Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja dwóch pomieszczeń z wykorzystaniem jedego kanału

Recommended Posts

To jest tylko zdjęcie poglądowe ściągnięte gdzieś z netu.

Przecież piszę ,że zamierzam dopiero coś takiego wykonać.

Ale.... byś mi znów nie zarzucił ,że nie odpowiadam na Twoje pytanie :)

Domniemam,że to na foto po prawej to przewód kominowy...a to po lewej to zwykla rura, która odprowadza deszczówkę z dachu.

Ja natomiast zamiast przewodu kominowego chcę tak wyprowadzić przewód wentylacyjny... może nie do końca taką rurą bo jak zapewne wiesz wymogi co do kanałów wentylacyjnych są nieco inne...ale konstrukcyjnie myślę,że będzie to wyglądało identycznie jak na przykładowym foto

Myślę ,że tamat jest do zamknięcia ponieważ odpowiedzialem już sam sobie wcześniej co do mojego pytania w temacie PCV w przewodzie wentylacyjnym.

...pozdrawiam

Hmmm...

Na każde z Twoich pytań odpowiedziałem może i nie do końca używając fachowych określeń....starałem się sytuację opisać z największymi szczegółami dołączając do nich , może i mało udolne szkice...ale jednak.

Czasami wręcz miałem wrażenie ,że nie do końca jestem czytany ze zrozumieniem.

Zwróć uwagę JTD,że temat tego wątku to:

Tak naprawdę nikt prócz Ciebie nie zwrócił uwagi na przekrój kanału wentylacyjnego a co za tym idzie na zasadność, bezpieczeństwo i nie kolidowanie z przepisami budowlanymi rozwiązania o jakie zapytałem.

Liczyłem na wypowiedzi typu:

a może spróbować innej wentylacji niż grawitacyjna ,np mechanicznej itp.

Zostałem natomiast dogłębnie uświadomiony że uruchomienie takiego kotła jest bezmyśle i karygodne.

Przeczytałem też "genialne" pomysły zburzenia ściany k-g... (to była by BOMBA ... kominek i kocioł gazowy w jednym pomieszczeniu)

... pomijam już kwestie prawne takiego przedsięwzięcia - zezwolenia na budowę itp.

Wybacz, ale jak większość ludzi ,żyjących w naszym kraju muszę pilnować swoich funduszy i nie mogę sobie, bynajmniej teraz pozwolić na wymianę tego co już zostało zainstalowane. Próbuję ratować się z sytuacji w jakiej zostałem postawiony.

I nie "olewam" ważnych pytań i nie próbuję z nikogo robić "downa" bo nie jestem "oblatany".

Gdybym bym mocny w temacie wentylacji nie zadawałbym pytań tutaj i nie odpowiadałbym na pytania:

"a po co wykonałem rurę do salonu" ?

Jeśli padłoby jakiekolwiek rozsądne rozwiązanie wentylacji tych pomieszczeń to oczywiście jestem jak najbardziej zainteresowany kontynuacją tematu.

Pozostańmy przy tym ,że:

"Przewody kominowe do wentylacji grawitacyjnej powinny mieć powierzchnię przekroju co najmniej 0,016m2"

a moje "silne przywiązanie do tego pomysłu" jest uzasadnione pod warunkiem zachowania tej powierzchni.

Gość Konto usunięte_12*
Na każde z Twoich pytań odpowiedziałem....

Nie na każde :no:

Pytałem o doprowadzenie powietrza (do spalania) do wkładu kominkowego.

I do tej pory nie wiem, czy masz kominek szczelny z dopr. powietrza z zewnątrz, czy otwarty, pobierający powietrze do spalania z salonu(?)

Czasami wręcz miałem wrażenie ,że nie do końca jestem czytany ze zrozumieniem.

To ja raczej odniosłem takie wrażenie

Zwróć uwagę JTD,że temat tego wątku to:

No i właśnie po tym można sądzić, że jesteś przywiązany tylko do swego pomysłu

Liczyłem na wypowiedzi typu:

a może spróbować innej wentylacji niż grawitacyjna ,np mechanicznej itp.

Nie dałeś mi takiej szansy, bo aby coś podpowiedzieć, muszę znać całokształt sytuacji

Zostałem natomiast dogłębnie uświadomiony że uruchomienie takiego kotła jest bezmyśle i karygodne.

Bo w tym istniejącym układzie jest. Jeśli chcesz przeznaczyć pomieszczenie gospodarcze na kotłownię z tym kotłem z komorą otwartą, to musisz wykonać tam zgodny z przepisami nawiew

Wybacz, ale... Próbuję ratować się z sytuacji w jakiej zostałem postawiony.

"Wyduś" więc z siebie wreszcie, jaki masz (lub chcesz mieć) ten kominek :confused: Otwarty wkład kominkowy jest wykluczony.

W salonie z kominkiem (dla każdego rodzaju wkładu) wymagana jest kratka wentylacyjna. Bez niej kominka mieć nie możesz. Jedynym wyjściem, jakie widzę jest wykucie pod sufitem otworu na zewnątrz (kratka). Na Twoim miejscu zamontowałbym kratkę z żaluzją (zamykaną na czas, gdy w kominku nie palisz). Jeśli by kominiarz "czepiał" się takiej kratki, to zwróć jego uwagę na fakt, że kominek z dopr. powietrza z zewnątrz (szczelny) jest znacznie bezpieczniejszy od takiego "otwartego" (podobnie, jak kocioł na gaz).

Zachodzi więc konieczność wykucia kolejnego otworu z czerpnią na zewnątrz (powietrze dla kominka).

Gdybyś trafił na kominiarza "starej daty", który nie chce słyszeć o kratce z żaluzją, to pozostaje ci tylko mechaniczna wentylacja nadciśnieniowa nawiewna. Wtedy wystarczy tylko jeden wywiewny kanał wentylacyjny w tym pom. gosp. i odpowiednie rozdzielenie nawiewu do salonu i do tego pom.gosp./kotłowni.

To tyle na razie ;)

Edytowane przez Konto usunięte_12*