Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam jeszcze jedno pytanie: jaka jest średnica piast (trzpieni) w silniku i przekładni.

Pytam bo znalazłem sprzęgła kłowe o wymiarach l=30 fi=35 ale jaka średnica piasty (przykładowy link poniżej - może być)

Silnik elektryczni nie posiada piast :-)

Niecałe 11mm jak kupiłem sprzęgło z otworem fi 10mm i lekko je nawiercić.

Edytowane przez mpepe
  • Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

Super patent!

Właśnie zabieram się za realizację.

Powiedz mi proszę - wałek sprzęgło->przekładnia dorabiałeś? Czy udało Ci się gotowca kupić?

Aaa - pamiętasz, gdzie kupowałeś wibroizolatory?

Znalazłem tylko jeden sklep i wydaje mi się, że trochę drogi.

Pozdrawiam,

Tomek

Edytowane przez tomkowski
  • 3 weeks później...
Zobacz na stronie TME.pl

Wałek trzeba wykonać na obrabiarce fi10 / fi11mm i wyfrezować kanałek pod klin.

Mam prośbę: czy możecie dołączyć bardzo odręczny rysunek tego wałka z wymiarami (długość wałka i wymiary rowka pod klin).

Sorki za być możę błachą sprawę ale znacznie ułatwi mi wykonanie tego.

Dzięki.

Hej,

Super patent!

Właśnie zabieram się za realizację.

Powiedz mi proszę - wałek sprzęgło->przekładnia dorabiałeś? Czy udało Ci się gotowca kupić?

Aaa - pamiętasz, gdzie kupowałeś wibroizolatory?

Znalazłem tylko jeden sklep i wydaje mi się, że trochę drogi.

Pozdrawiam,

Tomek

Proszę napisz gdzie dostałeś wibroizolatory z gwintem M5?Szukam,ale wszędzie albo M4 albo M6.Z M6,do założenia ale więcej roboty,a M4 myślę,że trochę za słaby.Ale pomysł świetny.Pozdrawiam

Proszę napisz gdzie dostałeś wibroizolatory z gwintem M5?Szukam,ale wszędzie albo M4 albo M6.Z M6,do założenia ale więcej roboty,a M4 myślę,że trochę za słaby.Ale pomysł świetny.Pozdrawiam

Bierz M6.

M5 są sporo droższe i znalazłem tylko w jednej firmie.

Potem 4 nakrętki M6 obrabiasz by weszły ładnie w prowadnice silnika.

Bierz M6.

M5 są sporo droższe i znalazłem tylko w jednej firmie.

Potem 4 nakrętki M6 obrabiasz by weszły ładnie w prowadnice silnika.

Tak myślałem i tak zrobię.Pozdrawiam

• 5 months później...
  • 2 weeks później...
U siebie zastosowałem wersję "A", jednak nie powinno mieć to większego znaczenia w wyborze typu. Jeden i drugi ma spełnić swoje zadanie. :)

A czym mógł bym Cię prosić o podanie wysokości wibroizolarowa ?

• 9 months później...

Nowa przeróbka.

Zastosowałem silnik 3-fazowy o mocy 90W.

Do silnika podpiąłem falownik 230V AC / 3 x 230v AC.

Teraz to już podajnika nie słychać.

Węgla jeszcze do zasobnika nie wsypałem, stąd nie wiem czy silnik uciągnie. Choć sądzę, że nie powinno być problemu.

• 2 months później...
Wydaje mi sie że rozwiazania na wibroizolatorach nie sa trwałe , chodzi o to ze moze to obsiadac i traci sie osiowośc na zasprzegleniu co objawia sie jeszcze wiekszymi drganiami .Lepszym rozwiazaniem było by wykonac wkładke z tworzywa pierscien pomiedzy silnik a przekładnie plus elastyczne sprzegło :yes::)
  • 1 month później...
Przedstawiam sposób na bardzo dobre wyciszenie podajnika ślimakowego, a konkretnie wytłumienie wibracji silnika.

Opis dotyczy wyciszenia głośnego żeliwnego podajnika stosowanego w kotłach RBR Ekouniwersal typu mała Ekoenergia.

Wykaz materiałów:

1. Wibroizolator z gwintem M5 ........................... 4 szt.

2. Sprzęgło kłowe o wymiarach l=35, fi=30 ........ 1 szt.

3. Blacha stalowa #4 x 100 x 110 ...................... 1 szt.

4. Blacha stalowa #4 x 90 x 130 ........................ 1 szt.

5. Śruba M8 x 35 OC ........................................ 4 szt.

6. Nakrętka M8 OC ............................................ 4 szt.

Na zamieszczonych fotkach jest wszystko widoczne i chyba nie trzeba nic opisywać

[ATTACH=CONFIG]235736[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]235737[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]235738[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]235739[/ATTACH]

Drogi Mark3k - MISTRZU!!!! Dziękuję za tę poradę. Od 10lat mam piec z podajnikiem. W tym czasie zmieniłem i przerabiałem z 5-6 zestawów napędowych i dziś pierwsza noc z włączonym piecem i z ciszą w domu! Wczoraj zastosowałem (praktycznie kopiując) twoją modyfikacje - jest świetnie! Dziękuję.

• 9 months później...

Witam serdecznie chcę sobie wyciszyć tak samo silnik który powoduje drgania które przenoszą mi się na resztę kotła. Sam podajnik jest cichutki tylko ten silnik :mad: Znalazłem ten temat ale nie jestem orłem jeśli chodzi o takie bardziej zaawansowane majsterkowanie ;)

W związku z czym mam pytanie jak przymocowaliście do silnika wibroizolatory ?? Na zdjęciu zaznaczyłem o co mi chodzi mam taką samą budowę silnika tylko lustrzane odbicie.

DSC_0036.jpg

I drugie pytanie znalazłem tylko 3 wibroizolatory w jednym ze sklepów który będzie najlepszy ??

d(mm) D(mm) H(mm) L(mm)

M5 15 10 10

M5 15 15 10

M5 15 20 10

Rysunek techniczny do tabelki.

SR5495_L_1_1.jpg

Z góry dziękuje za pomoc