Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z palaniem w kominku :(

htb

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kominek to nie jedyne ogrzewanie. Podstawowe to grzejniki, kominek to tylko dopalacz, żeby obniżyć koszty ogrzewanie centralnego. Co do drzwi to tak jak piszesz, wszystkie są podcięte i nie powinny stanowić problemu, ale jednak cyrkulacja nie do końca działa prawidłowo :( Dlatego obstawiam że to błąd w projekcie.

Do sądu projektanta.:no:.A ja Ci uwierzyłem ............Wielki szacun w stronę Branży......powiadam wielki.

W czym Ci zawinił projektant?
Nie znam się na budownictwie. Ale np. w energetyce jak projektuję linię energetyczną to biorę pod uwagę że może spaść śnieg, może na linii osadzać się lód i wyliczam obciążenia żeby to wytrzymała nawet w ekstremalnych warunkach.. Więc analogicznie tutaj, projektując wentylację powinien uwzględnić to że w domu są drzwi w pomieszczeniach, które mogą zaburzać jej działanie. Ale nie wykluczone że to błąd developera, bo w doszukałem się w dokumentacji, że projektant sugeruje że na kominach powinni zostać zamontowane turbowenty.

Witam.

He ... a widziałeś chociaż jeden współczesny projekt domu, który oprócz wentylacji zawierał by również czerpnie powietrza dostarczające je (powietrze) do domu ? Bo ja nie ... :rolleyes: A skąd niby ma się to powietrze w domu znaleźć skoro współczesna stolarka drzwiowa i okienna jest praktycznie idealnie szczelna ?

O tym zapominają zarówno projektanci jak i budowlańcy.

Pozdrawiam.

A skąd niby ma się to powietrze w domu znaleźć skoro współczesna stolarka drzwiowa i okienna jest praktycznie idealnie szczelna ? O tym zapominają zarówno projektanci jak i budowlańcy.

Pozdrawiam.

A niby np. przez wywietrzniki montowane w ramach szczelnych okien :)

Pokaz fotkę .Uszczelki nie kompletne to wiem,oddychanie okien Roto (bo je mam)połaci-owe to wiem,wywietrzniki!!!pokaż niech zobaczę to cudo.:sick:
Spoko, mam na myśli coś takiego http://www.specjalista.info.pl/opis-budownictwo,klimatyzacja,wentylacja-bytom-14916#

Zdjęcie numer 3

Edytowane przez htb

Więc tak.Okna kup tak jak sobie to wy sieciowałeś(kuźwa co ja gadam):mad::(.Turbowenty..........se załóż i śpij spokojnie.Forest dobrze Ci tłumaczy ale jak mnie wkręciłeś, mnie to wal...........i kalafiorem.:mad:

Ale po co te nerwy :) Okna już mam właśnie z takimi nawiewnikami. Ale chyba nie ma sensu ciągnąć już dalej dyskusji.

A niby np. przez wywietrzniki montowane w ramach szczelnych okien :)

Proponuję obliczyć pole powierzchni wszystkich nawiewników, oraz pole powierzchni wszystkich kanałów wentylacyjnych i porównać te dane. Wujek Google podpowie ile m3/h "wyprowadza" z domu jeden kanał wentylacyjny o standardowych wymiarach.

Rachunek musi się zbilansować - ile powietrza wywiewa, tyle nawiewa. Po to właśnie wykonuje się ekstra doprowadzenie powietrza do komika, aby nie zaburzyć pracy wentylacji.

@htb ciesz się, że wieje Ci z wentylacji a nie z odpowietrzenia kanalizacji :) :) :), bo i takie przypadki widziałem (czułem).

To ty masz problem.Ktosie chciały Ci pomóc.To nie jest dyskusja .
Wiem że to ja mam i wiem że chcieli mi pomóc i częściowo pomogli za co jestem bardzo wdzięczny, zwłaszcza tobie :)

@htb ciesz się, że wieje Ci z wentylacji a nie z odpowietrzenia kanalizacji , bo i takie przypadki widziałem (czułem).
Z jednej strony masz rację, ale z drugiej jest średnio fajnie jak wchodzisz np. do garderoby lub łazienki a z wetylacji gwizda ci tak że mało łba nie urwie :)