Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosze o ocenę (starej) instalacji

MARTINOS

Recommended Posts

mam takie

przykręć je, tak żeby dół grzejnika był chłodniejszy od góry

Ale ja nawet jak ręcznie zamknę 3D to grzejniki mi się grzeją. Tak jak pisałem wcześniej. Grzeją się od dołu - ciepła jest rura powrotu.

Rura zasilająca wychodząca z pieca w tej sytuacji jest zimna.:D takie cuda!

Wstaw zawór zwrotny na powrocie z grzejników, a najlepiej to narysuj schemat jak to leci.

• 2 weeks później...

Witam panowie,

przyjrzałem się trochę instalacji...

SCHEMAT

U mnie wszędzie zasilanie puszczone jest przy suficie i rurka schodzi do grzejnika. Powrót puszczony jest przy podłodze.

W sumie mam 4 linie --> po 2 na kondygnacji.

POMPKA

Próbowałem w dłuższym okresie na każdym z biegów --> pompka jest dokładnie taka jak w pierwszym poście.

Bieg 3 - grzejniki wszędzie gorące

Bieg 2 - grzejniki gorące prócz 2 skrajnych na pietrze, które są tylko ciepłe.

Bieg 1 - ostatni grzejnik tylko delikatnie ciepły/letni i to tylko max. 1/2 powierzchni.

Dodatkowo pompa z 2 i 3 biegu rusza bez problemów. Ze startu z 1 (za każdym) jest stukanie i szarpanie - tak jakby nie mogła zaskoczyć. Ale wystarczy na 3-5 sekund przełączyć na 2 i potem ponownie na 1 i już chodzi OK.

Dławienie poprzedzających grzejników (a nawet ich zakręcanie) za bardzo nie pomaga

ZAWORY GRZEJNIKOWE

Zawory wszędzie są takie same --> zdjęcia. Niestety czasem już ciekną --> szczególnie gdy są zamknięte.

POWROTY

Tu jest problem. A mianowicie wszystkie powroty idą pod... podłogą --> piec mam obniżony w 50cm wnęce w podłodze. Zrywanie kafli dla wstawienia zaworu zwrotnego raczej nie wchodzi w grę.

W sytuacji gdy nie mam możliwości sprawdzenia jak to będzie funkcjonować z zaworami zwrotnymi a wymiana grubej rury zasilającej czy starych grzejników nie wchodzi w grę to zastanawiam co zmieniłoby wstawienie zaworów termostatycznych na grzejnikach?

--> ten zabieg w sumie byłby najmniej uciążliwy i przy dobrych wiatrach mógłbym to chyba nawet zrobić sam.

Raczej w grę wchodzą zawory z niżej półki np to: LINK lub LINK

IMG_2689.jpg

IMG_2690.jpg

IMG_2692.jpg

po co chcesz zawory zwrotne wstawiać?

montaż kompletnych termostatów i regulacja przepływów pomoże na pewno w temacie komfortu

nie przeskoczysz jednak fizyki i jak wszystko idzie górą i pompa musi pchac wszystko na dużą wysokość to możesz nie osągnąć stanu w którym na 1 biegu wszystko będzie dogrzane. napisz jakie masz parametry pompy CO może wstawienie mocniejszej pomoże?