radam5 17.01.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Pytanie jak w temacie.Obecnie mam 2 piętra + parter. Jeden piec Vitodens 100. Sterownik do pieca (najprostszy digitime 200) jest na pierwszym piętrze. Z piętrami wszystko jest ok, ale na parterze jest chłodno. Parter jest częścią usługową gdzie często są otwierane drzwi, które do tego są nieszczelne (lata zrobiły swoje).Parter i piętra mają oddzielne obiegi. Tzn mogę zakręcić przy piecu ogrzewanie pięter. Ogólnie budynek dobrze trzyma ciepło i przez to po osiągnięciu temperatury zadanej na sterowniku długo ją utrzymuje ale tylko na piętrach a parter szybko się ochładza.Myślałem nad jakimś dodatkowym sterownikiem podpiętym do pieca i do jakiegoś zaworu.Mój zamysł jest taki:Mam dwa sterowniki, zawór i dodatkowy układ, który steruje pracą zaworu oraz pieca. Ten układ byłbym w stanie zrobić sam i napisać odpowiedni program. Bardziej mnie interesuje techniczna sprawa zaworu i ogólnie czy to by działało odpowiednio. W momencie osiągnięcia temperatury na piętrze zawór zamyka się dla tego obiegu, ale gdy na parterze jest za zimno to piec nadal pracuje a obieg jest tylko na dole i na odwrót. Gdy w obu przypadkach jest osiągnięta zadana temperatura to piec wyłącza się. Zawór musiałby mieć funkcję otwarcia dla obydwu obiegów w przypadku gdy trzeba dogrzać cały budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.01.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 zamontuj zawory strefowe oddzielnie dla parteru i pietra oraz dwa termostaty na pitrze i parterze.Możesz jeszcze wyprowadzić sygnał otwierający zawór na pietrze gdyby kocioł osiągnął zbyt wysoką temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts