htb 19.01.2014 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 1.mokre drewno(na tamte temp jakoś starczało i komin szybciej się wygrzewał gdzieś poległa kondensacja .) 2.źle rozpalasz jak dla mnie 3.powinieneś spróbować innego paliwa coby wyjaśniło wszystko. Dzięki za zainteresowanie moim problemem 1. Cóż drewno ma jakiś rok, to głównie grab i buk, podobno był suszony, tak twierdził sprzedawca, ale ile w tym prawdy to tylko on sam wie. Wygląda na w mirę suche. 2. jest to niewykluczone W końcu to mój pierwszy sezon, a harcerzem to byłem dawno temu 3. taki mam plan. Powiadasz ,że polana układasz na rozpałką.Możesz mi to wytłumaczyć?Rozpałkę czyli paliwo do rozpalania czy przejęzyczenie czy to drobne szczapki? Nie ma przejęzyczenia. Tak właśnie rozpalałem, że najpierw kładłem najpierw rozpałkę tzn. drobne szczapki. Jak one już dobrze się rozpalały do wrzucałem na nie grubsze drzewo. I do niedawna nie było problemu. Nie ukrywam że gdy pojawił się problem z rozpalaniem to zacząłem czytać co i jak i lekko zdziwiony byłem, że rozpalać trzeba odwrotnie, tzn. grube drzewo na dno a rozpałka na górze Ogniska tak się nie rozpalało Wczoraj spróbowałem nową metodą i cóż, rozpaliło się bez problemu. Nie wiem czy to "wina" metody, czy tego że mniej wiało. Jedno wiem ciągu w kominie nie mam słabego, raczej jest za mocny. Jak podpalę zapalniczkę i otworzę ciąg do góry to prawie gaśnie tak ciągnie do góry. Zastanawiam się też jaki wpływ na ciąg, w kominie, jego zaburzanie ma turbowent zamontowany obok, a który wystaje trochę powyżej komina kominkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.01.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Czyli raczej za duży ciąg i pewnie niezbyt suche drewno. Oprócz palenia "do góry nogami", ćwicz operowanie przymykadełkami we wkładzie. Zbyt wczesne przymknięcie zbyt wielu, skutkuje wczesniejszym brudzeniem szyby, co może byc sygnałem do innych ustawień. Z tą podpałką też jedna uwaga. Najlepiej stopniować rozdrobnienie. Tak by nie były to tylko szczapki bardzo drobne i od razu polana. Postaraj się o etapy pośrednie w wielkości opału. Podpałka lepsza sosnowo - świerkowa niż liściasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.01.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) witam htb.Czy Ty masz coś takiego? http://www.info.tapis.pl/turbowentylator-kominkowy-kwline.html p.s a możesz powiedzieć jaki masz system kominkowy?np. DGP,KZPŁW,koza,wolno-stojący,czy salonowy grzacz? Edytowane 20 Stycznia 2014 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
htb 20.01.2014 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 htb.Czy Ty masz coś takiego?Nieee, mam coś takiego http://www.maxair.pl/files/Image/produkty/darco/turbowent/turbowent_medium.jpg i jest to zamontowane obok wyjścia komina kominkowego. a możesz powiedzieć jaki masz system kominkowy?npHmm, nie wiem co to KZPŁW ale mam chyba mam ostatnią opcję. tzn. mam obudowany narożny wkład Supry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.01.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Nieee, mam coś takiego http://www.maxair.pl/files/Image/produkty/darco/turbowent/turbowent_medium.jpg i jest to zamontowane obok wyjścia komina kominkowego. Hmm, nie wiem co to KZPŁW ale mam chyba mam ostatnią opcję. tzn. mam obudowany narożny wkład Supry. Przepraszam. 1.KZPŁW-to kominek z płaszczem wodnym 2.DGP-to kominek i dystrybucja gorącego powietrza(konik branży) 3.koza .................to Wiesz 4.wolno -stojący poczytasz w sieci 5.salonowy grzacz (grzanie przez kratki tylko w salonie) pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.01.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 To coś to jak strażak kominiarza na wyjściu spalin czyli na końcu komina.A Ty piszesz o turbowent.....np.on jest w obecności kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 20.01.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Tak się dołączę z moim problemikiem...Użytkuję ciągle kozę budowlaną, (brak kasy na docelową) i z rozpalaniem to mam tak, że najlepiej jak otworzę (lub uchylę) drzwi tarasowe wtedy jest cug a jak nie to potrawi do domu dymu nawalić... po "zaciągnięciu" przez ok. 0,5 - 1 minutę pali się już bez problemu. Docelowo mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz (obecnie nieużywane) więc ten problem się chyba wtedy rozwiąże...Ale chodzi mi o coś innego - przed rozpaleniem zauważyłem, że mam wsteczny ciąg - przez fajerki wali powietrze do salonu - dlaczego ? Wentylacja grawitacyjna - generalnie działa - powietrze wydostaje się przez pomieszczenia "brudne" a napływa m.in kanałem wentylacyjnym tuż obok wejścia rury od kozy do komina (kratka podłużna).Jedyne co mi przychodzi na myśl to brak powietrza - zbyt szczelne okna np - ale z drugiej strony nie mam nigdzie wilgoci, mam tak z 50% wilgotności...No tak - teraz tak sobie pomyślałem - trzeba by rozszczelnić trochę okno i sprawdzić czy wtedy nadal duje przez kozę... a może macie inny pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
htb 20.01.2014 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 To coś to jak strażak kominiarza na wyjściu spalin czyli na końcu komina.A Ty piszesz o turbowent.....np.on jest w obecności kominka. Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Zrobiłbym fotę jak to wygląda u mnie ale jak wracam to już jest ciemno Chodzi o to że turbowent mam zamontowany na szybie wentylacyjnym, który jest po sąsiedzku z wyjściem z kominka i zastanawiam się czy to jakoś nie zaburza ciągu w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.01.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Tak się dołączę z moim problemikiem... Użytkuję ciągle kozę budowlaną, (brak kasy na docelową) i z rozpalaniem to mam tak, że najlepiej jak otworzę (lub uchylę) drzwi tarasowe wtedy jest cug a jak nie to potrawi do domu dymu nawalić... po "zaciągnięciu" przez ok. 0,5 - 1 minutę pali się już bez problemu. Docelowo mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz (obecnie nieużywane) więc ten problem się chyba wtedy rozwiąże... Ale chodzi mi o coś innego - przed rozpaleniem zauważyłem, że mam wsteczny ciąg - przez fajerki wali powietrze do salonu - dlaczego ? Wentylacja grawitacyjna - generalnie działa - powietrze wydostaje się przez pomieszczenia "brudne" a napływa m.in kanałem wentylacyjnym tuż obok wejścia rury od kozy do komina (kratka podłużna). Jedyne co mi przychodzi na myśl to brak powietrza - zbyt szczelne okna np - ale z drugiej strony nie mam nigdzie wilgoci, mam tak z 50% wilgotności... No tak - teraz tak sobie pomyślałem - trzeba by rozszczelnić trochę okno i sprawdzić czy wtedy nadal duje przez kozę... a może macie inny pomysł ? Problem faktycznie powinien zniknąć, z chwilą podłączenia urządzenia z odseparowaną komora spalania. Zjawiska o których piszesz (z którymi sobie nieźle radzisz), są tylko dowodem na to, że ładne teorie moich szanownych branżowych przedmówców sobie a praktyka sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.01.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Zrobiłbym fotę jak to wygląda u mnie ale jak wracam to już jest ciemno Chodzi o to że turbowent mam zamontowany na szybie wentylacyjnym, który jest po sąsiedzku z wyjściem z kominka i zastanawiam się czy to jakoś nie zaburza ciągu w kominie. No to mnię wkręciłeś..No to idź do sąsiada i przyjmijcie.A ciągiem się nie przejmuj.Pociągnie Ci.Ktoś albo coś.:D:D.Ale mnie pojechałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
htb 20.01.2014 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 No to idź do sąsiada i przyjmijcieAle to nie sąsiada, tylko mój A co do ciągów to się przejmuję, tylko czekam z reklamacją, bo w zasadzie pół wentylacyjnych ciągów które mam zaczęły mi dmuchać do środka chłodnym powietrzem, co o tej porze roku jest średnio fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 20.01.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 Ale to nie sąsiada, tylko mój A co do ciągów to się przejmuję, tylko czekam z reklamacją, bo w zasadzie pół wentylacyjnych ciągów które mam zaczęły mi dmuchać do środka chłodnym powietrzem, co o tej porze roku jest średnio fajne W szczelnym domu to normalka. Jak jeden kanał wyciąga powietrze to drugim nawiewa. Ten który pierwszy się rozgrzał teraz ciągnie. Rozszczelnij dom, nagrzej wszystkie kanały wentylacyjne i problem zniknie. Dlatego uważam, że w nowoczesnym i energooszczędnym budownictwie rekuperacja jest dobrodziejstwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.01.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 W szczelnym domu to normalka. Jak jeden kanał wyciąga powietrze to drugim nawiewa. Ten który pierwszy się rozgrzał teraz ciągnie. Rozszczelnij dom, nagrzej wszystkie kanały wentylacyjne i problem zniknie. Dlatego uważam, że w nowoczesnym i energooszczędnym budownictwie rekuperacja jest dobrodziejstwem. Dobrze...... wpadłeś na chwilkę i mu wytłumaczyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.01.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 W szczelnym domu to normalka. Jak jeden kanał wyciąga powietrze to drugim nawiewa. Ten który pierwszy się rozgrzał teraz ciągnie. Rozszczelnij dom, nagrzej wszystkie kanały wentylacyjne i problem zniknie. Dlatego uważam, że w nowoczesnym i energooszczędnym budownictwie rekuperacja jest dobrodziejstwem. ...dopóki działa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.01.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 ...dopóki działa.... AMEN:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
htb 21.01.2014 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Rozszczelnij dom, nagrzej wszystkie kanały wentylacyjne i problem znikniePrzy obecnej pogodzie może być problem z rozgrzaniem kanałów. Przecież nie będę w nie dmuchał suszarką Poza tym aż tak szczelnej chałupy nie mam. W oknach są wywietrzniki, które są otwarte. Moim zdaniem Pan projektant nie wziął pod uwagę że ktoś będzie chciał sobie zamontować drzwi w poszczególnych pomieszczeniach, bo dopóki ich nie było wszystko działało jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.01.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Przy obecnej pogodzie może być problem z rozgrzaniem kanałów. Przecież nie będę w nie dmuchał suszarką Poza tym aż tak szczelnej chałupy nie mam. W oknach są wywietrzniki, które są otwarte. Moim zdaniem Pan projektant nie wziął pod uwagę że ktoś będzie chciał sobie zamontować drzwi w poszczególnych pomieszczeniach, bo dopóki ich nie było wszystko działało jak należy. Walcz!!! To Ci pozostało..Walcz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.01.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Przy obecnej pogodzie może być problem z rozgrzaniem kanałów. Przecież nie będę w nie dmuchał suszarką Poza tym aż tak szczelnej chałupy nie mam. W oknach są wywietrzniki, które są otwarte. Moim zdaniem Pan projektant nie wziął pod uwagę że ktoś będzie chciał sobie zamontować drzwi w poszczególnych pomieszczeniach, bo dopóki ich nie było wszystko działało jak należy. W domu ogrzewanym powietrzem z kominka, drzwi nie mogą stanowić problemu. By nie stanowiły bariery dla prawidłowej cyrkulacji, robi się w nich kratki albo podcina od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
htb 21.01.2014 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 W domu ogrzewanym powietrzem z kominka, drzwi nie mogą stanowić problemu. By nie stanowiły bariery dla prawidłowej cyrkulacji, robi się w nich kratki albo podcina od dołu.Kominek to nie jedyne ogrzewanie. Podstawowe to grzejniki, kominek to tylko dopalacz, żeby obniżyć koszty ogrzewanie centralnego. Co do drzwi to tak jak piszesz, wszystkie są podcięte i nie powinny stanowić problemu, ale jednak cyrkulacja nie do końca działa prawidłowo Dlatego obstawiam że to błąd w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.01.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Kominek to nie jedyne ogrzewanie. Podstawowe to grzejniki, kominek to tylko dopalacz, żeby obniżyć koszty ogrzewanie centralnego. Co do drzwi to tak jak piszesz, wszystkie są podcięte i nie powinny stanowić problemu, ale jednak cyrkulacja nie do końca działa prawidłowo Dlatego obstawiam że to błąd w projekcie. Albo w użytkowaniu. Oczywiście obstawiać możesz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts