szczep85 15.01.2014 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Witam,potrzebował bym pomocy przy doborze pieca i kaloryferów.Po rozmowie z fachowcem dowiedziałem się że nie opłaca mi się dawać kotła kondensacyjnegopowód brak podłogówki i za bardzo będzie trzeba przewymiarować grzejniki.Jakoś wolał bym iść do przodu z technologią niż się cofać do Pieca turbo. Dane domu:Powierzchnia całkowita 212m2Powierzchnia użytkowa 160m2kubatura 730m2 Dom wybudowany z cegły porotherm 25cm plus 12cm styro Dach dachówka ceramiczna papa deskowanie plus 30cm wełny 0,039 i 0,036Okna plastikowe. Brak podłogówki ! W projekcie mam wpisany kocioł gazowy 19KW nie wiem, czy się tego trzymać bo projekt jest już wiekowy i będzie miał z 15lat.Osobiście myślałem o Junkers cerapur Smart ZSB22-3C23S5300 plus FW 120 teraz pytanie tylko co z tymi grzejnikami????!!!!!! Czy trzymać się wytycznych odnośnie ilości Wat na m2 projektu który był robiony 15lat temu? Wstępnie pobrałem sobie program ze strony purmo i ustawiłem temp.wody na 55st. to z wszystkimi pokojami sobie jakoś poradziłem z doborem ale największy problem mam z salonem, jadalnią i kuchnią !powierzchnia salonu, jadalni i kuchni to łącznie 55m2 a mam tylko 3 wyjścia na grzejnik . J1) h-60cm długość 180cm 2) 60x120-140cm 3) max szerokość 50cm możemy iść w górę . ile średnio trzeba przyjąć przy takim budynku watt na m2 aha .... posadzka jest już wylana czyli kładzenie podłogówki już raczej nie możliwe. Bardzo proszę o pomoc !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 16.01.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 witam bierz kocioł kondensacyjny nawet grzejąc grzejnikami kocioł będzie kondensował - odzyskiwał ciepło ze spalin na poniższej stronie masz to fajnie pokazane http://www.instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5167%3Azapotrzebowanie-na-paliwo-ile-gazu-spali-kociol&catid=67%3Abiezacy-numer-ogrzewanie&Itemid=134&lang=pl pozdrawiam Witam, potrzebował bym pomocy przy doborze pieca i kaloryferów. Po rozmowie z fachowcem dowiedziałem się że nie opłaca mi się dawać kotła kondensacyjnego powód brak podłogówki i za bardzo będzie trzeba przewymiarować grzejniki. Jakoś wolał bym iść do przodu z technologią niż się cofać do Pieca turbo. Dane domu: Powierzchnia całkowita 212m2 Powierzchnia użytkowa 160m2 kubatura 730m2 Dom wybudowany z cegły porotherm 25cm plus 12cm styro Dach dachówka ceramiczna papa deskowanie plus 30cm wełny 0,039 i 0,036 Okna plastikowe. Brak podłogówki ! W projekcie mam wpisany kocioł gazowy 19KW nie wiem, czy się tego trzymać bo projekt jest już wiekowy i będzie miał z 15lat. Osobiście myślałem o Junkers cerapur Smart ZSB22-3C23S5300 plus FW 120 teraz pytanie tylko co z tymi grzejnikami????!!!!!! Czy trzymać się wytycznych odnośnie ilości Wat na m2 projektu który był robiony 15lat temu? Wstępnie pobrałem sobie program ze strony purmo i ustawiłem temp.wody na 55st. to z wszystkimi pokojami sobie jakoś poradziłem z doborem ale największy problem mam z salonem, jadalnią i kuchnią ! powierzchnia salonu, jadalni i kuchni to łącznie 55m2 a mam tylko 3 wyjścia na grzejnik . J 1) h-60cm długość 180cm 2) 60x120-140cm 3) max szerokość 50cm możemy iść w górę . ile średnio trzeba przyjąć przy takim budynku watt na m2 aha .... posadzka jest już wylana czyli kładzenie podłogówki już raczej nie możliwe. Bardzo proszę o pomoc !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts