Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z podłączeniem.

KonradW55

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Na etapie projektowania obudowy kominka, zastanawiam się nad kwestią podłączenia wkładu do komina, a dokładnie przejścia rury przez ścianę do komina. Komin systemowy znajduje się w odległości około 10 cm za ściana, przed którą stoi kominek. Szczegóły widoczne na zdjęciu. Chodzi o kwestie jak wykonać to przejście przez ścianę. Na początek na pewno płyta czołowa z wełny w otwór w pustaku i co dalej, przestrzeń pomiędzy kominem a ścianą z tyłu nie jest niczym zaizolowana. Czy otwór w ścianie wmurować przejście na rurę ( takie dwuścienne), czy może wypełnić wełną. Chodzi o to żeby gorące powietrze nie wędrowało z tyłu ściany, komin jest obudowany płytami GK. Czy montować rozetę w kominie ??. Liczę na sprawdzone rady.

4.JPG1.JPG2.JPG3.JPG

Pozdrawiam.

Zacznijmy od tego, że komina się nie obudowuje płytami gk, tylko tynkuje. Płyty powodują utratę kontroli nad stanem komina. Przejście natomiast może być dwuścienne stalowe, z izolacją w środku. Musi to być tak zrobione, by zachować niezależność rury ceramicznej od obudowy komina.

Na początku komin został 2 krotnie otynkowany łączną grubością 2 cm tynku cementowego a obudowany płytami w celach estetycznych ( z różnych, niezależnych przyczyn). Jeżeli chodzi o niezależność rury ceramicznej względem obudowy komina to wynika ona z budowy komina systemowego.

Rozumiem, że przejście dwuścienne wmurować w ścianę ?? ( zaprawą szamotową ??) Czy musi być izolowane ?? I jeszcze nurtująca mnie kwestia, czy rura spalinowa w miejscu "wchodzenia" w ścianę może stykać się z wełną, którą będzie ta ściana zaizolowana, czy zostawić jakiś "bezpieczny" odstęp (zdjęcie poniżej)???111.jpg

Z pewnością nie powinno to być tak zrobione jak na zdjęciu. Pomijając kwestię użycia do budowy kominka materiału toksycznego (wełna mineralna "kominkowa"), jest to wykonane niechlujnie. Użycie zaś taśmy aluminiowej w celu uszczelnienia rur, to jakiś żart.

Tynk na kominie powinien być stale do wglądu. Dlatego zabudowanie go płytą jest niezgodne z zasadami. Jeśli przejście dwuścienne wmurujesz w ścianę, owiń je przedtem grubym sznurem ceramicznym, by nie stracić elastyczności przyłącza.

Dziękuje za uwagi i podpowiedź

w ramach usprawiedliwienia, powyższe zdjęcie nie jest mojego autorstwa, ściągnięte z sieci,chodziło mi o zobrazowanie konkretnego miejsca, a nie jakości wykonania, po lekturze tego forum takie rzeczy są dla mnie oczywiste i nie wymagają komentarza, skupmy się na powyższych zagadnieniach dotyczących kontaktu bezpośredniego wełny(toksycznej :)) z rurą kominową.

I pytanie po co dawać w takim razie przejście dwuścienne, jeżeli nie umożliwi odpowiedniej elastyczności łącza, może jakieś inne rozwiązanie ??

Zależy mi na odizolowaniu komory kominka, żeby nie została ta dziura w ścianie na drugą stronę.

Komin, co jest oczywiste stoi jako niezależna konstrukcja , jak widać na zdjęciach w narożu dwóch ścian, nawet nie obudowując go płytami nie mam możliwości wglądu do dwóch przyległych do ścian stron komina.