Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian wewnątrz otworu okiennego

Recommended Posts

Czy ktoś takie rozwiązanie zastosował?

Z symulacji przeprowadzonych komputerowo (program Therm) wynika, że wyłożenie otworu okiennego od środka styropianem o grubości 2-3cm, zamiast tynku, daje sporą redukcję mostka termicznego. Wynika to z tego, że krawędź ściany wewnątrz otworu okiennego od środka jest najzimniejsza. Zarówno jak okno jest na skraju muru, jak i gdy jest montowane w izolacji.

Zmierzyłem też temperaturę termometrem w mieszkaniu - temperatura wewnętrznej powierzchni otworu jest ok. 2 stopnie niższa niż ściany kilkanaście centymetrów dalej od okna.

Pomyślałem, że wnętrze otworu okiennego wyłożę styropianem, zamiast tynku (oczywiście z siatką i gładzią na tym). Różnicy wizualnej nie będzie żadnej, natomiast w ciepłocie może być zauważalna. Czy to dobry pomysł? Czy ktoś tak już zrobił?

Jareko zamiast ciepłego montażu proponował montaż okien na poszerzeniach i właśnie od środka styropian. Na jego stronie były (są?) zdjęcia z takiego rozwiązania przy górnej krawędzi okna (bo to też dobre przy montażu rolety).

Przy tej okazji pojawiały się pytania o wilgotność pod styropianem i grzyb. Ale nie padły odpowiedzi (lub ja ich nie wyłapałam).

Z ust mi wyjęłaś!

Właśnie TO miałem napisać.

Styropian w tak cienkiej warstwie nie jest chyba skuteczną barierą dla pary wodnej a pustki między nim a zimną ścianą napełniają mnie obawami.

Ocieplenie tego miejsca - tak!

Ale jedynie lite, bezspoinowe, ściśle przylegające do muru.

Bez pustek.

Adam M.

Tak, ale.. styropian w tym miescu wg teorii okiennych jest traktowany jako błąd montażowy - powstaje wtedy za duży luz który ma wpływ na mocowanie mechaniczne okna. Co jakiś czas pojawiają się na forum Muratora podobne przykłady wykonanych prac. Ale mojego błogosławieństwa to one nie mają. Wydaje się że propozycja Jareko jest wyjściem z sytuacji - wilk syty i owca cała (bo skonsumowano kurczaki, czyli w tym wypadku parę dodatkowych złotówek na poszerzenia;)

Moim zdaniem rozwiązanie ze styropianem we wnece okiennej ma podstawową wadę - prawidłowe i solidne zamocowanie okna w murze oraz zewnętrzne wykonanie ocieplenia, które powinno najść na ościeznicę. Tam zaczyna się to wszystko komplikować, pojawia się wiele połączeń, które jak znamy życie zostaną wykonane szybko i niedokładnie

A co do termiki - oba są identyczne, gdzieś widziałem przebieg izoterm albo tu albo na stronie jareko, nie pamiętam

Dla mnie priorytetem jest prawidłowe zamocowanie okna, bo widziałem jak w domku Ksawery wepchnął okna do środka, gdzieś na YT był filmik

A skoro już się tu pojawiłem na chwilę (porządki robiłem) to kolejny kij w mrowisko tych co wciskają, że tylko folie itp gwarantują prawidłowy montaż

To co ujrzycie jest już znane na naszych budowach.

Tak zwana listwa dylatacyjna mocowana od wewnątrz i tu uwaga - to nie jest jakiś tam rysunek, tylko w oparciu o dokumentacje Schuco jeden z dopuszczalnych sposobów montażu spełniających dość ostre wymagania, co do szczelności dla pary wodnej, połączenia okno-mur.

Miłej dyskusji życzę i znikam stąd

Bez tytułu1.jpg

Witam

Miło Cie znowu było widzieć, choć na chwilę :)

ale jak jeszcze wpadniesz to dołącz do schematu opis - bez tego można go sobie ... "pooglądać" :)

a teraz co ja tu widzę:

- z zewnątrz folię widzę

- od środka widzę "jakiś" tynk o grubości jakieś 25-30mm

- i co do ogólnego schematu - to musi mieć sporo lat albo tyczy się nowatorskiej wręcz technologii - z czego to ściana wykonana została, że wystarczy ją ocieplić 8 cm czegoś ? obecne wymaganie dla ściany to 0,25 - wg firmy (bez nazw :)) jednego z producentów systemów ociepleń - aby uzyskać taki parametr przy zastosowaniu materiałów do budowy ścian o grubości 24 cm (a taką widzę) warstwa ocieplenia to ok 14cm.

więc czekam na opis....

Pozdrawiam

PS: mam nadzieję Jarku, że zdrówko się cały czas poprawia

• 3 months później...

Tutaj polecają takie rozwiązanie (styropian w otworze okiennym) dla domów 'prawie pasywnych':

http://www.infookno.pl/Okna_w_budynku_prawie_pasywnym

Zastanawiam się, czy nie spowoduje to jakiegoś zagrzybienia, bo styropian jest paroszczelny. Ale byloby go tylko 1-2cm grubości, więc chyba nie powinno się nic złego stać.

no popatrzcie ... a przy murze typu thermomur, izodom itp montaz w styropienie jest standardem

do tego jeszcze jak wezmiemy pod uwage doswiadczenia M.A.G.a ktory sam pakiet obkleił XPSem ok 5 cm do ok i przezyło to cos Ksawerego ....

jest sie nad czym zastanawiac ....

Witam

hmmmm zastanawiające jest to co czytam, miałem okazję je jednych z tegorocznych targów rozmawiać z producentami/sprzedawcami tego typu rozwiązań odnośnie budowy domów np QUAD LOCK - i zadać im pytania dotyczące właściwego montażu stolarki w ich rozwiązaniach i ... należy przygotować odpowiednio ościeże albo stosując specjalne kształtki albo wycinając otwory aby utworzyć "stemple/stopy" betonowe (otrzymane w trakcie zalewania kształtek) i do nich należy wykonać montaż mechaniczny.

A Twoje informacje, odnośnie montażu bezpośrednio w kształtce styropianowej pochodzą od ... ?

Pozdrawiam

W tradycyjnym montażu okno się trzyma na piance z puszki niskorozprężnej. Twardy styropian i XPS są wytrzymalsze od tej piany, więc pod względem wytrzymałościowym nie powinno być problemu.

Chyba jedynie nie należy przesadzić z grubością styropianu/XPS, tak aby punkt rosy nie wypadł w murze. Myślę, że 3-4cm XPS powinny być OK.

Witam

W tradycyjnym montażu okno się trzyma na piance z puszki niskorozprężnej. Twardy styropian i XPS są wytrzymalsze od tej piany, więc pod względem wytrzymałościowym nie powinno być problemu.

Ooooooooj a ja głupi naiwny myślałem, że takich bzdur to już nie usłyszę :/

Piana PU jest TYLKO I WYŁĄCZNIE materiałem termoizolacyjnym i KROPKA

Pozdrawiam

]W tradycyjnym montażu okno się trzyma na piance z puszki niskorozprężnej.[/b] Twardy styropian i XPS są wytrzymalsze od tej piany, więc pod względem wytrzymałościowym nie powinno być problemu.

Chyba jedynie nie należy przesadzić z grubością styropianu/XPS, tak aby punkt rosy nie wypadł w murze. Myślę, że 3-4cm XPS powinny być OK.

Kto CI takich głupot naopowiadał ?

MMichał już zareagował, ja powtórzę bo to jeden z dalej popełnianych błędów montażowych - piana jest elementem uszczelniającym (ostatnio p oddawanym pod wątpliwość) i ocieplającym połączenie okno-mur !!!

Dalej, "nie należy", "myślę, że" ...jak czegoś nie wiesz lepiej nie ryzykuj. Takie typowe, dalej istniejące podejście do budowania.

montaż nie wygląda tak jak opisuje MMichał. Nic nie trzeba dodatkowo robić, wbrew pozorom, by prawidłowo zakotwić okno w murze. A co i jak . . . dajcie zarobić tym, którzy taki montaż potrafią wykonać

Witam

montaż nie wygląda tak jak opisuje MMichał. Nic nie trzeba dodatkowo robić, wbrew pozorom, by prawidłowo zakotwić okno w murze. A co i jak . . . dajcie zarobić tym, którzy taki montaż potrafią wykonać

ja opisuję JAK zalecają to wykonać producenci/sprzedawcy tego typu rozwiązań aby było jasne i moim osobistym zdaniem tego każdy montażysta powinien się trzymać.

Co do drugiej części - zgadzam się w 100%.

Pozdrawiam