talar 17.01.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Witam,w rozdzielni jako pierwszy przełącznik na wejściu jest u mnie takie coś: http://www.hager.pl/katalog-produktow/rozdzial-energii/aparatura-sterujaca/modulowe-przelaczniki-instalacyjne-i-o-ii/sf463/34659.htmModułowy przełącznik zasilania 3P+N I-O-II 63A 400VMa trzy opcje, wyłączony, przełączenie na sieć i przełączenie na agregat.Czy w przypadku takiego przełącznika można zrezygnować z wyłącznika głównego?W tym wypadku ustawienie w/w hagera na pozycje 0 spełniałoby taką rolę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talar 20.01.2014 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Dla potomnych: taki przełącznik może jak najbardziej spełniać rolę wyłącznika głównego.Oparte na opinii dwóch elektryków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.01.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 I tak i nie....Jak gdzie, jak kiedy... Przed nim powinien być taki rozłącznik/bezpiecznik, który daje WIDOCZNĄ przerwę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 20.01.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Dla potomnych: taki przełącznik może jak najbardziej spełniać rolę wyłącznika głównego. Oparte na opinii dwóch elektryków. Nie osłabiaj... Przełącznik zasilania nie jest aparatem zabezpieczającym. Zabezpieczenie musi być zapewnione poprzez użycie odpowiedniego urządzenia. Przełącznik zasilania musi być zabezpieczony od zwarć wyłącznikiem nadprądowym 63A, charakterystyka B/C lub wkładką bezpiecznikową gL 63A. Dopuszczalny prąd zwarciowy nie może przekroczyć 4.5kA. Czyli nie może być pierwszym aparatem na wejściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talar 21.01.2014 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Panowie,dziękuję za udział w dyskusji. Szkoda tylko, że tak późno.Niestety na forum nie uzyskałem odpowiedzi więc zdałem się na elektryka montującego oraz innego, którego znałem z pracy gdyż tam wykonuje prace elektryczne.Pierwszy sam zaproponował rezygnacje z wyłącznika głównego, gdyż jego funkcje miał podobno spełniać ten wyłącznik sieć- agregat ustawiony na pozycji 0, który również jest na 63 A.Czym to się zatem różni od zabezpieczenia głównego 63A? Pytam, bo jestem laikiem niestety. Szafę rozdzielczą mam 3x12 i wszystko teraz jest już zajęte przez zabezpieczenia. Wrzucę zdjęcie dzisiaj. Teraz jak myślę, to może celowo zrobił taki manewr żeby nie zmieniać szafy rozdzielczej na inną, bo główne zabezpieczenie się już nie mieści :/ I co z tym fantem zrobić?Mam tam jeszcze kontrolę faz 3 w 1, więc jeśli to urządzenia spełnia tylko funkcję kontrolną to może je wywalić i włożyć zabezpieczenie główne, które waszym zdaniem musi być na oddzielnym przełączniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 21.01.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 I co z tym fantem zrobić? Najpierw wykonaj pewne czynności seksualne wobec pseudoelektryka, czyli obrazowo mowiąc, wyp...ol go na jakieś kursy, bo jak na razie jest sto lat za murzynami. Po pierwsze, kto Ci poradził przełącznik faz na wejściu? Chcesz zasilać z agregatu całą instalację? Czy ten "elektryk" zna Twój agregat? Zna jego moc zwarciową? Czy uprzedził Cię, że w takim przypadku Twoje zabezpieczenia nadprądowe obwodów najprawdopodobniej nie zadziałają nawet przy zwarciu? Poczytaj ten temat http://www.edwardmusial.info/pliki/ochrona_zespoly_spalin_elektr.pdf to może coś skumasz. Po drugie, jaki idiota wypełnia rozdzielnicę w 100%? Od czasów dinozaurów obowiązuje zasada, że rozdzielnicę wypełnia się modułami w 2/3 miejsc. Reszta ma stanowić REZERWĘ!!! Obowiązkową!!! Po trzecie. Nie wiadomo nic o Twojej instalacji, ani o budynku. Być może nie warto zawracać sobie głowy wyłącznikiem głównym. Jego instalowanie jest wskazane, ale nie jest obowiązkowe. W niektorych sytuacjach mozna go pominąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 21.01.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Tak nawiasem mówiąc, to nie ufam takim "esowatym" przełącznikom źródła zasilania. Do ich przełączenia często wystarczy użyć siły wystarczającej do zrzucenia es-ki. Znam 2 przypadki awarii tego typu rozwiązań. Po awarii zastąpiono je przełącznikami PRZK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuciar 13.02.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Tak nawiasem mówiąc, to nie ufam takim "esowatym" przełącznikom źródła zasilania. Do ich przełączenia często wystarczy użyć siły wystarczającej do zrzucenia es-ki. Znam 2 przypadki awarii tego typu rozwiązań. Po awarii zastąpiono je przełącznikami PRZK. ja dostalem propozycje wykorzystania czegos takiego: http://allegro.pl/przelacznik-siec-agregat-63a-4p-przk4063-2805-i3888767990.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miromiro 14.02.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Witam, w rozdzielni jako pierwszy przełącznik na wejściu jest u mnie takie coś: http://www.hager.pl/katalog-produktow/rozdzial-energii/aparatura-sterujaca/modulowe-przelaczniki-instalacyjne-i-o-ii/sf463/34659.htm Modułowy przełącznik zasilania 3P+N I-O-II 63A 400V Ma trzy opcje, wyłączony, przełączenie na sieć i przełączenie na agregat. Czy w przypadku takiego przełącznika można zrezygnować z wyłącznika głównego? W tym wypadku ustawienie w/w hagera na pozycje 0 spełniałoby taką rolę. Pozdrawiam Nic nie napisałeś o charakterze budynku.Jeśli to dotyczy np.domu jednorodzinnego to w zupełności wystarczy o ile poprzedzony jest złączem z odpowiednim zabezpieczeniem zwarciowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 14.02.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 Jakie to jest odpowiednie zabezpieczenie zwarciowe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts