobić na środku działki, nie w podjeździe /jakiś dekiel z amortyzatorem dużo droższy/Czy też się zgadzacie z tą opinią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 15.01.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Mam ciut więcej informacji. To ma być jakiś punkt do czyszczenia jakby trzeba było - taki korek/dekiel ok 30 średnicy. Ponoć 2 m od ogrodzenia wgłąb. Instalator sugeruje że najbezpieczniej jest to zrobić na środku działki, nie w podjeździe /jakiś dekiel z amortyzatorem dużo droższy/ Czy też się zgadzacie z tą opinią? Jakoś nie bardzo rozumiem - projektujesz przyłącze nie mając projektu domu (wg twoich postów w 07.2012 zadawałeś to samo pytanie dot. skrzynki gazowej)? Dziwna kolejność - chyba, że mowa o rozbudowie sieci, do której będzie następnie przyłącze. Nie widząc projektu nikt Ci nie podpowie, zasady projektowania zna instalator, do tego dochodzi kilka kwestii lokalnych (np przebieg pozostałych instalacji) - jeśli musisz decydować na szybko, to zdaj się na instalatora. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
somnambulik 15.01.2014 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 To prawda co piszesz. jest działka na której zamierzam coś postawić ale dopiero za jakieś 5 lat. Za niedługo postawią skrzynki prądową i gazową a teraz mam określić miejsce kanalizacji. Może to nie ma za bardzo znaczenia bo jak za te 5 lat dopłacę, to może skrzynki będzie można przesunąć. Jeśli to niemożliwe to najlepiej byłoby znaleźć 'złoty środek'... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 16.01.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 dziwne - mi miejsce podłączenia i lokalizacji studzienki rewizyjnej (chyba ten dekielek o którym mówisz) sugerował zakład kanalizacyjny w warunkach jakie od nich otrzymałam (odległości od granicy nie było tylko podane w pobliżu granicy zlokalizować studzienkę). A skoro Ciebie się pytają to bym tak zrobiła - jak najbliżej granicy działki, nie pod wjazdem, może gdzieś w rogu, co by w żaden sposób nie kolidowało z tą budową w przyszłości. Normalnie to kanalizę kładzie się według projektu (całą nitkę wraz z przyłączeniami do poszczególnych działek) a nie według widzimisię właścicieli działek. I znając gdzie oni mają w projekcie wyjście do podłączenia możesz zlokalizować gdzie ma być potencjalna Twoja studzienka. Na pewno nie na środku działki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts