Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty Powerdeck F czy Styropian grafitowy, który wybrać?

michaldv

Recommended Posts

Witam,

Mam dylemat a mianowicie pytanie, jaki system ocieplenia wybrać.

Usłyszałem od kolegi dekarza że weszły na rynek bardzo ciepłe płyty POWERDECK F które mają przenikanie ciepła nawet do 0,017W/m2*K

W sumie 2 płyty -10cm i 5cm grubości,( 15cm nie robią, ale można śmiało dodać jedną grubość do drugiej)

Styropian grafitowy ma 0,031 W/mK. Także grubość 15cm.

Cena za styropian grafitowy to: ok- 40zł,

płyt Powerdeck F- 120zł

mam 120m2 ścian do ocieplenia więc wychodzą następujące ceny

Styropian grafitowy 4800zł

Płyta Powerdeck F 14 400zł

Ceny bez montażu, bez klei, siatki, tynków itd.

Pytanie teraz do Was czy jest mi ktoś w stanie odpowiedzieć czy jest sens prawie 10 000 dołożyć do takiego systemu termoizolacji? Po jakim czasie może się coś takiego zwrócić?

Też mi porównanie! W innych jednostkach. Nie da się porównywać przewodności cieplnej materiału λ (W/mK) ze współczynnikiem przenikania ciepła U (W/m2*K), bo ten ostatni zależy też od grubości.

To karta techniczna: http://www.recticelinsulation.be/pl/product/powerdeck-f/technical-data-sheet

lambda = 0,026W/mK do styropianu grafitowego 0,031W/mK

To ma być jakaś nieudolna reklama?

Gdybym był znawcą nie pytałbym, a przypominam że jest zasada, nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.

Nie wyszukałem takich informacji dlatego spytałem na forum.

Czyli doradzasz założyć grafitowy? Bo nie wiem jak duże różnice w użytkowaniu są o tych parametrach.

Nic CI nie doradzam, opisałem tylko błąd, który robisz (celowo czy nie) przy porównaniu tych dwóch materiałów. Oba materiały służą do nieco innych zastosowań. Wszystko masz czarno na białym w linku, który podałem. Szukasz porad - dopytaj swojego projektanta. Ja odpowiadam tylko głupio.