januszpe 17.01.2014 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Co do ościeżnicy Termo (takiej jak proponuje Wikęd a skopiowało KMT) - też nie jestem jej ślepym zwolennikiem. Jeśli już to nie z powodu teoretycznych oszczędności jakie może dać (chciałbym zobaczyć badania na U drzwi z ościeżnicą termo a zwykłą). Puściłem maila z pytaniem o takie badania do firmy Wikęd aby podali coś więcej niż jest u nich na stronie. Jak dostanę odpowiedź to chętnie podzielę się info - może komuś się przyda. Bardziej doceniam jej większą sztywność i szczelność - bo jest to zrobione jak okno. Zwykłą ościeżnicę metalową łączy się z czterech elementów zbijając do kupy młotkiem - więc tam nie ma mowy o szczelności i gdyby ktoś chciał do niej stosować taśmy do montażu warstwowego to byłbym mocno sceptyczny. Cenna uwaga przy wyborze drzwi. Czyli do tej jednoczęściowej ościeżnicy termo można / trzeba (warto) stosować taśmy. Pytam o montaż normalny w murze. Zaletą ciepłej ościeżnicy będzie także ograniczenie potencjalnego roszenia na jej powierzchni, a to jest komfort, który może być nieoceniony. Czyli dopłata do ościeżnicy po części za lepszą izolację termiczną a po części za inne walory? Czy ten komfort jest w jakiś sposób odczuwalny dla kupującego (lub z drugiej strony - czy brak takich właściwości w ościeżnicy czemuś wadzi?) czy lepiej się ją po prostu montuje ze względu na sztywność. Jak pisałeś - ościeżnica składana jest zbijana młotkiem z 4 elementów. Monterem nie jestem ale na chłopski rozum sztywniejsze jest coś co jest z 1 części niż z 4. Sorka za podstawowe pytanie ale dopłata kilku stówek dla mnie powinna być uzasadniona czymś więcej niż hasłem: zapłać więcej bo jest lepsza. Ale gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.01.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Wiesz - ja szczególnie dociekliwy nie jestem i jak ktoś się nie pochwali sam (np tymi badaniami), to nie dopytam.. i na pewno przez to skromność w handlu traci.. Nie sądzę by dopłata za ościeżnicę termo zwróciła sie w oszczędnościach energii. Dlatego napisałem o innych zaletach, tylko one też są wyciągnięte z obserwacji własnych a nie z poparcia badaniami . Ten komfort (a bardziej dyskomfort) - to kwestia suchej ościeżnicy - jak będzie standardowa i do tego pojawią się dodatko dogodne warunki w postaci nie dość dobrego uszczelnienia i podwyższona wilgotność, to na zwykłej futrynie może pojawić się rosa. A to jest mało przyjemny widok i konsekwencje w postaci grzyba też są możliwe.. Montaż z taśmami ..im więcej go robię i do tego pogłębiam tu wiedzę, to tym bardziej jestem sceptyczny bo osiągnąć wynik bardzo dobry to rzecz wręcz nierealna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 17.01.2014 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 ... to na zwykłej futrynie może pojawić się rosa. A to jest mało przyjemny widok i konsekwencje w postaci grzyba też są możliwe.. Jak napisałeś o tym grzybie to od razu zapytałem wujka google z czym to się je i wypluło mi takie coś: http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,diagnostyka_mykologiczna_budynkow_murowanych,7023 Poczytałem i wygląda to strasznie. Tyle, że tak jak piszesz - warunki muszą sprzyjać grzybkom i innym porostom w domu. Montaż z taśmami ..im więcej go robię i do tego pogłębiam tu wiedzę, to tym bardziej jestem sceptyczny bo osiągnąć wynik bardzo dobry to rzecz wręcz nierealna Podziel się wiedzą jeśli możesz bo jak Ty tego nie potrafisz w 100% (tak wywnioskowałem) to nie wiem jak poradzi sobie inna ekipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 17.01.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Januszpe - nie ma co popadać w paranoje jak pisałeś. Są różne przypadki i najczęściej wynikają one z ludzkiego błędu lub niewłaściwej technologii w danym miejscu itd. Gdyby tak było to każdy dom po roku czasu by się zagrzybił i zawalił Zarówno jedna jak i druga ościeżnica sprawdzi się u Ciebie gdy zamontujesz ją w murze. Z tego co czytam nie masz pasywnego domu w zamyśle a tylko, jak to ująłeś, ciut cieplejszy. Ościeżnica pełna składana czy termo będą u Ciebie dobrym rozwiązaniem. Jak pisał wcześniej finlandia - termo ma dodatkowe walory, które będziesz mógł zauważyć w użytkowaniu, choć poprawniej mówiąc nie zobaczysz EWENTUALNYCH niedoskonałości innych konstrukcji. P.S. Finlandia - masz taki szacun w sieci, że powinieneś kupić busa i jeździć po Polsce z usługami montażu drzwi. Każdy kto choć raz zajrzał na jakieś forum, wie że zjadłeś zęby na montażach i nie jedno w życiu widziałeś. Myślę, że cena montażu razy 2+ koszty dojazdu nikogo by nie odstraszyły gdybyś go przeprowadził osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 17.01.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Witam Montaż z taśmami ..im więcej go robię i do tego pogłębiam tu wiedzę, to tym bardziej jestem sceptyczny bo osiągnąć wynik bardzo dobry to rzecz wręcz nierealna a to dlaczego ? powinno być dokładnie odwrotnie a tak na marginesie - masz jakiś montaż na przyszły piątek ? 24.01 mam małe spotkanie a stolicy możesz byś podjechał ? na kawę i małą dyskusję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sznajci 18.01.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Jakbys zapytał czy polecam - to nie - mimo iż mają swietny wynik Ud jak na tą cenę. Są słabe konstrukcyjne i widziałem juz nie jedne kilkuletnie połamane przez wiatr. Inna sprawa ze to nie wina drzwi a wiatru Termoizolacja w Orinach jest dobra ale brak przylgi oraz drewniana ościeżnica nie napawa mnie optymizmem pomimo parametrów w tak niskiej cenie. Szczerze wolałbym coś o gorszych parametrach dla skrzydła ale za to szczelniejsza konstrukcja na uszczelkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.01.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Witam a to dlaczego ? powinno być dokładnie odwrotnie a tak na marginesie - masz jakiś montaż na przyszły piątek ? 24.01 mam małe spotkanie a stolicy możesz byś podjechał ? na kawę i małą dyskusję pozdrawiam Za bardzo wzięłem sobie do głowy to porównanie do dziurawego wiadra. Bo weź kawałki taśm i spróbuj z nich zrobić naczynie do noszenia wody a dla utrudnienia wykorzystaj do tego celu też fragment ściany. Nie ma mowy - zawsze będzie ciekło. Wiedząc że ideał jest nieosiągalny popadam w stan rezygnacji.. Ps. Na piątek też mam plany na stolicę, ale to od dostaw w tygodniu zależy co będę robił.. Termoizolacja w Orinach jest dobra ale brak przylgi oraz drewniana ościeżnica nie napawa mnie optymizmem pomimo parametrów w tak niskiej cenie. Szczerze wolałbym coś o gorszych parametrach dla skrzydła ale za to szczelniejsza konstrukcja na uszczelkach. Masz u mnie plusa za trzeźwe podejście do sprawy. Oriony to przykład drzwi, które były przestarzałe i już niemal umarły z tego powodu, ale na fali ślepego patrzenia na współczynnik U wróciły z bardzo dobrym wynikiem. A na parametrze izolacyjności cieplnej świat się nie kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sznajci 18.01.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Masz u mnie plusa za trzeźwe podejście do sprawy. Oriony to przykład drzwi, które były przestarzałe i już niemal umarły z tego powodu, ale na fali ślepego patrzenia na współczynnik U wróciły z bardzo dobrym wynikiem. A na parametrze izolacyjności cieplnej świat się nie kończy. Nie jestem z branży drzwiowej ale ogólne pojęcie o tym co robię mam Tak jak Januszpe szuka najlepszego rozwiązania dla siebie to znacznie lepsze będą drzwi o słabszych parametrach ale za to szczelniejsze. Patrzeć należy trochę szerzej niż samo skrzydło, sama ościeżnica czy sam montaż. Wszystko musi współgrać ze sobą, bo któryś z elementów może być słabszym ogniwem co spowoduje, że skrzydło o współczynniku przenikania U=0,000001 nie wiele zaizoluje budynek, gdy ościeżnica będzie nieszczelna i całe ciepło ucieknie tamtą drogą a nie przez skrzydło. Wydaje mi się, że te Wikędy z przenikaniem =1,7 i ościeżnicą termo lub zwykłą składaną z poprawnym montażem będą o wiele lepsze niż najlepsze skrzydło na nieszczelnej ościeżnicy. P.S. dom to całość. Fundamenty, rodzaj ścian i ocieplenia. Stropy i dachy muszą współgrać z wcześniej wymienionymi, tak samo jak stolarka oraz rodzaj ogrzewania. Przykładowo: bloczek 24cm+ 20cm styropianu nie wiele dadzą, gdy będzie cieniutki dach i całe ciepło ucieknie górą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 21.01.2014 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Wiesz - ja szczególnie dociekliwy nie jestem i jak ktoś się nie pochwali sam (np tymi badaniami), to nie dopytam.. i na pewno przez to skromność w handlu traci.. Uzyskałem odpowiedź, z firmy Wikęd że kończą się już badania dla tej ościeżnicy i wynik jest lepszy dla zestawu skrzydło pełne premium + ościeżnica termo niż dla skrzydła premium pełne + ościeżnica 11. Badania nie zakończone jeszcze ale z ich wyliczeń i tego co już zbadali izolacja ma być w okolicach 1,2. Pytanie do Was, a w szczególności do Finlandii, czy taki wynik jest dobry? Urwali 0,5 przez samą ościeżnicę, bo skrzydło jest to samo. Ościeżnica 11 + skrzydło premium pełne = U=1,7 Ościeżnica termo + skrzydło premium pełne = U=około1,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.01.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Poczekajmy do końca badań na oficjalne wyniki aby oceniać izolację tej ościeżnicy.Póki co zapowiada się dobrze a mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej bo ościeżnica jest na prawdę warta uwagi. Pomimo dopłaty u mnie sprzedaje się w miarę dobrze, a takie badania tylko przyczynią się do tego, że będę miał pewność oferowanych produktów.Wikęd to dość młoda firma jeśli chodzi o drzwi i rokrocznie coś ulepszają - póki co na lepsze idą udoskonalenia, bo niekiedy jakaś firma przekombinuje lub sprzedaje marketingową oprawę w opcji za dopłatą, która niewiele (bądź nic) nie poprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.01.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 ... Co do drzwi - napisałem - liczyłem klientce ile oszedzie na drzwiach bardzo ciepłych - mi wyszlo ze za 30 lat sie jej zwroci ten wydatek w stosunku do drzwi ciepłych (cena za drzwi drewniane dobre 3,5 tys - a te super dobre 7tys). A ile oszczedzisz na montazu pasywnym? Słaby jestem z matematyki, ale to da sie policzyc. Obstawiam ze to będą co najwyzej pojedyńcze złotówki. Obniżenie rachunków za ogrzewanie to nie jedyny czynnik przy wyborze ciepłych okien/drzwi, ciepłego montażu, poprawy szczelności itp. Ja patrzę jeszcze na to, ile kosztuje mnie źródło ciepła przed takimi zmianami, a ile po. Jeśli np. dzięki takim działaniom, będę mógł zamienić pompę ciepła o mocy 9kW na pompę ciepła 7kW to mam kolejne kilka tys. zł do "zbilansowania" w ramach tych ulepszeń. Wtedy np. okres 30lat zwrotu skraca się do 15lat. Szału nie ma, ale warto to brać pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 23.01.2014 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Barth3z na drzwi Wikęd z ościeżnicą termo już się zdecydowałem po podpowiedzi Finlandii na innym forum. Dało to trochę do myślenia - dzięki raz jeszcze.Pisałeś o oszczędnościach związanych z zakupem mniejszych urządzeń do ogrzewania (np. pompa ciepła) przy lepszej izolacji domu. Jeśli znasz jeszcze jakieś przesłanki ku montowaniu droższych (lepszych) izolacji jak ww. to poproszę Cię o podrzucenie przykładów. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.01.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Warto zwrócić uwagę na wybór szyb do okien. Nie będę powielał, więc odeślę Cię do konkretnych postów:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192585-Folia-na-okno&p=6293483&viewfull=1#post6293483Poczytaj sobie ten wątek do końca. No i rolety - coś co wg mnie ani nie daje bezpieczeństwa ani nie jest energooszczędne. Zamiast zakupu rolet lepiej zainwaestować w lepszą izolację. Tutaj przynajmniej będą wymierne korzyści. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 23.01.2014 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 No i rolety - coś co wg mnie ani nie daje bezpieczeństwa ani nie jest energooszczędne. Zamiast zakupu rolet lepiej zainwaestować w lepszą izolację. Tutaj przynajmniej będą wymierne korzyści. Okna są cały czas poszukiwane ale to temat taaaak szeroki, że sam jeszcze nie wiem co wybrać, jaki pakiet szybowy, jaki profil i producent. Chyba trzeba będzie zrobić rachunek sumienia naszego budżetu. Rolety nawet nie są brane pod uwagę bo również uważam to za zbędny wydatek. Barth3z miałem na myśli rozwiązania takie jak podsunąłeś z mniejszą pompą ciepła. Ja sobie wymyśliłem ale jeszcze nie sprawdziłem czy da radę to zastosować - mniejsze grzejniki. Nie jakoś dramatycznie ale powiedzmy o przysłowiowe "żeberko" (bądź rzadziej podłogówkę położyć). Zawsze jakaś oszczędność na rzecz okien. Pytanie czy po 10 latach okna będą tak samo dobre w zatrzymywaniu ciepła i czy nie zbraknie żeberek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.01.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Jeśli mowa o inwestowaniu w "ciepłe" rozwiązania to po to, żeby zmniejszyć koszty eksploatacji oraz koszty inwestycyjne c.o. Nic więcej nie ugrasz. Wspomnę jeszcze o tym, że jeśli decydujesz się na ogrzewanie pompą ciepła powietrze - woda to sugeruję zastosowanie podłogówki. Podłogówka pracuje na niższej temperaturze, co przekłada się na lepszą efektywność pompy ciepła - niższe rachunki za prąd. Można jeszcze rozwinąć oszczędność z tytułu polepszania szczelności oraz ocieplenia budynku, ale to nie ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 31.01.2014 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Ten temat jeszcze przede mną. Z jednej strony tniemy koszty budowy a z drugiej strony nie chcemy z tym przesadzić aby nie zaoszczędzić na tym na czym nie powinno się oszczędzać. Ogrzewanie na 100% podłogówka będzie ale to jeszcze kawałek drogi. Instalacja, wylewki ... aż mi się słabo robi, bo teraz dopiero zacznie się zabawa. Mury to pikuś jak czytam w porównaniu z instalacjami, oknami itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 26.03.2014 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Mam do Was jeszcze jedno pytanie. A w zasadzie dwa Jakie powinny być drzwi z kotłowni do części mieszkalnej? Z kotłowni na podwórko robię stalowe i tu jest OK, ale szukając najtańszego sklepu kilku sprzedawców powiedziało, że z kotłowni do domu muszą być stalowe a nie pokojowe. Pytanie czy nie chcą mi wcisnąć drzwi zewnętrznych (droższych) aby zarobić czy tak też powinno być? Druga rzecz o jaką chciałem zapytać to czym jest próg PCV? Przed wizytą w sklepach szybko obliczyłem sobie ile maksymalnie powinienem zapłacić za drzwi i wyskoczyła opcja progu aluminiowego i z PCV. W ferworze rozmów ze sprzedawcami i poszukiwaniem najtańszego sklepu w końcu nie zapytałem nikogo o to. http://wiked.pl/nowe-zamowienie/1-drzwi-stalowe Tu można to znaleźć ale nie ma ani zdjęcia ani opisu. Tylko sama opcja do ościeżnicy termo. Z góry dzięki za odp, bo to już najwyższy czas zamawiać (pogoda dopisuje więc nie marnujemy czasu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 26.03.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Witam Jakie drzwi gdzie masz zamontować to masz zapisane w swoim projekcie i tego się trzymaj.Co do progu teoretycznie pcv ma mniej wychładzać dół drzwi - i nazywany jest "ciepłym" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpe 26.03.2014 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Dzięki za informację. Muszę przewertować jeszcze raz projekt, bo była robiona adaptacja pomieszczenia gospodarczego na kotłownię. Musieliśmy trochę powiększyć pomieszczenie i dorobić drzwi na zewnątrz. Do tego doszły drzwi z garażu do wiatrołapu aby nie trzeba było wychodzić na zewnątrz po zaparkowaniu.Nie spotkałem się jeszcze z takim progiem. Zawsze aluminiowe lub drewniane są dodawane do drzwi. Dobre to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 28.03.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Dzięki za informację. Muszę przewertować jeszcze raz projekt, bo była robiona adaptacja pomieszczenia gospodarczego na kotłownię. Musieliśmy trochę powiększyć pomieszczenie i dorobić drzwi na zewnątrz. Do tego doszły drzwi z garażu do wiatrołapu aby nie trzeba było wychodzić na zewnątrz po zaparkowaniu. Nie spotkałem się jeszcze z takim progiem. Zawsze aluminiowe lub drewniane są dodawane do drzwi. Dobre to jest? Taki próg mówiąc obiektywnie ma swoje plusy i minusy jak każda rzecz którą kupujesz do domu. Jak pisał MMichal jest to próg ciepły z kompozytu (tu PCV) i ma za zadanie redukcje wychłodzenia pod drzwiami. Poza tym wyglądem (kształtem) przypomina dobrze wszystkim znany próg aluminiowy. Z minusów, bo i takowe są, trzeba zaznaczyć, że żywotność takiego progu może być krótsza. Po prostu łatwiej się wyciera w porównaniu do aluminiowego. P.S. ten próg montowany jest tylko z ościeżnicą termo, jak pewnie już widziałeś w wyceniarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts