brzeziak 15.01.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 witam, Jestem na etapie projektu, chce w miare mozliwosci miec wyelimminowac straty ciepla w domu i napotkalem na problem z oknem narozym.. mam dwa w projekcie, jedno przezyje bo zona zyc mi nie da jak zrezygnuje z tego w kuchni ale probuje jej wytlumaczyc ze duzo betonu nie wrozy dobrze jeesli chodzi o straty ciepla.. Bede budowal z Silki 24 + 20 cm styro grafitowego i tak sie zastanawiam czy jest jakis patent na nadproza do okien naroznych z Silki z mozliwoscia zazzbrojenia, tak zeby byly troche cieplejsze? oko bedzie mialo wymiar jedno - 60x120 i drugie skrzydlo 120x120. Niechcialbym zadnych podpurek i pytanie czy wogule da sie to zrobic na szalunku a moze jakisgotowy system z Ytonga albo Silki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 16.01.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Raczej tylko wylewane w szalunku.Zbrojenie narysuje projektant ,a co do izolacyjności to silka wcale nie jest cieplejsza od betonu a ocieplasz styropianem.Przemyśl to okno bez filarka bo jakbyś chciał rolety to nie zmieścisz skrzynek nad oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzeziak 16.01.2014 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 no wlasnie chce rolety i chcialbym kasete sschowac pod ocieplenie, tzn miec ja naad oknem. W takiej sytuacji wylac szalunek nad oknem, tzn bez filara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 19.01.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Bez filarka nie zmieścisz skrzynek bo skrzynki wystają do środka poza ramę okna .Napisałem ci to bo już miałem taki przypadek , najpierw robiliśmy wylewane nadproże żelbetowe ,a póżniej musieliśmy wymurować filarek bo nie mieściły się rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 19.01.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Bez filarka nie zmieścisz skrzynek bo skrzynki wystają do środka poza ramę okna .Napisałem ci to bo już miałem taki przypadek , najpierw robiliśmy wylewane nadproże żelbetowe ,a póżniej musieliśmy wymurować filarek bo nie mieściły się rolety. Moje skrzynki wystają poza okno na zewnątrz, więc akurat z tym nie ma problemu. Między skrzynką a nadprożem zmieszczę jeszcze 10 cm ocieplenia. Do wyboru, do koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts