Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian a jego specyfikacja

Jasmik

Recommended Posts

Witam mam pytanie odnoście specyfikacji styropianu,

Styropian Austrotherm EPS 040 jego opor cieplny

Gr. 150mm – 3.75 (m2K/W) cena 168zl/m3

Natomiast

Styropian Austrotherm Fasada premium grafitowy

Gr. 150mm – 4,80 (m2K/W) cena 218zl/m3

Opor cieplny grafitowego odpowiada przy grubości 0k 190mm

Czy prawidłowe jest twierdzenie, ze przy zakupie grafitowego styropianu o gr. 150mm to odpowiada styropianu o gr. 190mm zwykłego, który nie jest tani168zl??

Uprzejmie proszę o fachowe wytłumaczenie.

Witam mam pytanie odnoście specyfikacji styropianu,

Styropian Austrotherm EPS 040 jego opor cieplny

Gr. 150mm – 3.75 (m2K/W) cena 168zl/m3

Natomiast

Styropian Austrotherm Fasada premium grafitowy

Gr. 150mm – 4,80 (m2K/W) cena 218zl/m3

Opor cieplny grafitowego odpowiada przy grubości 0k 190mm

Czy prawidłowe jest twierdzenie, ze przy zakupie grafitowego styropianu o gr. 150mm to odpowiada styropianu o gr. 190mm zwykłego, który nie jest tani168zl??

Uprzejmie proszę o fachowe wytłumaczenie.

czy ktoś się zna na temacie??

nie jestem pewien czy dobrze rozumie (150mm grafitowego jest równe 190mm zwykłego według tabel oporu cieplnego)

jeśli nie, proszę wyprowadzić mnie z błędnego rozumowania.

• 1 month później...
Zastąpienie 15cm grafitu białym styropianem gr. 20cm jest rozsądne z ekonomicznego punktu widzenia ale za tym przemawia też inna kwestia, moim zdaniem istotniejsza. Nie ujmując polskim fachowcom, nie potrafimy pracować ze styropianem grafitowym. W ostatnim czasie pojawiło się wiele publikacji ujawniających problematykę pracy z grafitem.

• 3 weeks później...
czy ktoś się zna na temacie??

nie jestem pewien czy dobrze rozumie (150mm grafitowego jest równe 190mm zwykłego według tabel oporu cieplnego)

jeśli nie, proszę wyprowadzić mnie z błędnego rozumowania.

15 cm styropianu szarego, o lambdzie deklarowanej 0,032 W/mK, daje opór cieplny 4,80 m2K/W. Oblicza się go dzieląc grubość płyty wyrażoną w metrach przez deklarowaną lambdę.

19 cm styropianu białego o lambdzie deklarowanej 0,040 W/mK daje opór cieplny 4,75 m2K/W, a więc nieco mniej.

• 2 months później...
15 cm styropianu szarego, o lambdzie deklarowanej 0,032 W/mK, daje opór cieplny 4,80 m2K/W. Oblicza się go dzieląc grubość płyty wyrażoną w metrach przez deklarowaną lambdę.

19 cm styropianu białego o lambdzie deklarowanej 0,040 W/mK daje opór cieplny 4,75 m2K/W, a więc nieco mniej.

Ale czy taka różnica będzie realnie odczuwalna dla użytkowników pomieszczeń? Bądź przełoży się na konieczność ogrzewania? Bo to też jest pytanie czy zapłacić raz a dobrze czy potem dopłacać…

Ale czy taka różnica będzie realnie odczuwalna dla użytkowników pomieszczeń? Bądź przełoży się na konieczność ogrzewania? Bo to też jest pytanie czy zapłacić raz a dobrze czy potem dopłacać…

Oczywiście, że taka niewielka różnica w oporze cieplnym płyty szarej o grubości 15 cm i lambdzie 0,032 W/mK oraz płyty białej o grubości 19 cm i lambdzie 0,040 W/mK, tj. 0,05 m2K/W nie będzie odczuwalna przez użytkownika. Zasadą zastępowania dobranej przez projektanta odmiany i grubości płyty jest między innymi to, żeby nie dobierać materiału o gorszych właściwościach, bo może to spowodować nie osiągnięcie założonej izolacyjności cieplnej przegrody.