MARTINOS 15.01.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Witam Panowie, tak od ręki "schemat" instalacji. Piec na ekogroszek - pracuje już 1,5 roku. Dom - 2 kondygnacje. Parter - 5 grzejników żeberkowych + 3 płytowe + drabinka w łazience. Piętro - 10 grzejników płytowych Grzejniki bez głowic. Główna rura zasilająca ma około 6m długości i średnicę 8cm (liczona na zewnątrz. Rozgałęzienia od rury głównej mają około 3-4cm srednicy a te które dochodzą do samych grzejników to ~2,5-3cm. Przy piecu zawór 3D + pompa LINK Całość sterowana jedynie przez termostat pokojowy - działa on zasadzie włącz/wyłącz piec. Zaznaczam, że całość działa w domu jest ciepło. Ale są niedogodności. Pytanie czy da się je wyeliminować i/lub czy jest sens dokonywać jakiś zmian/inwestycji. 1. Każdy start pompy CO to tak jakby ktoś walnął młotem w rurę. Pompa chodzi na 3 biegu. Parę startów jest w ciągu dnia. 2. Przebicia w czasie grzania CWU - grzejniki są gorące. Przebicie następuje przez powrót. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale powrót z CWU wpada do powrotu CO w ~odległości 1,5m od od pieca. 3. Bardzo szybki spadek temperatury na piecu po wyłączeniu. Praktycznie z 50stopni do 30 stopni w 60 minut. Główną niedogodnością dla mnie jest późniejsze bardzo długie rozgrzewanie się pieca i instalacji sięgające 40 minut. A sterowanie przez pokojówkę powoduje, że są długie przerwy i wielokrotne restarty w ciągu doby. Czy taka praca jest właściwa dla kondycji pieca? Próbowałem trochę pracy w miarę ciagłej ale spalanie było ponad 50kg/doba. Co sądzicie o tym? jest sens coś kombinować czy niech działa jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 15.01.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Całość sterowana jedynie przez termostat pokojowy - działa on zasadzie włącz/wyłącz piec. A jak jest sterowana pompa od CO? Przy piecu zawór 3D + pompa LINK 1. Każdy start pompy CO to tak jakby ktoś walnął młotem w rurę. Pompa chodzi na 3 biegu. Parę startów jest w ciągu dnia. Stuka Ci zawór zwrotny, spróbuje zmniejszyć bieg pompy na I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 15.01.2014 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 A jak jest sterowana pompa od CO? Stuka Ci zawór zwrotny, spróbuje zmniejszyć bieg pompy na I. pompa podpięta jest pod sterownik pieca. Działa tylko wtedy, kiedy pokojówka wzywa do grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 15.01.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 3. Bardzo szybki spadek temperatury na piecu po wyłączeniu. Praktycznie z 50stopni do 30 stopni w 60 minut. Główną niedogodnością dla mnie jest późniejsze bardzo długie rozgrzewanie się pieca i instalacji sięgające 40 minut. A sterowanie przez pokojówkę powoduje, że są długie przerwy i wielokrotne restarty w ciągu doby. Może spróbuj wymienić sterownik na taki z mniejszą histerezą? 0,10°C - 0,25°C tak od ręki "schemat" instalacji. Piec na ekogroszek - pracuje już 1,5 roku. Czy taka praca jest właściwa dla kondycji pieca? Jaką masz temperaturę powrotu? Jak jest w okolicach 50-60°C to ok. 2. Przebicia w czasie grzania CWU - grzejniki są gorące. Przebicie następuje przez powrót. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale powrót z CWU wpada do powrotu CO w ~odległości 1,5m od od pieca. Powinieneś mieć zawór 4DR na obieg grzejników. Tu masz przykład jak to powinno wyglądać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 15.01.2014 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Może spróbuj wymienić sterownik na taki z mniejszą histerezą? 0,10°C - 0,25°C w pokojówce histereza - 0,2°C Jaką masz temperaturę powrotu? Jak jest w okolicach 50-60°C to ok. aktualnie zadaną mam 52°C. powrót jest około 15°C niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 15.01.2014 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Przy pompie CO nie mam zaworu zwrotnego. Tam jest o ile dobrze pamiętam nazwę - zawór różnicowy --> widać to na zdjęciu Z tego schematu zastanawia mnie jedno. Jak podpiąć do 4d powrót z grzejników jeśli u mnie są... 3 powroty z różnych kierunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.01.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 MARTINOShałas robi zawór różnicowy w połączeniu z wysokim biegiem pompy CO spróbuj wykorzystać zawór 3d który maszjest zamontowany tak by mieszał wodę ciepłą idącą na instalację z wodą powracającą i obniżył jej temperaturę idącą na dom(chyba że środek odwrócony i rozdziela)ustaw zatem zawór tak by w domu był komfort termiczny obniż bieg pompy do 1 i odłącz sterownik pokojowy. niech pompa CO chodzi w trybie ciągłymjeśli w pomieszczeniach masz równą i odpowiednią temperaturę to przepływy są prawidłowe i możesz spokojnie sterować temperaturą poprzez regulację temperatury wychodzącej za zawór 3d(dałbym tam termometr do kontroli jej poziomu) połączone powroty sprawiają że podczas pracy pompy CWU woda powracająca z obiegu bojlera trafia poprzez zawór 3d do części grzejącej dom - tu tylko przypuszczenie moje dodatkowo jeśli masz ustawiony priorytet CWU to przestaw na pompy równoległe aby ta od CO się nie wyłączała gdy grzany będzie bojler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 15.01.2014 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 MARTINOS hałas robi zawór różnicowy w połączeniu z wysokim biegiem pompy CO jak maiłam starego śmieciucha + pompę (choć słabszą) to tam też było stukniecie choć zdecydowanie delikatniejsze spróbuj wykorzystać zawór 3d który masz jest zamontowany tak by mieszał wodę ciepłą idącą na instalację z wodą powracającą i obniżył jej temperaturę idącą na dom(chyba że środek odwrócony i rozdziela) ustaw zatem zawór tak by w domu był komfort termiczny obniż bieg pompy do 1 i odłącz sterownik pokojowy. niech pompa CO chodzi w trybie ciągłym jeśli w pomieszczeniach masz równą i odpowiednią temperaturę to przepływy są prawidłowe i możesz spokojnie sterować temperaturą poprzez regulację temperatury wychodzącej za zawór 3d(dałbym tam termometr do kontroli jej poziomu) na 2 biegu już mam niedogrzane grzejniki na górze. na 1 w ogóle tylko z pompy słychać bulgotanie. chyba słup wody nad pompą robi swoje. mam termometr - pokazuje temperaturę z wyjścia pompy CO na instalację. 3D mam tak ustawiony aby woda wychodząca miała maksymalnie około 41-42 stopnie. połączone powroty sprawiają że podczas pracy pompy CWU woda powracająca z obiegu bojlera trafia poprzez zawór 3d do części grzejącej dom - tu tylko przypuszczenie moje nie, wraca do grzejników od tyłu (powrotem). dodatkowo jeśli masz ustawiony priorytet CWU to przestaw na pompy równoległe aby ta od CO się nie wyłączała gdy grzany będzie bojler I tu wracamy do tego o czym rozmawiałem z tobą już wiele miesięcy temu. U mnie piec ma problem z łapaniem temperatury przy właczonej pompie CO. Jednym z objawów jest to, że piec praktycznie nie osiąga temperatury zadanej. Pamiętam, że już Ci to tłumaczyłem. Oczywiście jestem w stanie manewrując 3D sprawić, że piec będzie osiągał zadaną ale to wszystko kosztem temperatury wychodzącej na instalację. Stąd teraz przy ustwaieniach 41-42 stopnie na instalacje piec pracuje w zakresie temperatur 48-50 stopni. Wyżej nie podejdzie. I to nawet po 2-3 godzinach pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.01.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 nie wiem czy to nie jest przypadkiem bez sensu ale na wypychanie wody powrotem moze należałoby wstawić zawór zwrotny na powrocietylko nie wiem co z oporami przepływu wtedy???nie pamiętam już tej dyskusji musisz zrozumieć niestety.jeśli jednak tak się sprawy mają to jedyne co mi do głowy przychodzi przy braku przyrostu temperatury to zbyt mała moc chwilowa do potrzebtrzeba podnieść nadmuch i skrócić przerwę. nie wierzę że nie masz zapasu mocy teraz instalacjajeśli przy nastawie zaworu na poziomie w okolicy 40stC "pokojówka" odłącza pompę CO znaczy że jest za dużo jeszcze. obniż temperaturę na dom tak by było ciepło ale pompa pracowała non stop. wtedy nie będzie zawirowań w pracy kotła przy stałym odbiorze pamiętasz może jak to chodziło na starej pompie(na którym biegu)?skoro była słabsza i dawała radę to musi być problem po stronie kalafiorów, moze trzeba jednak przepływy regulować jak nie dogrzewa góryczy były inne kalafiory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.01.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 A może odepnij termostat pokojowy od sterownika i podepnij go bezpośrednio na pompę CO. Na kotle ustal jakąś stałą sensowną temperaturę (u mnie to 48st), którą kocioł będzie ciągle utrzymywał i dobierz moc palnika tak , aby w miarę szybko osiągał zadaną przy włączonej pompie CO. Możesz również włączyć CWU na stałe (ja tak zrobiłem), co by był stały odbiór ciepła po wyłączeniu pompy CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 15.01.2014 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 nie wiem czy to nie jest przypadkiem bez sensu ale na wypychanie wody powrotem moze należałoby wstawić zawór zwrotny na powrocie tylko nie wiem co z oporami przepływu wtedy??? są 3 powroty --> 3 zawory? nie pamiętam już tej dyskusji musisz zrozumieć niestety. jeśli jednak tak się sprawy mają to jedyne co mi do głowy przychodzi przy braku przyrostu temperatury to zbyt mała moc chwilowa do potrzeb trzeba podnieść nadmuch i skrócić przerwę. nie wierzę że nie masz zapasu mocy jutro jak będe miał czas to zrobię test. Moc 100% i powiem Ci ile zajmuje mu dojście do zadanej. teraz instalacja jeśli przy nastawie zaworu na poziomie w okolicy 40stC "pokojówka" odłącza pompę CO znaczy że jest za dużo jeszcze. obniż temperaturę na dom tak by było ciepło ale pompa pracowała non stop. wtedy nie będzie zawirowań w pracy kotła przy stałym odbiorze wstępnie próbowałem. piec chodzi non stop. spalanie wzrasta 2-3 razy pamiętasz może jak to chodziło na starej pompie(na którym biegu)? skoro była słabsza i dawała radę to musi być problem po stronie kalafiorów, moze trzeba jednak przepływy regulować jak nie dogrzewa góry czy były inne kalafiory? kurcze, stara pompa pojechała na złom razem z piecem. to był stary śmieciuch. Tam było inne palenie. Wsyp i pełna moc. Temperatura rosła do 70 stopni i się przymykało. Pompa chodziła 24h/doba. *** zastanawiam się jeszcze nad tym szybkim wychładzaniem. ciepło ucieka samoczynnie. praktycznie wszystko do najbliższego grzejnika czyli do obu łazienek. Wtedy jesli na piecu jest 50 stopni to na wyjściu na instalację jest też prawie 50 stopni. Grzejniki w łazienkach gorące. Po godzinie wszędzie już około 30 stopni. Nie można tego jakoś zachamować? Zawór zwrotny pomoże? Bo czemu np. wtedy nie idzie to "grawitacyjnie" do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 15.01.2014 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 A może odepnij termostat pokojowy od sterownika i podepnij go bezpośrednio na pompę CO. jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.01.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Przecinasz ten jeden kabelek prądowy od zasilania pompki (chyba koloru brązowego z oznaczeniem L) i wpinasz go w sterownik pokojowy. Styki otwarte, styki zamknięte, pompa ON lub OFF Edytowane 15 Stycznia 2014 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 15.01.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 w pokojówce histereza - 0,2°C. I masz takie długie przerwy w grzaniu? Jeśli tak, to ja bym nic z tym nie robił aktualnie zadaną mam 52°C. powrót jest około 15°C niższy. Niedobrze, bardzo prawdopodobne, że w kotle zachodzi Ci kondensacja. Poczytaj o ochronie kotła i temperaturze powrotnej. Przy pompie CO nie mam zaworu zwrotnego. Tam jest o ile dobrze pamiętam nazwę - zawór różnicowy --> widać to na zdjęciu Zasada działania ta sama, choć delikatne różnice w budowie są. Z tego schematu zastanawia mnie jedno. Jak podpiąć do 4d powrót z grzejników jeśli u mnie są... 3 powroty z różnych kierunków? Tuż za wyjściem z pieca na prawą odnogę wstawiasz zawór 4D (zamiast obecnego 3D): --> wejście z pieca --> wyjście na grzejniki <-- powrót z grzejników <-- powrót do pieca (tutaj dołączasz CWU) Tak jak na tym schemacie, który zamieściłem. na 2 biegu już mam niedogrzane grzejniki na górze. na 1 w ogóle tylko z pompy słychać bulgotanie. chyba słup wody nad pompą robi swoje. Masz jakiekolwiek kryzy na kaloryferach? zawory, cokolwiek? To nie żaden słup wody po prostu woda płynie po linii najmniejszego oporu. Po co ma płynąć na piętro, skoro może sobie wrócić parterem do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 16.01.2014 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 I masz takie długie przerwy w grzaniu? Jeśli tak, to ja bym nic z tym nie robił teraz przerwy 2-4 godzinne Niedobrze, bardzo prawdopodobne, że w kotle zachodzi Ci kondensacja. Poczytaj o ochronie kotła i temperaturze powrotnej. U mnie wszędzie jest sucho. Czytałem o tym wiele. Tuż za wyjściem z pieca na prawą odnogę wstawiasz zawór 4D (zamiast obecnego 3D): --> wejście z pieca --> wyjście na grzejniki <-- powrót z grzejników <-- powrót do pieca (tutaj dołączasz CWU) Tak jak na tym schemacie, który zamieściłem. Rozumiem. Pytałem tylko, co w sytuacji jak są 3 różne powroty z grzejników, które łączą się w jeden tuś przed piecem. Masz jakiekolwiek kryzy na kaloryferach? zawory, cokolwiek? To nie żaden słup wody po prostu woda płynie po linii najmniejszego oporu. Po co ma płynąć na piętro, skoro może sobie wrócić parterem do pieca. Nic. zawory otwórz/zamknij jakie montowano 20 lat temu. Z tym słupem chodziło mi o to, że wyjście na kaloryfery na pietrze jest z głownej rury (ta gruba) na wysokości około 5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 16.01.2014 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Dziś puściłem piec ale z wyłączoną pompką CO. 3D ustawiony 5/10 Rura zasilająca (ta gruba) gorąca. Większość grzejników ciepła. Ale niektóre zupełnie zimne. Zimne są dokładnie te same, które nie są rozgrzewane w czasie przebicia w trakcie grzania CWU. Teoretycznie można byłoby spróbować grzać w ten sposób gdyby jednak grzały wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.01.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 czyli nie masz na dole zaworów powrotnych na kalafiorach?jeśli nie to czy próbowałeś na tych grzejnikach najbliżej kotłowni przykręcić zawory aby zmniejszyć przepływ? powroty gdzieś Ci się łączą wrzuć zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 16.01.2014 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 czyli nie masz na dole zaworów powrotnych na kalafiorach? jeśli nie to czy próbowałeś na tych grzejnikach najbliżej kotłowni przykręcić zawory aby zmniejszyć przepływ? powroty gdzieś Ci się łączą wrzuć zdjęcie Nie ma. Tylko teraz te grzejniki były rozgrzewane od włąsciwej strony (zasilanie) a nie od powrotu jak ma to miejsce w czasie grzania CWU. Najbliżej kotłowni są grzejniki łazienkowe - one są bez zaworów. Przy samym piecu jest jakby trójnik gdzie wpadają powroty z różnych części budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 16.01.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 teraz przerwy 2-4 godzinne To ile później Ci spadnie, że się martwisz rozgrzewaniem przez 40 minut? U mnie wszędzie jest sucho. Czytałem o tym wiele. No to nie ma sensu zawór 4DR (przynajmniej z tego względu). Rozumiem. Pytałem tylko, co w sytuacji jak są 3 różne powroty z grzejników, które łączą się w jeden tuś przed piecem. Zwyczajnie, rozdzielasz za pompą CO, a łączysz je przed wejściem do zaworu 4DR. Nic. zawory otwórz/zamknij jakie montowano 20 lat temu. Przykręć je na dolnych kaloryferach na tyle, żeby zwiększyć opór wody, wtedy powinny zacząć grzać te na górze. Chyba, że masz kulowe, one nie nadają się do zdławienia przepływu. Z tym słupem chodziło mi o to, że wyjście na kaloryfery na pietrze jest z głownej rury (ta gruba) na wysokości około 5m Nie ma znaczenia, miałoby znaczenie gdybyś próbował napełnić wannę na tej wysokości. Dopóki woda krąży w obiegu zamkniętym - istotne są tylko opory po drodze (pójdzie tam, gdzie będzie miała najlżej). Jakbyś chciał ograniczyć nagrzewanie CO podczas grzania CWU, to masz kilka rozwiązań: 1. Termostatyczny zawór mieszający, opis działania tutaj http://www.instalacjebudowlane.pl/4887-23-53-zawory-mieszajace-w-ogrzewaniu-podlogowym.html KVS minimum 2,5. 2. Dołożenie sterowania do tego zaworu co masz (o ile to możliwe) żeby "przymykał się" podczas grzania CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 16.01.2014 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Przykręć je na dolnych kaloryferach na tyle, żeby zwiększyć opór wody, wtedy powinny zacząć grzać te na górze. Chyba, że masz kulowe, one nie nadają się do zdławienia przepływu. mam takie Jakbyś chciał ograniczyć nagrzewanie CO podczas grzania CWU, to masz kilka rozwiązań: 1. Termostatyczny zawór mieszający, opis działania tutaj http://www.instalacjebudowlane.pl/4887-23-53-zawory-mieszajace-w-ogrzewaniu-podlogowym.html KVS minimum 2,5. 2. Dołożenie sterowania do tego zaworu co masz (o ile to możliwe) żeby "przymykał się" podczas grzania CWU. Ale ja nawet jak ręcznie zamknę 3D to grzejniki mi się grzeją. Tak jak pisałem wcześniej. Grzeją się od dołu - ciepła jest rura powrotu. Rura zasilająca wychodząca z pieca w tej sytuacji jest zimna. takie cuda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts