Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna- kolejny post typu POMOCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakiś czas temu dostałem wycenę z jednej firmy na całość stolarki ponad 30 tys PLN.

A tak ogólnie (przy całości) ceny wahają się od ok.15 do 23 tys. Z tym, że jest duża rozbieżność w podawaniu cen. Bo jedni podają netto, inni brutto a jeszcze inni z montażami itd. Nie jestem w stanie tego posegregować :mad::mad:

Ciężko stwierdzić dokłądnie (moim zdaniem) jeśli niema się jako takiego poglądu na projekt ilość okien i wogóle po wycenach tez nie bardzo wiadomo czy okna w kolorze czy białe. I wogole zrob segregacje w jakim budrzecie chcesz sie zmiescic z oknami

I ogólnie przynajmniej mi się wydaje że okna powinny być dobrane do całej specyfiki budowy domu a nie tylko gdzie i za ile.

Czasami można zrobić tańsze okna a nie koniecznie gorsze:)

Jakiś czas temu dostałem wycenę z jednej firmy na całość stolarki ponad 30 tys PLN.

A tak ogólnie (przy całości) ceny wahają się od ok.15 do 23 tys. Z tym, że jest duża rozbieżność w podawaniu cen. Bo jedni podają netto, inni brutto a jeszcze inni z montażami itd. Nie jestem w stanie tego posegregować :mad::mad:

Jeśli jesteś Klientem indywidualnym ( nie firmą ) to ceny MUSISZ mieć podane w brutto.

stam222, a kwestie estetyki są Ci zupelnie obojetne ?

Profil kanciasty, czy zaokrąglony, zlicowany, czy półzlicowany ?

Kolor wnętrza ościeżnicy i łatwośc jej mycia ?

Nadal sadzisz, ze ktoś Ci pomoże wybrać ta jedna oferte z kilkunastu, nie znając renomy i poziomu kompetencji lokalnych firm ?

Ktoś tu skreślił wszystkie pozycje na Maco.

Super, czyli Oknoplast, czy M&S mozna skreslić, a to, że ci producenci sporo sprzedaja w klasie określanej jako premium, to pewnie przypadek

Wiem ,że jesteś w cieżkiej sytuacji, bo nie możesz wejść do salonu i pogadać.

Może choć zapytaj na twoich lokalnych forach społecznosciowych.

Ja na przyklad w ogole nie brałem pod uwage Oknoplastu - raz, ze ich profil ni sie nie podobał, dwa, ze lokalny dealer ma fatalne opinie na temat jakosci momtazu. Choć stara się to zmienić.

Jednak - u mnie Oknoplast przegrał, u Ciebie może być wzorem profesjonalizmu. Ale tego tutaj nikt nie wie.

Edytowane przez fotohobby

Dzięki za cieple słowa (od razu mi lepiej ;) ), co do estetyki to hmmmmm ja tam wielkiej różnicy nie widzę w tych wszystkich oknach, jak dla mnie to wyglądają tak samo. Tutaj akurat żona by się przydała bo jej to jakoś łatwiej określić ten parametr. No pocieszenie powiem Wam, ze z samochodami mam tak samo i dziwie się, ze ludzie je rozróżniają, jak widzę znaczek to wiem co za marka, kolory też rozróżniam ;) ale kształt to moim zdaniem wszystkie mają taki sam (gdzieś tam coś mniej lub bardziej wygięte ot cała różnica). Na tym etapie chciałbym wybrać kilka wariantów nad którymi można się zastanowić a z nich wybrać już ostatecznie uwzględniając te wartości estetyczne jak to nazywacie :) .To może zróbmy tak i zaczniemy raz jeszcze od samych profili; więc w grę wchodzą; (te ,które najczęściej się pojawiają)

-Veka softline 82 7 komór

-Veka Alphaline MD

-Aluplast -Ideal 8000 -6-cio komorowy

-Aluplast –Ideal 4000 5-cio komorowe 70mm

-Aluplast -Ideal 7000 NEW

-KBE System_88mm 6-cio komorowe

-SCHUCO profil 6-komorowy Jesień Classic

-SCHŰCO SI 82 CLASSIC

-M&S MS evolution (Ventiano)

-Oknoplast- Winergetic premium

-Vertex V90

-Vertex Optimal Black

-Greenline encore 4 komory

-Greenline Avantgarde 7000 5 komorowe

-Bruegmann BluEvolution 82

-DECEUNINCK INOUTIC -Eforte

-Dako- DPQ 82 7 komór klasa A

Edytowane przez stam222

-Veka Alphaline MD

-KBE System_88mm 6-cio

-SCHŰCO SI 82 CLASSIC

-M&S MS evolution (Ventiano)

-Oknoplast- Winergetic premium

-Vertex V90

-Bruegmann BluEvolution 82

-DECEUNINCK INOUTIC -Eforte

-Dako- DPQ 82 7 komór klasa A

reszta profili która wykreśliłem myślę nie warto ponieważ nie osiągniesz założonego Uw okna

kbe i eforte zostawiłem bo nie znam tych profili a współczynnik Uw osiągniesz na tych profilach

Edytowane przez pawel2905

No to już coś jakoś lista się zawęża i można na czymś powoli się skupiać.

Swoją drogą to jako pierwsze prospekty podrzucił mi budowę gość z DAKO i powiem Wam, że jakoś tak od początku zrobiły te okna na mnie dobre wrażenie na pewno cena w zimowej promocji jest OK nie wiem tylko jak z jakością może ktoś zerknie??? http://www.dako.eu/article,1,89,745

No tak, od czegoś trzeba zacząć, ale profile to też nie najlepsza droga, bo okno to nie tylko profil ale i pozostałe skladniki, w tym bardzo ważny czynnik ludzki.

Więc ja uważam że więcej może powiedzieć nazwa Producenta wsparta dobrym montażem. To rzeczywiście trudno jest określić na odległość.

A w miejscu Twojej budowy - masz dużo firm czy to małe miasto gdzie bez problemu da się wyłonić tylko kilka salonów? Może od tej strony zacząć - poszukać lokalnych liderów i sprawdzać ich propozycje? (ale nie takie, że jeden sprzedawca wyceni Ci 5 producentów, bo wtedy najzwyczajniej nie jest doradcą a tylko sklepem.

Masz całkowitą rację, ze czynnik ludzki jest bardzo ważny bo nawet najlepsze okna, kiepsko osadzone nie spełnią moich oczekiwań i swoich funkcji. Mieszkam i buduję się w Poznaniu więc wszystkie zapytania kierowałem do lokalnych producentów/sprzedawców. I wszystkie tutaj w/w oferty od nich właśnie pochodzą.

Idąc dalej drogą eliminacji podzieliłem pozostałe okna wg. listy @paweł12905 od najdroższych do najtańszych, choć nie jestem do końca przekonany czy ceny nie są różne (z Vat, bez z 8%,23%) ale mamy kolejny podział.

-M&S MS Evolution (Ventiano) cena; 6.386

-Vertex V90 cena ; 5.727

-SCHŰCO SI 82 CLASSIC cena 5.237

-Oknoplast- Winergetic Premium cena 5.149

-Veka Alphaline MD cena; 4.972

-KBE System_88mm 6-cio cena 4.448

-Dako- DPQ 82 7 komór klasa A cena 4.364

-Bruegmann BluEvolution 82 cena 4.360

-DECEUNINCK INOUTIC -Eforte cena 3.784

Edytowane przez stam222

-M&S MS Evolution (Ventiano) cena; 6.386

-Vertex V90 cena ; 5.727

-SCHŰCO SI 82 CLASSIC Cena 5.237

-Oknoplast- Winergetic Premium cena 5.149

-Veka Alphaline MD Cena; 4.972

-KBE System_88mm 6-cio Cena 4.448

-Dako- DPQ 82 7 komór klasa A cena 4.364

-Bruegmann BluEvolution 82 cena 4.360

-DECEUNINCK INOUTIC -Eforte cena 3.784

ja bym nie dzielił ze względu na cenę tyko sie przyjrzał kto to produkuje jakość ich wykonania i kto ma ci to wprawiać

Już napisałem na początku chcę Uw~ 0,8 i bezproblemowej obsługi okien. Najtaniej i najlepiej. Cena jak najbardziej mnie interesuje jak każdego inwestora i nie jest to w żadnej mierze kryterium, ze droższe to lepsze. Wytłuszczone dlatego, żeby było wyraźnie i przejrzyście. A gdybym na oknach się znał i wiedział co i jak to nie byłoby tego tematu wcale. Wygląd zewnętrzny to dla mnie mniej ważny szczegół poza tym patrz post wyżej.

Pozdrawiam

Chłopie, powiem ci brutalnie - nie da sie zarobić i d... nie dać

Albo chcesz mieć dobrze albo chcesz mieć tanio

Wpisujesz to dziesiątki ofert, zapewne masz ich jeszcze więcej, laik jesteś tak jak i ja ale mnie szkoda by by było czasu na takie pierdoły bo zobacz - większość Twych wyników oscyluje w okolicy 5 tyś i rozpiętość jest +-500 zeta. I teraz odpowiedz szczerze - co to jest te 500 zł ?

Palisz? to zapewne koszt papierosów przez miesiąc, pijesz? jeśli tak to od razu idź na odwyk ;). Jeździsz samochodem? Ogranicz spalanie jeżdżąc delikatniej.

Wydajesz kasę na element budowlany jeden z najważniejszych i tu ściubisz stówkę ?

Dlatego od początku pisze że Ciebie pogieło.

Chcesz tanio i dobrze - zaufaj reklamie w TV i kup Drutexy

A tak naprawdę to wkurzyło mnie dublowanie wątku, jeden się rozrósł ale w nim pojawiają się kolejne pytania a tak to należy zmienić forum budowlane na forum okienne bo tylko o oknach się tu chrzani

I powiem ci jeszcze coś, im więcej będziesz miał ofert tym głupszym będziesz i kłopot z wyborem będzie jeszcze większy - zadecyduje tylko cena bo tylko cena do Ciebie przemówi.

Gdybyś czytał uważnie od początku i nie trzepał się jak chłopak z ADHD to byś wiedział, że nie o 500pln tu chodzi. Prezentowane tutaj przykłady dotyczą tylko 4 sztuk okien a u mnie całość oszklenia to prawie 100m2.

Jak Tobie ten temat o oknach nie pasuje nie musisz tutaj zaglądać i udzielać rad bo póki co jeszcze Ci się nie udało nic konkretnego i konstruktywnego napisać. Załóż sobie jakiś własny temat w jakimkolwiek dziale i tam możesz swoje boleści i niestrawności przelewać na ekran monitora.

Pozdrawiam

Domowy, jesteś tu krótko, a już Cię ponosi :D TO pomyśl jak my wytrzymujemy - co sezon od nowa te same problemy:)

Fakt że Poznań to wielkie miasto i cierpi na bogactwo wyboru. Tak jak wspomniałem -na początek szukałbym wykonawców na forach lokalnych, w rankingach, na stronach typu montaze.info, laureaci VIP itp.

To ile u Ciebie kosztuje takie okno 1500x1500?
To jest pytanie o okna czy o cenę?

To nie wstyd przyznać się że szukasz najtańszej i zarazem dobrej oferty - tylko takich nie ma

Mało tego, porównując tylko cztery okna możesz się nieźle oszukać bo teraźniejsi najtańsi w pełnym zamówieniu mogą okazać się najdrożsi

A co do mnie - wisi mi Twoja opinia na mój temat, Ty się ośmieszasz nie ja

Podziwiam tylko tych co kółko takim "inwestorom" mówią - zdecyduj się czego chcesz, jakie mają być twoje okna, co od nich wymagasz itd itd

Niesamowicie cierpliwi są