piotrek0m 16.01.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Witam, Mam wysoko podmurowane ściany szczytowe. Nie ma miejsca na izolację od strony dachu. Ponieważ zima mnie goniła zdecydowałem się zostawić ściany i wykonywać krycie wstępne. Dojście jest, więc ściany będzie można podciąć i skuć później... choćby do wysokości części zamieszkałej. Takie są opinie, że izolacja w tym miejscu być powinna, bo zabezpiecza przed przemarzaniem ścian. Jednakże kierownik budowy powiedział, że nie jest to tragedia i niekoniecznie muszę coś z tym robić... Od góry mam deskowanie, od zewnątrz będzie ocieplenie, od środka również będzie ocieplenie na długości krokwi + 7 cm zapasu w rezultacie "zimno" będzie miało do pokonania odległość ok 30 cm + deski + papa + dachówka. Pytanie od osób które już mieszkają w domach z tak wymurowanymi ścianami? Czy naprawdę odczuwa się jakiś dyskomfort z tego tytułu ? Może ściana jest na tyle chłodna, że aż wilgoć się wkrapla i grzyb powstaje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzu007 16.01.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 niestety mam to samo udalo mi sie coprawda zmiescic 2 cm styroduru zawsze to cos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 17.01.2014 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 No dobrze, ale niektórzy powiedzą, że to bardzo mało styropianu, więc czy Wy jako mieszkańcy odczuwacie jakiś szczególny dyskomfort ? Ściana jest zimna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 17.01.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 ja również tego nie dopilnowałem bo akurat mnie nie było. Nic sie nie wykrapla, dotykając ściany - jest ciepła. Zapewne i tak to połączenie bedziesz miał na strychu gdzie i tak nie bedzie ocieplone. Na pocieszenie jeszcze ci powiem że 90% nowobudowanych domów tak ma , bardziej sie martw o fachowy montaż drzwi, okien i ocieplenia styropianem - tutaj mostki się już tworzą konkretne (że o wełnie na poddaszu nie wspomne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.01.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Na pocieszenie jeszcze ci powiem że 90% nowobudowanych domów tak ma to znaczy że 90% to niedouczeni murarze. Cóż można się nauczyć ? pić jak widać prawda jest bolesna. Żadne to pocieszenie iż 90% to jest powód do żałoby. Jeśli jest czas można wybrać pustaki, nie trzeba tak .."równo" jak partacze robić, można podpiankować nierówności plus 10-15cm izolacji. Widać to na zdjęciu (jasny pas pustaków) . Nie tylko źle ale i więcej pracy, buractwo musiało ciąć pustaki. Istny debilizm. Rozumie dziecko co się uczy chodzić iż nie zawsze wychodzi, ale stare dziady nie potrafią pomyśleć ? Właśnie przez to ... pocieszanie 90% tak ma ... to znaczy iż trzeba dla dobra ogółu przymknąć oczy. Tak do niczego nie dojdziemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 21.01.2014 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Podbiję temat w oczekiwaniu na odpowiedzi osób mieszkających w domach z takimi wysokimi szczytami... czy ściany przemarzają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.01.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Podbiję temat w oczekiwaniu na odpowiedzi osób mieszkających w domach z takimi wysokimi szczytami... czy ściany przemarzają ? Nie mieszkam w takim domu ale znam taki budynek, poddasze funkcjonuje tam od 10 lat , nie słyszałem żeby co na ścianie sie pokazywało w sensie wilgoci czy mrozu. Budynek z lat '80. Wtedy nikt nie skracał szczytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 21.01.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Podbiję temat w oczekiwaniu na odpowiedzi osób mieszkających w domach z takimi wysokimi szczytami... czy ściany przemarzają ? a ja mieszkałem na takim poddaszu miałem na ścianach podciągniętych za wysoko, lód, szron i wodę. Jak zrobiłem termowizję to na tej ścianie miałem tak jakby wylali wieniec było tam 5'C a metr dalej marker pokazał 19'C. Było jeszcze więcej błędów w poddaszu więc nie wiem co byłoby jakby tylko to zostało źle zrobione, pokój strasznie ciężko było nagrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 31.01.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Witam, Mam wysoko podmurowane ściany szczytowe. Nie ma miejsca na izolację od strony dachu. Ponieważ zima mnie goniła zdecydowałem się zostawić ściany i wykonywać krycie wstępne. Dojście jest, więc ściany będzie można podciąć i skuć później... choćby do wysokości części zamieszkałej. Takie są opinie, że izolacja w tym miejscu być powinna, bo zabezpiecza przed przemarzaniem ścian. Jednakże kierownik budowy powiedział, że nie jest to tragedia i niekoniecznie muszę coś z tym robić... Od góry mam deskowanie, od zewnątrz będzie ocieplenie, od środka również będzie ocieplenie na długości krokwi + 7 cm zapasu w rezultacie "zimno" będzie miało do pokonania odległość ok 30 cm + deski + papa + dachówka. Pytanie od osób które już mieszkają w domach z tak wymurowanymi ścianami? Czy naprawdę odczuwa się jakiś dyskomfort z tego tytułu ? Może ściana jest na tyle chłodna, że aż wilgoć się wkrapla i grzyb powstaje ? [ATTACH=CONFIG]235589[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]235592[/ATTACH] No to zobacz to i sam wyciągnij wnioski .Ta sama sytuacja co u ciebie i jak możesz to skuj te 10cm i wsadź tam styropian a lepiej XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 31.01.2014 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) No to zobacz to i sam wyciągnij wnioski .Ta sama sytuacja co u ciebie i jak możesz to skuj te 10cm i wsadź tam styropian a lepiej XPS. [ATTACH=CONFIG]239160[/ATTACH] O to mi właśnie chodziło! Konkret. Pytanie jaka była temperatura na zewnątrz? Bo ściana jest chłodniejsza jakieś raptem 5-7 C. Czy jest tutaj deskowanie dachu (i co ono daje, pewno specjalnie nie wiele), oraz jaka jest odległość szczytu od sufitu (jaka grubość ocieplenia) włożona pomiędzy krokwie i na krokwie ? Na jakiej długości ściana "ciągnie" zimno ? Edytowane 31 Stycznia 2014 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 31.01.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) O to mi właśnie chodziło! Konkret. Pytanie jaka była temperatura na zewnątrz? Bo ściana jest chłodniejsza jakieś raptem 5-7 C. Czy jest tutaj deskowanie dachu (i co ono daje, pewno specjalnie nie wiele), oraz jaka jest odległość szczytu od sufitu (jaka grubość ocieplenia) włożona pomiędzy krokwie i na krokwie ? Na jakiej długości ściana "ciągnie" zimno ? Nie ma deskowania tylko membrana ,przerwa i dachówka a termowizja była robiona przy -10*C . Ściany miały 21* a najniższa temperatura to 13* a dodam że w tym pokoju jest najzimniej więc się nie zastanawiaj czy ocieplać bo koszt i nakład pracy niewielki a przyoszczędzisz na ogrzewaniu.Miałem to naprawić w zeszłym roku ale jakoś nie starczyło czasu ale w tym na 100% poprawię. Przy ocieplaniu ścian i poddasza pilnuj szczegółów (narożników i połączenia ściana -skos) oraz bardzo ważne "paroizolacja ma być super szczelna" a docenisz to przy wietrznej pogodzie. Wczoraj było -12* a odczuwalna -28* więc sobie wyobraź jak taki wiatr wysysa ciepłe powietrze z domku a w jego miejsce napływa wszystkimi szczelinami zimne. Gdzieś czytałem taki tekst "po co lodówka jak masz drzwi od niej otwarte" http://www.youtube.com/watch?v=teE9l4ef360 Edytowane 31 Stycznia 2014 przez kkdarch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.01.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 No to zobacz to i sam wyciągnij wnioski .Ta sama sytuacja co u ciebie i jak możesz to skuj te 10cm i wsadź tam styropian a lepiej XPS. [ATTACH=CONFIG]239160[/ATTACH] Niby dlaczego "lepiej XPS" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts