Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysoko podmurowana ściana szczytowa - pytanie do mieszkańców

piotrek0m

Recommended Posts

Witam,

Mam wysoko podmurowane ściany szczytowe. Nie ma miejsca na izolację od strony dachu. Ponieważ zima mnie goniła zdecydowałem się zostawić ściany i wykonywać krycie wstępne. Dojście jest, więc ściany będzie można podciąć i skuć później... choćby do wysokości części zamieszkałej. Takie są opinie, że izolacja w tym miejscu być powinna, bo zabezpiecza przed przemarzaniem ścian. Jednakże kierownik budowy powiedział, że nie jest to tragedia i niekoniecznie muszę coś z tym robić... Od góry mam deskowanie, od zewnątrz będzie ocieplenie, od środka również będzie ocieplenie na długości krokwi + 7 cm zapasu w rezultacie "zimno" będzie miało do pokonania odległość ok 30 cm + deski + papa + dachówka.

Pytanie od osób które już mieszkają w domach z tak wymurowanymi ścianami? Czy naprawdę odczuwa się jakiś dyskomfort z tego tytułu ? Może ściana jest na tyle chłodna, że aż wilgoć się wkrapla i grzyb powstaje ?

P131213_15.38_[03].jpg P131213_15.49.jpg

P131213_15.38_[03].jpg

P131213_15.49.jpg

ja również tego nie dopilnowałem bo akurat mnie nie było. Nic sie nie wykrapla, dotykając ściany - jest ciepła. Zapewne i tak to połączenie bedziesz miał na strychu gdzie i tak nie bedzie ocieplone. Na pocieszenie jeszcze ci powiem że 90% nowobudowanych domów tak ma :), bardziej sie martw o fachowy montaż drzwi, okien i ocieplenia styropianem - tutaj mostki się już tworzą konkretne (że o wełnie na poddaszu nie wspomne).

Na pocieszenie jeszcze ci powiem że 90% nowobudowanych domów tak ma
to znaczy że 90% to niedouczeni murarze.

Cóż można się nauczyć ? pić jak widać prawda jest bolesna. Żadne to pocieszenie iż 90% to jest powód do żałoby.

Jeśli jest czas można wybrać pustaki, nie trzeba tak .."równo" jak partacze robić, można podpiankować nierówności plus 10-15cm izolacji.

Widać to na zdjęciu (jasny pas pustaków) . Nie tylko źle ale i więcej pracy, buractwo musiało ciąć pustaki.

Istny debilizm.

Rozumie dziecko co się uczy chodzić iż nie zawsze wychodzi, ale stare dziady nie potrafią pomyśleć ?

Właśnie przez to ... pocieszanie 90% tak ma ... to znaczy iż trzeba dla dobra ogółu przymknąć oczy.

Tak do niczego nie dojdziemy.

Podbiję temat w oczekiwaniu na odpowiedzi osób mieszkających w domach z takimi wysokimi szczytami... czy ściany przemarzają ?

Nie mieszkam w takim domu ale znam taki budynek, poddasze funkcjonuje tam od 10 lat , nie słyszałem żeby co na ścianie sie pokazywało w sensie wilgoci czy mrozu. Budynek z lat '80. Wtedy nikt nie skracał szczytów.

Podbiję temat w oczekiwaniu na odpowiedzi osób mieszkających w domach z takimi wysokimi szczytami... czy ściany przemarzają ?

a ja mieszkałem na takim poddaszu miałem na ścianach podciągniętych za wysoko, lód, szron i wodę. Jak zrobiłem termowizję to na tej ścianie miałem tak jakby wylali wieniec było tam 5'C a metr dalej marker pokazał 19'C.

Było jeszcze więcej błędów w poddaszu więc nie wiem co byłoby jakby tylko to zostało źle zrobione, pokój strasznie ciężko było nagrzać.

• 2 weeks później...
Witam,

Mam wysoko podmurowane ściany szczytowe. Nie ma miejsca na izolację od strony dachu. Ponieważ zima mnie goniła zdecydowałem się zostawić ściany i wykonywać krycie wstępne. Dojście jest, więc ściany będzie można podciąć i skuć później... choćby do wysokości części zamieszkałej. Takie są opinie, że izolacja w tym miejscu być powinna, bo zabezpiecza przed przemarzaniem ścian. Jednakże kierownik budowy powiedział, że nie jest to tragedia i niekoniecznie muszę coś z tym robić... Od góry mam deskowanie, od zewnątrz będzie ocieplenie, od środka również będzie ocieplenie na długości krokwi + 7 cm zapasu w rezultacie "zimno" będzie miało do pokonania odległość ok 30 cm + deski + papa + dachówka.

Pytanie od osób które już mieszkają w domach z tak wymurowanymi ścianami? Czy naprawdę odczuwa się jakiś dyskomfort z tego tytułu ? Może ściana jest na tyle chłodna, że aż wilgoć się wkrapla i grzyb powstaje ?

[ATTACH=CONFIG]235589[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]235592[/ATTACH]

No to zobacz to i sam wyciągnij wnioski .Ta sama sytuacja co u ciebie i jak możesz to skuj te 10cm i wsadź tam styropian a lepiej XPS.

ściana.jpg

No to zobacz to i sam wyciągnij wnioski .Ta sama sytuacja co u ciebie i jak możesz to skuj te 10cm i wsadź tam styropian a lepiej XPS.

[ATTACH=CONFIG]239160[/ATTACH]

O to mi właśnie chodziło! Konkret. Pytanie jaka była temperatura na zewnątrz? Bo ściana jest chłodniejsza jakieś raptem 5-7 C.

Czy jest tutaj deskowanie dachu (i co ono daje, pewno specjalnie nie wiele), oraz jaka jest odległość szczytu od sufitu (jaka grubość ocieplenia) włożona pomiędzy krokwie i na krokwie ? Na jakiej długości ściana "ciągnie" zimno ?

Edytowane przez piotrek0m

O to mi właśnie chodziło! Konkret. Pytanie jaka była temperatura na zewnątrz? Bo ściana jest chłodniejsza jakieś raptem 5-7 C.

Czy jest tutaj deskowanie dachu (i co ono daje, pewno specjalnie nie wiele), oraz jaka jest odległość szczytu od sufitu (jaka grubość ocieplenia) włożona pomiędzy krokwie i na krokwie ? Na jakiej długości ściana "ciągnie" zimno ?

Nie ma deskowania tylko membrana ,przerwa i dachówka a termowizja była robiona przy -10*C .

Ściany miały 21* a najniższa temperatura to 13* a dodam że w tym pokoju jest najzimniej więc się nie zastanawiaj czy ocieplać bo koszt i nakład pracy niewielki a przyoszczędzisz na ogrzewaniu.Miałem to naprawić w zeszłym roku ale jakoś nie starczyło czasu ale w tym na 100% poprawię:yes:.

Przy ocieplaniu ścian i poddasza pilnuj szczegółów (narożników i połączenia ściana -skos) oraz bardzo ważne "paroizolacja ma być super szczelna" a docenisz to przy wietrznej pogodzie.

Wczoraj było -12* a odczuwalna -28* więc sobie wyobraź jak taki wiatr wysysa ciepłe powietrze z domku a w jego miejsce napływa wszystkimi szczelinami zimne.

Gdzieś czytałem taki tekst "po co lodówka jak masz drzwi od niej otwarte"

http://www.youtube.com/watch?v=teE9l4ef360

Edytowane przez kkdarch