Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama garażowa Novoferm vs. Wiśniowski

Recommended Posts

Witam

Pomimo starań nie znalazłem bezpośredniego porównania bram Novoferm i Wiśniowski, dlatego zakładam nowy temat.

Stoję przed wyborem podwójnej bramy garażowej z napędem do domu jednorodzinnego, szerokość 5m, wysokość 2,25m

Wiśniowski z napędem Nice lub Faac z montażem 6500 brutto

Novoferm z napędem Nice z montażem 5300 brutto

Za Novoferm: grubszy panel - 45mm vs. Wiśniowski 40 mm

Za Wiśniowski: metalowe rolki vs. Novoferm plastikowe

Proszę użytkowników obu marek o opinię, a fachowców o wskazanie innych za i przeciw.

Ja bym polecał jednak Novoferm przy tej szerokości. Grubszy panel oraz zapewne o 1 więcej segment (przy wysokosci 2250 Wisniowski bedzie sie składal z 4 a novoferm z 5) co przekłada się na większa sztywność bramy.

Metalowe rolki będą pewnie głośniejsze ?

Novoferm ma bardzo dobre swoje napędy na które jest promocja do końca stycznia i ja bym polecał się przyglądnąć cenie z ich oryginalnym napędem.

Ja bym polecał jednak Novoferm przy tej szerokości. Grubszy panel oraz zapewne o 1 więcej segment (przy wysokosci 2250 Wisniowski bedzie sie składal z 4 a novoferm z 5) co przekłada się na większa sztywność bramy.

Metalowe rolki będą pewnie głośniejsze ?

Novoferm ma bardzo dobre swoje napędy na które jest promocja do końca stycznia i ja bym polecał się przyglądnąć cenie z ich oryginalnym napędem.

dzięki za info, już sprawdzam szczegóły u dealera.

a czy plastikowe rolki nie będą mniej wytrzymałe?

co z innymi elementami; sprężyny - czy jest taka sama ilość? Znasz inne różnice pomiędzy tymi dwoma markami?

Okazało sie że u mnie spartolili sprawe montażyści Wiśniowskiego - jedna strona bramy o 1,3cm wyżej.

Nic dziwnego że szpara u góry i wieje. A panele dostosowali do poziomu, tylko że siłownik na tym cierpi.

Ciekawe jak firma Wiśniowski teraz podejdzie do tej sprawy bo póki co montażyście ze sklepu byli 2 razy i kicha.

Edytowane przez julo23

• 2 weeks później...
Ja się podłącze pod temat.

Posiada ktoś e-maila do Wiśniowskiego ws. reklamacji bramy ? nie mam już sił szarpać sie ze sklepem w którym kupowałem i jego montażystami. Może oni coś poradzą.

Na stronie wiśniowskiego za chiny nie mogę nic znaleść.

Spróbuj do nich napisać na Facebooku,a jak nie to skontaktuj się z Działem Serwisu - tel +48 18 44 77 250. Powinni pomóc w tej sytuacji. Daj znać jak poszło i jaki jest wynik reklamacji :)

• 2 months później...
najważniejszy w bramie jest montaż. Nawet najlepszy produkt spartaczyć może monter niemota. Uwaga: nie mylić z monterem który się uczy, bo dobry monter, nawet jak montuje coś pierwszy raz to nie zostawi niedoróbki.. Ale jeśli porównać tylko produkt - Novoferm - to bardzo porządny niemiecki produkt, ostatnio dużo lepszy od Hormanna (który systematycznie "jedzie" na opinii i "odchudza" swoje produkty), Wiśniowski - najlepszy z polskich producentów.

• 9 months później...
Witam. Od lipca 2014 r. używam bramy garażowej Novoferm z napędem Novoport ze sprężynami skrętno-wałową zamontowaną z tyłu. Brama jak na razie spisuje się dobrze nie mam z nią żadnych problemów. zaletą jest napęd boczny Novoport jest zamontowany przy wejściu na wysokości 1,4 m. Oświetlenie ledowe również dobrze się prezentuje. Zasięg pilota 150m. Wysokość barmy garażowej około 2 m szerokość 2,5 m, ilość paneli 4 szt. kolor złoty dąb. Sąsiad zamontował bramę znanej firmy na literę H podobnych rozmiarów, myślę że wykonanie i montaż lepiej wygląda przy Novoferm jest bardziej stabilna konstrukcja mocująca, nic się nie rusza przy zamykaniu i otwieraniu bramy. Praca dość cicha na rolkach z tworzywa sztucznego, napęd na pasku. Koszt bramy 5 tys z montażem, blokadami, fotokomórką. Pozdrawiam

Witam. Od lipca 2014 r. używam bramy garażowej Novoferm z napędem Novoport ze sprężynami skrętno-wałową zamontowaną z tyłu. Brama jak na razie spisuje się dobrze nie mam z nią żadnych problemów. zaletą jest napęd boczny Novoport jest zamontowany przy wejściu na wysokości 1,4 m. Oświetlenie ledowe również dobrze się prezentuje. Zasięg pilota 150m. Wysokość barmy garażowej około 2 m szerokość 2,5 m, ilość paneli 4 szt. kolor złoty dąb. Sąsiad zamontował bramę znanej firmy na literę H podobnych rozmiarów, myślę że wykonanie i montaż lepiej wygląda przy Novoferm jest bardziej stabilna konstrukcja mocująca, nic się nie rusza przy zamykaniu i otwieraniu bramy. Praca dość cicha na rolkach z tworzywa sztucznego, napęd na pasku. Koszt bramy 5 tys z montażem, blokadami, fotokomórką. Pozdrawiam

Też mam taką Novoferm 5 x 2,25 m z napędem Faac. Wszystko OK na razie poza tym że łącznik napędu z bramą ma dziwny kształt i przez to żadna siła nie dociska bramy mocno do posadzki i brama się sama dźwiga na jakieś 2-3 mm i robi się szczelina przy podłodze. Ten łącznik można rozkręcić i nadać mu inny kąt co powinno pomóc. Tak też zamierzam zrobić

• 1 year później...