tomilondyn 17.01.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Witam jest istniejący podwójny włącznik światła do dwóch lamp w pokoju, robię oświetlenie nad telewizorem i chce zrobić dodatkowy (osobny włącznik światła) możemy powiedzieć ze będą to kinkiety (dwa) jak mam się podłączyć pod ten już istniejący ? które przewody do których ? dodam że chciałbym aby można było włączać jeden lub dwa kinkiety moze inaczej , jestem chyba bardziej zielony nic myslalem, mam takie dwa wlaczniki sa one podwojne, jak nadmienilem maja one wlaczac 4 rozne zrodla swiatla. dwa z nich to zwykle lampy na suficie dwa pozostale to kinkiety na scianie. lampy juz sa podlaczone pod jeden z tych wlacznikow drugi musze dodac sam. jak ? to bedzie glupie wiem, ale sorki szukam juz i szukam i nie wiem czy dobrze szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 17.01.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Kolego tak się nie da.Tamtejsze instalację mogą znacznie różnić się od instalacji spotykanych w Polsce.Może się okazać, że przewód N wędruje po lampach za przewód L po wyłącznikach.Może się też okazać, że zarówno przewód N jak i L wędrują po lampach a faza od lampy chodzi do wyłącznika.Może się również okazać, że kolory zainstalowanych przewodów wprowadzą w błąd niezorientowaną osobę chcącą Ci na odległość "pomóc".Tych "może się okazać" jest więcej więc bez upewnienia się w jaki sposób instalację wykonano nie oczekuj pomocnej rady. Więc poszukaj na miejscu elektryka z Polski wiedzącego z czym się spotkać może.Tak będzie prościej, bezpieczniej i po ludzku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts