Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach dwu- i czterospadowy?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wielkie dzieki za wyczerpujace informacje. Nie spodziewalem sie tak goracej dyskusji na temat, ktory brzmi odrobine laicko. Dziekuje za Wasze profesjonalne opinie(wiekszosc z Was zapewne jest z "branzy"). O tym forum dowiedzialem sie zaledwie kilka dni temu. W porownaniu z innymi adresami w sieci "murator- forum" to prawdziwa skarbnica wiedzy budowlanej. Wracajac do tematu "dwu- lub cztero-", wybiore jednak projekt z dachem dwuspadowym(o "Kindze" lepiej zapomne). Nie ukrywam, ze wzgledy finansowe odgrywaja wazna role w planowanej inwystycji. Zalezy mi na wzglednej prostocie bryly przyszlego domu(mniej elementow do ewentualnej reklamacji). Piszac o prostej formie mam mysli przede wszystkim funkcjonalnosc. Jednoczesnie obiecuje, ze nie oszpece podwarszawskiego krajobrazu motywami srodziemnomorskimi, wiezo-twierdzami lub malym meczecikiem(trudno wyzej wymienione budowle zaliczyc do prostych). Z bolem serca rezygnuje wyscigu o trofeum dla najbardziej wyszukanej formy, ha, ha... Jeszce raz bardzo Wam dziekuje. Pozdrawiam. Tytys

Luśka, dziękuję raz jeszcze za zaproszenie i miłe słowa. Myślę, że spokojna i rzeczowa wymiana zdań rozwija nas wszystkich. A z innej beczki: czy to w porządku, że domek, który został specjalnie dla Ciebie zaprojektowany trafia do katalogu gotowych projektów? Zgodziłaś się na to? Nie ma obawy, że dwie działki dalej stanie taki sam?

Tytus, ponieważ przejrzałem chyba wszystkie dostępne w sieci strony z projektami i zwracałem szczególnie uwagę na dwuspadowe dachy służę chętnie swoimi doświadczeniami (adres mailowy przy moim poście, nie chcę nikomu robić reklamy publicznie).

Ryniu: oczywiście, że w porządku, ponieważ nie wykupiłam praw autorskich. I mam informację, że kilka osób już było zainteresowanych tym projektem. Natomiast zasadą Pracowni, która go robiła jest, żeby nie było takich samych realizacji. Chyba tylko kilka projektów się powtórzyło, ale te domy stoją w przeciwnych krańcach Polski. Jak by stanął jeszcze jeden Trawertyn gdzieś w Rzeszowie czy na wyspie Wolin to nie sądzę, żeby mi to spędzało sen z oczu. Może powstałby nawet Klub Trawertynków :smile: ?

Ryniu stokrotne dzieki. Przegladam strony od kilku miesiecy szukajac optymalnego projektu domu. Wizualnie bardziej odpowiadalby mi dach czterospadowy, jednak ze wzgledu na niewiare w rodzimych mistrzow sztuki dachowej zdecydowalem sie nie rezykowac. Pomimo mnogosci biur projektowych nie znalazlem zbyt wiele ciekawych "dwuspadow". Moj ostatni typ to "Rudzik" z Archetonu(130 m2 uzytkowej). Prosty, nie razi dobudowanym garazem, funkcjonalny rozklad pomieszczen... Zywie nadzieje, ze uda mi sie postawic ten "prostopadloscian" za 250 tys.(oczywiscie w betonie komorkowym 36 cm). Niech Moc bedzie z Wami. Tytus

Prosty, nie razi dobudowanym garazem, funkcjonalny rozklad pomieszczen... Zywie nadzieje, ze uda mi sie postawic ten "prostopadloscian" za 250 tys.(oczywiscie w betonie komorkowym 36 cm). Niech Moc bedzie z Wami.

Witam ponownie

Porównaj koszty a stronie

http://www.abakus.koszalin.prv.pl

to mocy Ci przybędzie

a gdy popatrzysz na wykresy to trochę opadnie

pozdrawiam Jacek

Ryniu, Ckwadrat! Oferte Archona przegladalem na samym poczatku moich poszukiwan. Przyznaje, ze projekty tej pracowni ujmuja wdziekiem i uroda. Szczegolnie "W blawatkach" i "W chabrach". Organizacyjnie i inwestycyjnie jest to jednak zbyt wielkie wyzwanie, ktore dawaloby szerokie pole do popisu rodzimym mistrzom sztuki budowlanej w dowolnej interpretacji wytycznych architekta. Chcialbym zatem uniknac wszelkiego rodzaju mutacji w trakcie budowy. Odnosnie wykresow Abakusa... Wprawily mnie w lekka konsternacje, poniewaz pomysl docieplania betonu komorkowego nie ma zbyt wielu zwolennikow wsrod bywalcow forum. Proces kondensacji pary wodnej brzmi ciekawie... Osoby, ktore pokusily sie na "jedna warstwe" nie podaja jednak tego zjawiska jako szalenie uciazliwe. Reasumujac, moj typ to jednowarstwowy Rudzik. Pozdrawiam Brac Budowlana. Pa.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: tytus dnia 2002-06-21 18:28 ]

Piszac o "Chabrach" nie sugerowalem sie konstrukcja dachu, a jedynie wrazeniami estetycznymi. Oczywiscie, ze jest to projekt z dachem czterospadowym i dlatego zrezygnowalem. A "Rudzika" postaram sie rozweselic kolorystycznie(szaro-czarna elewacja jest odrobine depresyjna). Pozdrawiam