janoush 17.01.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Witam wszystkich, będę zamawiał okna i drzwi balkonowe, m.in. HSy (3600x2400). Okna już wybrane, wykonawca też . Problem pojawił się, gdy wymyśliłem, że spotkam ze sobą wykonawcę elewacji i montażystę okien. Chodziło mi, aby jeden fachowiec przekazał co potrzebuje od drugiego, aby i jedna i druga "robota" była dobrze wykonana. Niestety obaj mieli troszkę inne spojrzenie na sposób montaży vs. wykończenie elewacji w miejscu posadowienia HSów. Mają być na kotwach Knelsen, wysunięte o ok. 10 cm poza lico ściany. Poziom zero jest +30cm (czyli od aktualnego poziomu jeszcze 30 cm, a bloczki są po 20cm wys. każdy). Zagadką do rozwiązania jest ilość bloczków, które należy usunąć, aby wstawić okna i dobrze wykończyć elewację.. Załączam zdjęcie, aby było jaśniej. W otworze są dwa bloczki. Drzwi mają mieć 2400 wys. W tej chwili jest 2300. Pan od okien twierdzi, że należy "zbić" jeden bloczek (20cm wys.), wstawić poszerzenie balkonowe, a elewację wykończyć dochodząc od wewnątrz i od zewnątrz do drzwi (tak zrozumiałem). Pan od elewacji, twierdzi, że należy usunąć obie warstwy, wstawić coś (wyraził się - belkę), i połączyć styropian wewnętrzny i zewnętrzny i na to wylać wylewkę (aby pozbyć się mostka). Boję się, że dwa skrzydła HSów będą zbyt ciężkie, aby je posadowić je na wylewce i styropianie. Przecież nie są elementem konstrukcyjnym do przenoszenia ża takich liniowych obciążeń. Moja propozycja, to zamontowanie drzwi na kotwach, i takie podcięcie styropianu, aby wszedł pomiędzy okno a ścianę i potem nałożenie drugiej warstwy, tak aby przykryć trochę ramę. Poproszę o radę i, jeśli ktoś posiada, zdjęcia z montażu HSów w warstwie izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 17.01.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Nie do końca rozumiem problem ale pewnie jest to, ze takie drzwi na styropianie stać nie mogą. Ja bym słuchał jednak specjalistów od okien, którzy podejmując się montażu okien w ociepleniu raczej wiedzą co robią. Wg mnie 1 warstwa podmurowania może zostać a resztę wypełnić poszerzeniami. Podmurowanie będzie potem w warstwie styropianu a wylewka na nim będzie oddzielona od warunków atmosferycznych panujących na zewnątrz poprzez zastosowane poszerzenia (zapewne w 2 rzędach pod HST) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janoush 17.01.2014 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 I tak właśnie twierdzi pan od okien. Ja też jestem za tym rozwiązaniem - skrzydła są ciężkie i nie mogą stać na nie_monolicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 17.01.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Witam zdecydowanie lepiej mówi Pan od okien Z reguły HSa wystawia się w części w ocieplenie i montaż wykonuje się - w szczególności podparcie w dwu warstwach, w warstwie muru poziomowanie poszerzenia za pomocą klinów podkładek itp wszystko zależy JAK równo będzie położona warstwa bloczków czy też wykonana wylewka i druga część na konsolach. Poszerzenia ładnie oddzielą wylewki wewnętrzne i zewnętrzne. Zdjęcia mam z montażu pokazowego ale ... powinno być widać podparcie. należy tylko dodać pomiędzy próg HSa poszerzenia. brak oczywiście jeszcze wypełnienia materiałem izolacyjnym i zabezpieczenia np membrana lub folia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts