darroo 16.01.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Ekipa właśnie wykańcza mi poddasze a wszystkie grzejniki (aluminiowe KFA G500) mają być zamontowane we wcześniej przygotowanych wnękach. Ponieważ mam bardzo niską ściankę kolankową więc 0,5 m przed nią została wykonana ścianka na ruszcie. I w niej zostaną przygotowane NA WYMIAR powyższe wnęki na grzejniki. Szukam po forach i kalkulatorach i jedni piszą 30 kw na m2 drudzy 100 kw i w końcu człowiek baranieje. Oczywiście z grubsza wywnioskowałem jaką ilość żeberek powinienem zastosować , ale chciałbym jeszcze zasięgnąć tutaj języka. Pytam ludzi którzy użytkują lub wykonują instalacje z aluminiowymi grzejnikami. Przykładowo ,pomieszczenie (sypialnia) na poddaszu 5,5m x 3,9m , wysokość 2,3. Ponieważ odchodzi jeden skos ,łączna kubatura to 44m3. Ocieplenie to wełna (isover uni mata) 18+5 ,pozostałe ścianki są z BK 12cm. W pomieszczeniu są dwa okna dachowe fakro 90x130 podwójnie szklone. Pytanie, czy 12 elementów powyżej wymienionego grzejnika wystarczy by skutecznie ogrzać takie pomieszczenie? Z góry dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts