enirs1977 15.01.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Witam,rezygnuje własnie z gazu z propoanu (ostatni rachunek 1250 zł za ogrzanie niespełna 80 metrów przypieczętował tą decyzję).Instalacja którą mam to zwykłe grzejniki, ogrzewane mieszkanie było propanem, brak podłogówkiNa razie mam do dyspozycji: farelkę + stary grzejnik wypełniony olejem na prąd,Myślałem o ogrzewaniu prądem, czytałem o grzejnikach akumulacyjncyh,tyle, że ja potrzebuje rozwiązania na tą zimę, tak do 1500 zł (więcej nie mam narazie na wydanie więc szukam czegoś co będzie bardziej ekonomiczne o tejże farelki + starego grzejnika z olejem na prąd żeby jako tako nie marznąć i nie płacić tak wielkich rachunków,czy za tą kwotę idzie kupić jakieś 2 małe grzejniki akumulacyjne i ogrzać pomieszczenia ok. 50 metrów (reszta nie będzie grzana). Słowem czy warto w coś takiego się pakować, zmienić taryfę na G12. I jaki byłby koszt montażu takich grzejników (czy można nimi się podpiąć do instalacji, którą mam, zamiast tychże grzejników)? Jak obliczyć koszta, których mogę się spodziewać biorąc pod uwagę, ze w ostatnich miesiącach używałem średnio 320 litrów propanu/miesiąc, nowe mieszkanie - szeregówka, oby dwoje sąsiedzi po bokach już mieszkają, nowe okna plastiki, styropian 15 cm?Litr propanu kosztował mnie trochę ponad 3,20 zł,czy prąd byłby tanszy i czy te grzejniki akumulacyjne wystarczyłyby (jaką moc musiałyby one mieć,żeby ogrzać całe mieszkanie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 15.01.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Takie decyzje podejmuje się przed zimą. Teraz pozostaje grzać wietrzyć i płacić! Skoro jednak chcesz spróbować ekstremów grzej tylko do 11oC za wschodnią granicą to standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.01.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Witam, biorąc pod uwagę, ze w ostatnich miesiącach używałem średnio 320 litrów propanu/miesiąc, czyli z tego propanu uzyskiwałeś ok.2000kWh. Policz sobie sam ile bedzie kosztować cię energia elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 15.01.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Witam,rezygnuje własnie z gazu z propoanu (ostatni rachunek 1250 zł za ogrzanie niespełna 80 metrów przypieczętował tą decyzję). Wymień zbiornik na własny, będziesz płacił za propan 1,7 - 1,8 zł/litr. Przy tym zużyciu zapewne wystarczy jedno tankowanie latem. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts