Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piuter

Recommended Posts

Witam, wszystkich.

Zastanawiam się nad sensownością stosowania isomur w moim przypadku. A, że jest to niemały wydatek, to liczę na Waszą pomoc.

Bloczek termoizolacyjny isomur jak podaje producent można montować na dwa sposoby pod i nad stropem (http://zrb.waw.pl/files/isomur.pdf). Mnie interesuje nad stropem - rysunek:

iso_bk.jpg

Czy to ma jakiś sens w przypadku ściany zewnętrznej z bloczków gazobetonowych 600 o lambda=0,14, podczas gdy isomur (light) ma lambda=0,20? Chodzi mi o to, że zamiast tego isomura byłby od razu BK 600. Wiem, tu chodzi też o chłoniecie wody przez BK i dlatego nie poleca się go na fundamenty. Ale popatrzcie, gdzie jest zastosowany ten isomur w przypadku zastosowania nad stropem: jest to już ponad poziomem gruntu. W zasadzie to zaczyna się równo z poziomem gruntu, ale u mnie będzie piwnica fundamenty będą wyciągnięte od 30 do 120 cm ponad poziom gruntu (różnica poziomu terenu) . A więc od gruntu BK nie będzie chłonął wody, Od fundamentu też nie - będzie jakaś folia czy papa. Z powietrza? Jeśli tak, to może pierwszą warstwę BK należałoby namaścić jakąś hydroizolacją. Jeśli namaścić, to czy od góry też? A może na górę pierwszego bloczka BK też folia albo papa? Czyli zamiast isomura byłby bloczek BK zahydroizolowany ze wszystkich stron.

Z góry dziękuję za pomoc.

iso.jpg

Lambda nie jest najistotniejszym parametrem opisującym te bloczki - nie stosuje się ich przecież po to, żeby poprawić U przegrody, bo tak to by całe ściany z nich murowano. Bloczki te są sposobem na redukcję mostka liniowego, a z tym wiąże się parametr psi.

To po co (m.in.) izoluje się termicznie ściany fundamentu - czyż nie wpływa to na ograniczenie strat ciepła na styku fundament/ściana? A przecież izoluje się po to, aby poprawić U.

Skoro lambda nie jest najistotniejszym parametrem, to czemu producent podaje właśnie lambda a nie psi? O psi producent nigdzie nie wspomina. Jestem pewien, że lambda materiału izolacyjnego ma znaczenie dla ograniczenia przewodnictwa mostka cieplnego. Psi bloczka betonowego też mi jest nieznane. Skoro mam do dyspozycji tylko lambdy obu materiałów to jak mam porównać przenikanie ciepła w mostku przy zastosowaniu różnych materiałów?

Edytowane przez piuter

Też mi rada. Szkoda, że nie poradziłeś: "zapisz się na zaoczne studia z budownictwa". Sorry, ale na pytania w stylu "Czy..." oczekiwałbym odpowiedzi tak/nie, chętnie z uzasadnieniem.

Dzieki Imrahil, ująłeś to doskonale. Jakby ktoś chciał się dowiedzieć po co buduję dom, to po to, aby w nim mieszkać.

Edytowane przez piuter

Dobra.

Odpowiem...

TAK!

Jest bardzo sensowne przecinanie WSZELKICH mostków cieplnych.

Najlepiej np. szkłem piankowym, izomurem, czy w każdy inny SKUTECZNY sposób!

Musisz nauczyć się myśleć sam.

Sam zobaczysz, że bezkrytyczne wierzenie w cud porady czasem prowadzi w maliny.

Więcej czytaj, mniej pisz.

Tu było już wszystko po stokroć i w tysiącu odmian.

Adam M.

Dzięki Adam. To jest oczywiste, że należy wszelkie mostki przecinać. Lecz to nie jest dalej odpowiedź na moje pytanie. Pytanie moje było czy nie lepiej bloczkiem gazobetonowym niż izomurem. I proszę Cię, jak możesz to się wypowiedz. A pytam nie dlatego, że nie chce mi sie mysleć. Właśnie to mi daje do myślenia, że isomur jako wielokrotnie droższy jest gorszym izolatorem.

W tym linku, co podałeś do Heluza pojawia się jeszcze trzecia możliwość: bloczkiem Heluz family zasypywanym styropianem. Podają lambda = 0,11,c zyli lepsze niż izomuru i gazobetonu. Zasypują go w celu odcięcia mostka cieplnego od fundmentu, a to lambda 0,11, to nie wiadomo w jakim kierunku podają (pewnie prostopadłym do ściany). A tu ważne jest lambda wzdłuż kierunku muru.

Edytowane przez piuter

Czy nie lepiej....

Ze względu na...???

Koszt?

Jakość?

Trwałość?

Wybacz, ale TO , to jedynie TY możesz SOBIE ocenić!

Tu takich informacji nie szukaj, bo możesz z kasą ostro popłynąć!

Podrzuciłem Ci materiał do porównania i przemyślenia.

Opier... mnie za to...

Wstaw szkło piankowe albo kilka warstw robionego na indywidualne zamówienie aerożelu i będzie IDEALNIE.

Tylko tu nie pisz, że chcą za to równowartość drimlajnera...to wiem...

HELUZ ma też technologię z perlitem wsypywanym w te szczeliny - zamiast styropianu.

Robi się na budowie SAMEMU.

Wychodzi dobrze i za śmieszną kasę.

Już to stosowali forumowicze.

Są relacje, zdjęcia, opisy...

A Ty?

Co robisz?

ROZWAŻASZ różne warianty zamiast sięgnąć do wyników, które ktoś podpowiada?

Sporo jeszcze powinieneś poczytać o budowaniu...

Adam M.

Obejrzyjmy sobie ten bloczek gazobetonowy....

Kup sobie taki jeden.

Wstaw do wiaderka z wodą.

Potem zostaw go na mrozie na zimę.

(myślisz, że od początku do końca budowy ANI RAZ deszcz nie spadnie?!)

Wiosną na nim stań....

Albo mi napisz, że ok, ale ja się buduję NA SAHARZE!!!

Adam M.

Szanowni czytający i budujący, a POCZĄTKUJĄCY...

Pragnę Wam zwrócić uwagę na interesujący problem jaki JASKRAWO ujawnił się powyżej:

Pada pytanie z żądaniem ZWIĘZŁEJ odpowiedzi pozwalającej na podjęcie decyzji, która ciągnie za sobą wydanie KASY.

Pada odpowiedź/sugestia...

W reakcji? - PRETENSJE!!!

NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM I NIE MOGĘ TEGO "UŻYĆ"!!!

No właśnie....

Radzić można tylko MĄDREMU księciu.

Największym grzechem budujących, początkujących jest... brak wiedzy i znaczenia pojęć języka stosowanego w branży budowlanej.

Myślenie nie boli!!!

Boli uczenie się...

Trwa, kosztuje.... a tu trzeba JUŻ! TANIO! DOBRZE!!!

Sposób jest....

ZAPŁACIĆ KOMUŚ , i to sowicie, za to, że ZA WAS zastosuje tę wiedzę, którą ma!

Coś w rodzaju fachowego nadzoru z ramienia inwestora nad budową...

Albo?

NABYĆ tej wiedzy!

Tyle, że akurat to i trwa i boli...

Adam M.

piuter

Proszę, nie bierz tego jako atak na siebie.

To problem bardziej ogólny i znany na forach budowlanych od lat.

Ja naprawdę jestem życzliwy budującym i staram się pomóc.

Oby tylko rozumieli słowa jakie wypisuję...

A.M.

A ja zadam inne pytanie , jaką temperatura będzie w piwnicy ?

Robie piwnice i nawet mi do głowy nie przyszło aby tam powstał mostek, zakładam temp 16-20 dla piwnicy.

Zakładasz 8 stopni - likwiduj mostki zakaladasz 16 wg mnie nakłady na ISOMUR sie zwroca sie nigdy.