Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szopa - barak

Recommended Posts

Proponuję jeszcze od zewnątrz ocieplić styropianem a od wewnątrz przykleić tapetę no i koniecznie zrobić wylewkę (najlepiej na bazie perlitu).

wspanialy pomysl, jade kupic tapete, koniecznie taka, ktora mozna malowac gdyby murarzom po miesiacu mieszkania w budzie , znudzil sie kolor scian:)

Ja całą szopę zrobiłem z obrzynów od więźby. Na dach poszła papa, a ściany wykonełem na zakładkę, tak, że ewentualna woda ścieka po nich a nie leci do środka. Ostatnie deszcze przetestowały ją intensywnie i nic. W środku sucho i przyjemnie, nic nie zamokło, anie sprzędy ekipy, ani wapno z cementem (leżało na paletach a nie na ziemi, ale chodziło tu raczej o wilgoć a nie o zalanie).

W efekcie jedynym kosztem byłą rolka papy i gwoździe, zawiasów i zasówy nie liczę. Konstrukcję wykonałem z żerdzi sosnowych 2 klasy grubości. Kto będzie kupował je w nadleśnictwoie będzie wiedział o co chodzi, grubszych nie ma sensu kupować, cieńsze mogą się nie nadawać.

Koszt żerdzi - 29 zł z 7% VAT - kupowane przed UE - teraz 22%.

Proponuję jeszcze od zewnątrz ocieplić styropianem a od wewnątrz przykleić tapetę no i koniecznie zrobić wylewkę (najlepiej na bazie perlitu).

wspanialy pomysl, jade kupic tapete, koniecznie taka, ktora mozna malowac gdyby murarzom po miesiacu mieszkania w budzie , znudzil sie kolor scian:)

A stolarkę daliście plastikową czy drewnianą? :lol:

Tere fere. Przestańcie sobie stroić żarty i powiedzcie, jak najtaniej szopę zamienić w barak - tzn., żeby w niej nie było mokro i nie wiało za bardzo

Dach trzeba przykryc, nalepiej dachówką co by krople deszczu nie bębniły, potem trzeba założyć jakiś sprawdzony system orynnowania połączony z drenażem, ogrzewanie najlepiej podlogowe i no coby nie było duszno jakąś wentylację (najlepiej mechaniczną + reku).

Jak wszystko to zrobisz, to sukces gwarantowany. :lol: