Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łuk z płyt gipsowo - kartonowych, konstrukcja ścianki i możliwości płyty

Recommended Posts

Witajcie. Potrzebuję pomocy - mam do zrobienia półściankę (wysokość 100 cm) z łukiem o promieniu ok. 450mm. Planowałem kupić 6,5mm płyty do gięcia w Leroy Merlin, ale sprzedawca mnie od tego pomysłu odwiódł, mówiąc, że te płyty i tak promień gięcia mają (na mokro) znacznie większy i się nie nadadzą (Mają tam Norgips). Płyt Knaufa w sensownej cenie w okolicy nie znalazłem, a względy finansowe też są istotne.

Pozostaje wygięcie lub nacinanie zwykłej płyty, której mam w nadmiarze. Znajomy twierdzi, że wygnie się tak nawet zwykła płyta po solidnym namoczeniu - czy ktoś robił tak ostre łuki z takich płyt ? Jeśli zdecyduję się na cięcie to czym szpachlować ?

Druga sprawa to konstrukcja stelaża. Wydaje się bardzo niestabilny, pechowo trafiłem na bardzo miękkie profile podłogowe w dodatku, co jeszcze obniża stabilność. Wygląda to teraz tak:

http://s7.postimg.org/62he0pb8n/2014_01_16_18_55_38_637s.jpg

http://s7.postimg.org/5e8jhrciv/2014_01_16_18_45_17_615s.jpg

i zastanawiam się, czy dobrze zrobiłem stelaż - w innym wątku na tym forum (tutaj, ostatnie zdjęcie) widziałem ponacinany profil poziomy ale zgięty w drugą stronę, tak, że ponacinane progi zachodziły na siebie - prawdopodobnie byłoby tak stabilniej i dodatkowo łatwiej przykręcać. Czy powinienem (i jak ?) wzmocnić tą konstrukcję ?