Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

W nowo wykańczanym mieszkaniu, pasuje mi aby drzwi do sypialni dziecka z tradycyjnych zmienić na przesuwne chowane w ściane (np. system Eclisse). Byłyby to drzwi montowane w kasecie, do płyt G/K lub ściany murowanej.

Sypialnia mieści się niedaleko salonu, gdzie po uspaniu dzieci "toczyłoby się życie".

I tu moja wątpliwość. Pomijając kwestię samych drzwi, to na miejsce 12-cmetrowej ściany instaluję kasetę, czyli dwie płyty G/K z dziurą w środku, ewentualnie siatkę obtoczoną tynkiem.

Czy taka konstrukcja realnie chroni przed hałasem ? :confused:

Jeśli nie w takim stopniu jak ściana, to jak najlepiej sobie z tym poradzić ? Dodać korek od strony sypialni (gdzieś słyszałem o takim rozwiązaniu) ?

Czy może kaseta nie przepuszcza dźwięku w stopniu większym jak zwykła ściana ?

Dzięki za opinie.

Marcin

Witam.

Drzwi przesuwane wyglądają super i zajmują dużo mniej miejsca niż tradycyjne, ale faktycznie nie będą tak dobrze wytłumiały jak zwykłe drzwi z uszczelkami. No i jeszcze te szpary pod drzwiami i wokół nich... Co do "ściany"-kasety to można zamiast korka użyć np izolacji akustycznych albo paneli wygłuszających/akustycznych (popatrz sobie na Allegro).

Pozdrawiam

Zajmują mniej miejsca? Wg mnie jest to mit wypromowany przez zwolenników systemów przesuwnych.

To, że skrzydło drzwi po otwarciu nie zajmie miejsca na ściane prostopadłej to fakt, ale za to zajmuje na ściane równoległej.

Czy na świetle wejścia coś da się postawić jeśli już kupimy drzwi przesuwne? Nie sądzę, bo to zwyczajnie ograniczy możliwość przechodzenia.

Pokój to nie szafa:)

• 3 months później...